2014. május 31., szombat

Olívabogyós csirke

Rég készülök olívabogyós csirkét sütni, most jött el az ideje. Régebben nem szerettem az olívabogyót, de a Párom rászoktatott, most már magára is meg tudnék enni egy - egy kis dobozzal bármelyikből. Szerencsés helyzetben vagyok, mert édesanyám levágott és előkészített nekem egy idéni csirkét, nagyon, de nagyon finom lett, s mivel idéni csirke szinte percek alatt elkészült.


Hozzávalók (4 személy részére): 1 fiatal csirke alsó és felső combjai, szárnyai, mellehúsa, zúzája, 25 paprikával töltött zöld olívabogyó, 1 egész fej és még 7 - 8 cikk fokhagyma, kis csokor petrezselyemzöld, kis csokor metélőhagyma, só, bors, 4 - 5 evőkanál olívaolaj. A körethez: 2 borospohár rizs, 1 kis fej hagyma, 2 evőkanál házi ételízesítő, 2 - 3 evőkanál olaj, só, kis csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: A konyhakész csirkehúst megmossuk, leszárítjuk, alaposan sózzuk borsozzuk. 8 cikk fokhagymát megtisztítunk, kevés felforrósított olívaolajon megforgatjuk, rátesszük a csirkehúst, mindkét oldalát fehéredésig pirítjuk. Ezután a csirkehúst áttesszük egy hőálló edénybe, ráöntjük az alatta lévő zsiradékot is, hozzáadjuk az olívabogyót, a finomra aprított petrezselyemzöldet és metélőhagymát, az egészben hagyott fokhagymafejet amelyet héjastól együtt kettőbe vágunk, felöntjük fél dl vízzel, lefödjük, előmelegített sütőben, közepes lángon puhára pároljuk, majd kifödve, grillfokozaton megpirítjuk.
A finomra aprított hagymát megdinszteljük a felforrósított olajon, hozzáadjuk a rizst, a házi ételízesítőt, ha szükséges sózzuk, felöntjük fél liter meleg vízzel, alacsony lángon puhára pároljuk, végül hozzákeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet.

1 megjegyzés:

Okki írta...

Csak annyit tudok mondani, hogy nagyon finom! :)