2014. május 30., péntek

Kapros cukkinisaláta

Lassan elkezdődik a cukkini szezon is, a cukkini nem csak hagyományosan főzelékként vagy rántva készíthető el, hanem friss, nyers salátában is tökéletesen megállja a helyét. Semleges ízénél fogva különböző jellegzetes fűszerekkel, sajtokkal ízesíthető, s nyersen a tápanyagok is megmaradnak benne. A csirkesonkát kihagyva a receptből, akár vegetáriánusok is fogyaszthatják. Só nem szükséges a recepthez, mert a telemea eléggé sós.


Hozzávalók (2 személy részére): 1 közepes méretű friss cukkini, 15 dkg csirkesonka (gépsonka), 10 dkg telemea sajt, 1 – 2 evőkanál olaj. Az öntethez: 2 – 3 evőkanál olívaolaj, 2 – 3 evőkanál citromlé, 1 nagy csokor friss kapor, 4 – 5 cikk fokhagyma, bors. Kiegészítőként: 1 dl natúr joghurt, kevés friss kapor.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a saláta hozzávalóit: a cukkinit, a csirkesonkát, a telemea sajtot, a kaport, a citromot, az olívaolajat, a fokhagymát, kiegészítőként a natúr joghurtot.
  2. A csirkesonkát kis kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, kihűtjük.
  3. A kaprot megmossuk, leszárítjuk, finomra aprítjuk.
  4. A finomra aprított kaporhoz hozzáadjuk a citromlét, az olívaolajat, az áttört fokhagymát, a borsot, alaposan összekavarjuk.
  5. A cukkinit megmossuk, szárazra töröljük, a két végét eltávolítjuk, előbb hosszában 3 szeletre vágjuk, majd keresztben is elvágjuk, s az így keletkezett szeletekből zöldséghámozóval vékony csíkokat vágunk.
  6. A csíkokra vágott cukkinit összekeverjük a megpirított sonkával és az öntettel, a tetejére szórjuk az elmorzsolt telemea sajtot.

Megjegyzés: Kiegészítőként joghurtos öntetet is készíthetünk hozzá, ehhez a joghurtot elkeverjük kevés finomra aprított kaporral. Kapor helyett friss petrezselyemzölddel is készíthetjük.
A telemea félpuha, fehér sajtfajta, amelyet sós lében érlelnek, az egyik leggyakrabban használt román sajt, amelyet Románián kívül nem nagyon lehet megtalálni. Eredetileg az alföldön készítették, kizárólag juhtejből, ma már tehéntejből is készítik, sóssága az érlelés hosszúságától függ. Ha túl sósnak találnánk tiszta vízben áztassuk ki.
Ha nem találnánk telemeat helyettesíthetjük fetával, amely távoli rokona ennek a sajtfajtának.

3 megjegyzés:

Monika írta...

Hm, nagyon finom lehet,köszönöm! Elmentve.:)

Katalin írta...

Nagyon jó recept, és gusztán tálaltad, úgyhogy meg is éheztem :-
A telemea sajtot ismerjük és szeretjük is, mindig jól "feltankolva" szoktunk megjönni Erdélyből. Torockóról és a Farkaslaka előtt lévő Gordon-tól szoktunk hazahozni, meg más sajtokat is, nagyon finomak, sokkal jobbak, mint az itthoniak :-)

Vicuska írta...

Mennyi érdekes információt osztottál meg Kati, köszi :) A cukkinit szeretem, van még a mélyhűtében, saját elrakva, minap készült belőle töklaska. Szerintem jó ötletet adtál, ki fogom próbálni, mert salátákba már tettem nyersen belőle és tetszett. A sajtokkal majd kitalálom, mivel cseréljem le.