2014. május 20., kedd

Akácvirágos, ananászos sertésszelet

A hétvégén teljesen akác - lázban égtem, mindenbe tettem akácot, amibe csak tudtam :) Süteményekbe, üdítőbe már a tavaly, tavalyelőtt is kipróbáltam az akácvirágot, de főételbe nem került még eddig nálam. Már régen kívántam az ananász - hús párost kipróbálni, s úgy gondoltam, hogy az ananász enyhe édességét tökéletesen ki fogja egészíteni az akác zamata. Nem lett domináns íz az akácé a sültben, de tökéletes utóízt hagyott a szánkban minden falat után. Ha valami különlegessel szeretnétek meglepni családotokat, vendégeiteket ez a recept a tökéletes választás, természetesen, gyümölcs - hús párost kedvelők számára.
S számomra a tálalás is kedves, rég kívántam beszerezni egy ilyen angol porcelán tányért, s most sikerült beszerezni egyet, imádom, csodaszép:)


Hozzávalók (4 személy részére): 80 dkg fehér karaj (hosszúhús), 1 doboz ananászkonzerv leszűrve és a levéből 1 dl, 10 fürt akácvirág, só, bors, 2 kávéskanál Jamaican Jerk fűszerkeverék (elhagyható), 5 - 6 evőkanál olaj. A körethez: 1, 5 borospohár rizs, 4 dl húsleves, kis csokor petrezselyemzöld, kevés olaj.
Elkészítése: A karajt a rostokra merőlegesen fél cm széles szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A Jamaican jerk fűszerkeveréket összekavarjuk 2 - 3 evőkanál olajjal, és egy szilikonos ecset segítségével a húsra kenjük. Az így előkészített szeleteket egy teflonos serpenyőben, mindkét oldalukon elősütjük, míg a hús kifehéredik. Az elősütött szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorjázzuk, rászórjuk az ananászkockákat, az akácfürtöket, ráöntünk 1 dl ananászlét és 1 dl vizet, alufóliával lefödve, előmelegített sütőben puhára pároljuk, majd kifödve zsírjára sütjük, megpirítjuk.
A rizst átforgatjuk a felforrósított olajon, sózzuk, majd feltöltjük a 4 dl húslevessel, alacsony hőfokon puhára pároljuk, a legvégén hozzákeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet. A szeleteket az ananásszal és a rizzsel tálaljuk.
Megjegyzés: A Jamaican Jerk fűszerkeverék a következő fűszereket tartalmazza: só, őrölt szegfűbors, chilipor, kömény, oregánó, fokhagyma, kakkukkfű, fekete bors, pirospaprika, cayenne bors, kurkuma, babérlevél, napraforgó olaj.

2 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Csak annyit tudok mondani, hogy csodás. ananász és sertéshús szuper páros!

Hankka írta...

Valóban nagyon szép a tányérod, használd egészséggel! :) Az akácvirágos ízesítésű hús pedig nagyon különlegesen hangzik, ki fogom próbálni! :)