2014. május 21., szerda

Bodzavirágos kividzsem

A hétvégén különleges dzsemet főztem, amely kétszer is különleges számomra, hiszen most főztem életemben először kividzsemet, és bodzát is most használtam először hozzá. A tavaly kipróbáltam már a bodzavirágot eperrel párosítva, isteni finom volt, gondoltam a kivivel is csak jó lehet, s jól gondoltam, mert nagyon - nagyon finom lett, csak ajánlani tudom azoknak, akik a hagyományos dzsemek mellett szeretnének új ízekkel is kísérletezni. Ebből az adagból nem lesz sok, csupán két befőttesüveggel, de így is megéri, vajas kenyérre, muffinra, kekszre kenve, vagy joghurtba keverve reggelink különleges kiegészítője lehet.



Hozzávalók(2 befőttesüveghez): 2 kg (meghámozva 1, 6 kg ) kivi, 30 dkg cukor, 3 - 4 nagy bodzavirág, 1 – 2 evőkanál citromlé, késhegynyi szalicil.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a kivit és a bodzavirágot.
  2. A kivit meghámozzuk, megmossuk, kimérjük a cukrot.
  3. A kivit kockákra vágjuk.
  4. A kockára vágott kivit meglocsoljuk a citromlével, egy lábosba helyezzük, hozzáöntünk kb 1 dl vizet, közepes lángon felforraljuk, majd egy cserepet helyezve alá, hogy oda ne égjen, folyamatosan kavargatva, bugyogtatva főzzük.
  5. Amikor a kivi megpuhult, majdnem egynemű masszává vált hozzáadjuk a cukrot, és 10 – 15 percig együtt főzzük tovább, míg a leve teljesen elfő.
  6. Az utolsó tíz percben beleállítjuk szárával felfelé, virágjával lefelé a bodzatányérokat, majd, ha eléggé átvette az ízét eltávolítjuk a bodzavirágokat.
  7. Amikor a dzsem készen van (ezt úgy ellenőrízzük, hogy egy tányérra kiveszünk néhány kanállal, ha kihülve megkocsonyásodik akkor jól van) forrón üvegekbe töltjük. Az üvekeket fedő nélkül másnapig egy fehér lappal lefödve állni hagyjuk, így bebőrözik a teteje a dzsemnek. Másnap kis szalicilt hintünk a tetejükre, s fedővel lezárjuk.
    Az kivi eléggé kényes gyümölcs, így nem árt a biztonság kedvéért 15 percig gőzölni.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Valóban nagyon különleges, és finom is lehet! Főleg egy finom keksszel :-)

Hankka írta...

Már maga a kividzsem is különleges, hát még bodzavirággal turbózva! :) Jól hangzik! :)