2012. június 19., kedd

Cseresznyekompót

A sok tanulnivalóm közepette egy kosár cseresznyét is el kellet tennem gyorsan, ahogy szokás mondani, az Isten adta erőszakkal:) Szilárd, köszönöm:)
Gergely Éva legegyszerűbb receptjét használtam.



Hozzávalók:
  •  5 kg cseresznye
  • a 7 dl-es üvegekhez 3, a kisebb üvegekhez 2 evőkanál cukor
  • befőzőpor
Elkészítés:
A kemény húsú, ropogós cseresznyét megtisztítottam a szárától, több léből alaposan megmostam, és néhány órát a vízben hagytam állni, hogy a lehetségesen benne lakó kukacok kibújjanak. Nem mondom, hogy nem volt benne egy sem:) De hát igazi, otthoni, nem permetezett cseresznyéről van szó.
7 dl-es és kisebb üvegekbe raktam, felöntöttem vízzel, majd a vizet leöntve róla, hozzáadtam a fennt leírt mennyiségű cukrot, és szirupot főztem belőle. A szirupot ráöntöttem a cseresznyére, befőzőport szórtam rá, és bedugaszoltam. A víz felforrásáig dunsztoltam, gőzöltem.

7 megjegyzés:

Erika írta...

Ennyi finom cseresznye!:) Nekem is küldhetnél egy kilóval...sajnos itt oly ritka:(

Juci írta...

Hm! Nekem se maradt eltenni való, a gyerkőceim szép lassan lelegelték a fáról. Majd a meggyből teszek, ha marad.:)

Jámborné Budai Mónika írta...

Milyen jó lesz majd télen !!

Blogkonyha írta...

ó, mit nem adnék pár üveggel...Épp néztem a zöldségesnél 799,-/kg. Hát itthon ebből nem lesz befőzés az biztos... Nagyon szemre való téli eleség!

Roza írta...

Bizony, az idén alig termett a cseresznye. De örömmel gyönyörködtem a kompótodon, Katikám!:)

Panna írta...

Ügyes vagy! :) Jó sok kompótod lett!

Kati írta...

Erika, szívesen küldenék, én is ajándékba kaptam:)

Juci, ami a gyomrunkban van, az már nem romlik el:)

Mónika, bizony:)

Illéskrisz, nálunk is drága amúgy, én is ajándékba kaptam, másként én sem vettem volna meg:)

Roza, köszönöm szépen:)

Panna, köszi, igyekszem:)