2014. augusztus 7., csütörtök

Fűszeres, körtés csirke

Ma valami nagyon finomat főztem, a hús - gyümölcs páros még mindig nyerő nálam, és apun kívül a család többi részének is ízlett :) Ezekkel a fűszerekkel kicsit keleties lett :) Nagyon tetszett :)


Hozzávalók(4 – 5 személy részére): 1 csirke alsó és felső combjai, szárnyai, mellehúsa, 3 nagyobb körte, 1 hagyma, 1 dl rosé bor, só, bors, 2 csillagánizs, kb 2 evőkanál fűszerkeverék a következő fűszerekből: fahéj, kardamom, kömyénymag, csípős curry, kevés olaj. A körethez: 2, 5 borospohár rizs, 1 teáskanál fűszerkeverék a következő fűszerekből: fahéj, kardamom, kömyénymag, csípős curry, kevés olaj, só.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a hozzávalókat: a húst, a körtét, a hagymát, a bort, a fűszereket.
  2. A húst megmossuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel.
  3. A hagymát finomra aprítjuk, a felforrósított olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fűszerezett húst, fehéredésig pirítjuk.
  4. A fehéredésig pirított húsra ráöntjük a rosé bort, hozzáadjuk a csillagánizst, fedő nélkül 8 – 10 percig pároljuk, míg a bor teljesen elpárolog róla, ekkor felöntjük kb 3 dl vízzel, puhára pároljuk.
  5. A körtét megmossuk, héjastól csíkokra szeleteljük. Amikor a hús megpuhult és majdnem zsírjára sült hozzáadjuk a körtét, 5 percig együtt pároljuk/sütjük, vigyázva, hogy a körte ne törjön szét.
  6. A körethez az olajon kissé megfuttatjuk a fűszerkeveréket, vigyázva, hogy ne égjen meg.
  7. A fűszeres olajhoz hozzáadjuk a rizst, sózzuk, folyamatosn kavargatva fehéredésig pirítjuk.
  8. A kifehéredett rizst feltöltjük 6 dl langyos vízzel, lefödve, alacsony hőfokon, kavargatás nélkül puhára főzzük, majd a lángról levéve 5 percig lefödve pihentetjük.

6 megjegyzés:

csipike írta...

Nagyon finomat alkottál! Imádom a gyümölcsös húst, én sajnos nem vagyok elég bátor a fűszerezéshez, sosem tudom mivel mit lehet párosítani.

Chef Viki írta...

A kedvencem a gyümölcs-hús páros! Isteni finom lehetett ez a fogás...

Juci írta...

Na ezt elfogadnám ebédre! Nyammmy!

Katalin írta...

Ezt én is elfogadnám :-) Nagyon szépen, gusztán tálaltad! Fincsi lehetett :-)

Verus írta...

Huh, így ebéd környékén....nagyon jól hangzik. Imádom a hús, gyümölcs párosításokat :))

Rózsa Pachné Szévald írta...

Nagyon finom lehet,mellé még glutén mentes :)
Köszönöm a receptet én is kipróbálom :)