2012. november 16., péntek

Juhtúró készítése

Még régebb kértétek tőlem, hogy írjak a juhtúró készítéséről, és mivel a napokban készítettem, gondoltam be is jegyzem ide. Nem nagy ördöngösség, nálunk minden háziasszony készíti, de hátha lesz akinek újat is
mondok, mutatok.



Hozzávalók: 1 kg juhsajt, só
Elkészítése: ha a juhsajt nagyon friss néhány napig szellős helyen, többször is megfordítva érleljük. Ha fagyasztott sajtból készítjük, akkor hagyjuk kiolvadni.
A sajtot vastagabb szeletekre vágjuk, és egy éjszakára bő sós vízbe áztatjuk. Másnap kivesszük a vízből, tiszta konyharuhába takarjuk, hagyjuk, hogy a víz felszívódjon róla. Ezután egy nagyobb tálba tesszük, kézzel összemorzsoljuk, ízlés szerint sózzuk, és addig "dagasztjuk" amíg sima, egynemű masszát kapunk.
Alufóliába vagy frissentartó fóliába csavarjuk, a hűtőben tároljuk.
A régiek fából készült kis dézsában vagy pléh bödönben tárolták (legalábbis a nagyszüleimnél így láttam), sokszor egész télen át más tavaszig. A hosszú állástól csípős íze, sárga színe lett, de hagymával, szalonnával a legfinomabb reggeli, vacsora volt. Apai nagyapáméknál sokszor ezt csomagolták a mezőre menet is.


Dagasztás, gyúrás közben.

Frissentartó fóliába csavarva könnyen szeletelhető is.

10 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta és nagyon imádom! Már csak juhsajt kellene!:-)) Biztos hogy kipróbálnám!

Erika írta...

De fincsi lehet...én nagyon szeretem, igaz iszonyú ritkán eszünk ilyet...itt nem nagyon van:)

Marti Martinelli írta...

Mi is szoktunk készíteni.

Fernel írta...

Akkor most nyitom az ablakot, meg letörlöm a billentyűzetet. :(

María írta...

Én meg azt hittem, hogy a juhtúró juhtejből készül (hogy valahogy kicsapják a juh /birka/ tejet, aztán leszűrik a savóját, és már kész is).

Illéskrisz Konyhája írta...

Legalább már tudom, hogy készül, akár én is neki tudok állni. Köszi!

Tűzpadka írta...

Újra tanultam egy érdekes dolgot tőled.

rózsa-foltműhelye írta...

Amikor Erdélyben jártunk voltunk egy nagy piacon rengeteg féle sajt volt,jó pár kilósak.Nagy élményben volt részünk.
Nálunk kecske sajtot lehet venni a piacon.
Örülök,hogy megosztottad ezt az információt :o)

Márti írta...

Hát,igen... és aki szeretne jó,még eredeti minőséghez jutni,látogasson Erdélybe, ezzel a finom sajttal feltankolni,lefagyasztva is tárolható.

Kati írta...

Éva, biztos nálatok is kapható juhsajt, bár nálunk is elég drága ha piaconkell megvenni:)

Erika, el tudom képzelni, hogy ott nem árulják:)

Martinelli, igaz milyen finom?

Fernel, akkor én hajítom:)

Mária, nem, ez így készül, sajtból:)

Illéskrisz, majd mond el, hogy sikerült:)

Tűzpadka, annak csak örvendek:)

Rózsa, kecskesajtból is lehet készíteni szerintem, nálunk sok helyen egybeöntik a kecske és juhtejet, úgy készítik a sajtot.

Márti, bizony, lefagyasztva tároljuk mi is:)