2013. szeptember 2., hétfő

Bagett

Már szerepel egy bagett recept a blogon, amelyet egy Blogkóstoló alkalmából készítettem el Flórától, az is nagyon ízlett, de a technikája, a megformázása, az alakja nem volt igazi bagett. Most megpróbálkoztam igazival is, a formázást pedig, mint sokan mások Limarától lestem el. Most már igazi bagett formájuk lett, én is úgy érzem:)


Hozzávalók: az előtésztához: 10 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 0, 5 dl langyos víz. A bagetthez: 20 dkg liszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só, 1, 5 dl langyos tej.
Elkészítése: Előző este előkészítjük az előtésztát: a langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd elkeverjük a liszttel, lágy tésztát gyúrunk belőle, lisztezett tálban, konyharuhával letakarva másnap reggelig kelesztjük.
Reggel egy tálban kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk, beleszórjuk az elmorzsolt élesztőt, rászórjuk a cukrot, és kevés langyos tejet öntünk rá, 15 percig hagyjuk kelni az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a sót, az előtésztát, és a többi tejet, és alaposan hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Meleg helyen, konyharuhával lefödve még 50 percig pihentetjük. Amikor duplájára kelt ketté osztjuk, s megformázzuk a bagetteket: nyújtódeszkán egyenként kézzel oválisra lapogatjuk, a felső két sarkát háromszög formájában visszahajtjuk a közepéig, majd ugyanígy az alsó sarkait is.Ezután mindkét felét a közepéig tekerjük, majd végig szorosan összecsipkedjük, nyomkodjuk, hogy ne bomoljon ki. Megfordítjuk és melisztezve kézzel a megfelelő méretűre sodorjuk. Amikor elkészültek egy nagyobb méretű sütőzacskóba helyezzük őket, s még kb 40 percig pihentetjük. Amikor ismét megkeltek a sütőzacskóba benyúlva éles késsel tetszés szerint bemetszük, a zacskóba vizet permetezünk úgy hogy ne a bagetteket érje, a zacskó száját összefogjuk, s előmelegített sütőben, előbb közepes lángon kb 20 percig sütjük, majd a zacskóból kivéve alacsony lángon még 5 - 7 percig pirítjuk.

A formázása:








11 megjegyzés:

marisz57 írta...

nagyon ügyesen megformáztad, és biztos finom is!

Okki írta...

Szépek lettek a bagettek, ügyes vagy! :)

Hankka írta...

Jó kis tízóraira való finomság, nagyon guszta! :) Szép a kenyereskosarad! ;)

Éva írta...

Látod milyen ügyes vagy csak akarni kell! Nagyon szép lett és biztos nagyon finom!

Katalin írta...

Valóban nagyon szépek lettek, és biztosan finomak is! Ügyes vagy :)

teller-cake írta...

De szívesen kikapnék egyet a dobozból, nagyon ügyes vagy! :)

Kati írta...

marisz57, már elfogyott, finom volt:) Köszi:)

Okki, köszi:)

Hankka, igen, aki ehet kenyeret, nem, mint én:) Ismerős valahonnan a kosár?:) Köszi:)

Éva, igen, tényleg csak akarat kell hozzá:) Köszi:)

Katalin, köszi:)

teller - cake, köszi:)

HajniZoli írta...

Rég készülök bagettet sütni, de meglesz az:-) szépek lettek nagyon!

Bokor Boglárka írta...

Nagyon szépek lettek! Kedvet kaptam én is hozzá, hogy kipróbáljam ezt a formázási technikát.

Elisabeth írta...

Nagyon megjött a kedvem most bagett kenyeret sütni. Kati, köszi hogy megmutattad az ügyes formát a kenyérnek. Fantasztikus és nagyon finom! Puszillak

Kati írta...

HajniZoli, ne halogasd, nagyon megéri:) Köszi:)

margaretta, próbáld ki, nem bánod meg:) Köszi:)

Elisabeth, Limarának köszönhető a technika:) Próbáld ki:) Köszi:)