2012. május 9., szerda

Májusi pereszkés penne

4 Gyerek hozzászólása elgondolkodtatott, rögtön megkérdeztem bátyámat a gomba nevéről, ő azt mondja, hogy tövisaljagombának nevezik nálunk, de lehet a hivatalos neve májusi pereszke. Megnéztem az Erdélyi Corvin Természetjárók Gombák című könyvében és ott azt írja, hogy a tövisaljagomba és a májusi pereszke két külön gomba, és az enyém a májusi pereszkéhez hasonlít jobban, így javítottam a bejegyzést, és a címét is. 4Gyerek, köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem rá.
Ismét egy tésztás étel következik, amit már jó két hete készítettem. Tudni kell rólunk, hogy nagyon szeretjük a gombát, úgy az erdőn - mezőn termőt, mint a termesztettet. Nagybátyám pedig nagy gombász, így tavasztól őszig neki köszönhetően sokszor kerül gomba a terítékre.
Most a májusi pereszkének van többek között a szezonja, így már háromszor is készítettünk gombás ételt, édesanyám hagyományosan gombamártásként, gombás rántottaként, én pedig egy gombás tésztát készítettem.
 Nem fűszereztem túl a gombát, mert azt szerettem volna, hogy a gomba íze érvényesüljön, ne nyomják el a fűszerek.


Májusi pereszke


Hozzávalók:(2 személyre)
  • 25 - 30 dkg penne tészta
  • kb. 25 dkg májusi pereszke
  • 1 - 3 szál zöld fokhagymaszár
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 - 3 evőkanál olívaolaj
  • bors
Elkészítés:
A gombát megtisztítottam, megmostam, hagytam jól lecsepegni. A nagyobb darabokat felszeleteltem, az aprókat egyben hagytam. Az olívaolajon először só nélkül, hogy ne eresszen levet picit megpirítottam, majd sóztam, borsoztam, és a saját levében 8 - 10 perc alatt megpároltam. Végül hozzáadtam az apróra vágott fokhagymaszárat és a tejfölt, majd jól összeforraltam.
A tésztát a szokásos módon kifőztem, és a gombás szósszal tálaltam.

17 megjegyzés:

4Gyerek írta...

hmm...ebből kérnék ebédre.

amúgy a kép alapján ez a gomba más nevén nem a májusi pereszke? vagy fűgomba?

Fernel írta...

Tövisalja gomba itt is, a kertvégi susnyás minden évben ad :D
Tegnap mi tojásos gombaként ettük, jóóóó sok petrezselyemmel.

Viszont, a te képeden szerintem- szigorúan szerintem- májusi pereszke van :D
Milyenek voltak a lemezei? Fehérek, vagy rózsásak?

Amúgy meg mindegy is, mindkettő finom, ehető gomba. Csak kíváncsiskodom :D

Kati írta...

4Gyerek, köszi a megjegyzést, utánanéztem és javítottam is:) Ez tényleg a májusi pereszke:)

Fernel, igen tényleg májusi pereszke ami a képen szerepel, és az étel is abból készült, fehérek voltak a lemezei.
Gombáskönyv szerint a májusi pereszke és a tövisaljagomba két külön fajta, bár nagybátyám szerint Rigmányban ezt is tövisaljúnak, szilvafaaljúnak mondják.
Javítottam a bejegyzést a hivatalos adatok szerint:)
Fernel, még nem sikerült rájönnöm a nevedre, Évát pedig még nem akartam megkérdezni, de kutakodom tovább:)

Adél írta...

Ebből én is kérnék, annyira guszta!!!

BoGyo írta...

Én is szeretnék egy ilyen Nagybácsit:-)

Unknown írta...

Mindegy mi a neve, nagyon finom lehet :) szivesen kipróbálnám :)

Éva írta...

Szívesen megenném most én is ezt a tányér gombás tésztát! A név engem nem érdekel!:-)

Katalin írta...

Csodásak a gombák és a tésztád is :)
Gondolom az erdei gombák zamatosabbak, mint a termesztettek. Nagyon finom lehetett.

María írta...

Én is szívesen megenném, imádom a gombát! Minden félét!

trollanyu írta...

Az erdei gombának teljesen más a zamata, mint a termesztettnek, nagyon klassz ételt készítettél belőle:)

Juci írta...

Elfogadnám én is vacsorára!!

Ibcsi írta...

Igen jöhet vacsira!!:-))
Könyvecskéd úton. Bocsánat hogy kicsit később postáztam, de belföldre a munkahelyi levelek közé berakva el tudtam postázni :-))
Közbe munkát váltottam és nem jártam postán, de holnap megyek és postázom nektek is:-))

4Gyerek írta...

én meg nem néztem utána, felőlem akár ugyanaz a gomba lehetett volna, csak más néven.

Blogkonyha írta...

Az erdei gombáknak sokkal finomabb, zamatosabb az ízük. Sajnos nagyon ritkán eszem, szinte alig. Eddig csak picike szegfű gombát kóstoltam...Kíváncsi lennék, hogy ennek milyen íze van...:o)

Panna írta...

Nagyon guszta! A gombás ételeket én is szeretem ;)

Roza írta...

Még sosem hallottam ilyen gombáról... egyik elnevezését sem hallottam, sajnos:((
De nagyon guszta az étel, amit készítettél, Kati!:)

Kati írta...

Aleda, szívesen adok:) Köszi:)

BoGyó, kölcsönadom:)

Vikvi, nem csalódnál benne az biztos:)

Éva, én pedig szívesen megkínálnálak:)

Katalin, igen, zamatosabbak, és mindeniknek más az íze.
Mária, téged is várlak akkor kóstolóra:)

trollanyu, igen, mindeniknek más íze van, talán a legízletesebbek a szegfűgomba és a rókagomba nálunk. De ez is nagyon finom:)

Juci, jöhetsz te is vendégségbe:)

Ibcsi, ami késik nem múlik:) Már várom:)

4Gyerek, gondoltam nem hagyom annyiban, nehogy félretájékoztassak valakit:)

Illéskrisz, azt mondják nálunkfelé, hogy talán a szegfűgomba a legízletesebb. Erre a májusi pereszkére meg azt mondják, hogy lisztes ízű, de én semmi liszt yzt nem érzek rajta, hanem egy különleges gombaízt. Nem hasonlít a csiperkéhez.
Panna, köszi, én is:)

Roza, itt nálunk ezek ismert gombafajták, elég gyakran előfordulnak:) Köszi:)