2013. február 23., szombat

Londoni keksz

Mónika Váncza - projektjéből nagyon megtetszett nekem a London nevű keksz, gondoltam már csak azért is kipróbálom, mert a Párom is ott dolgozik. Most került sor rá, és csak dícsérni tudom a receptet, minden tökéletsen működött. Mivel kekszvágóm nekem sincs, így csak késsel vágtam fel a tésztát, így formára nagyon egyenetlenek lettek, négyzetek, téglalapok, melyik, hogy sikerült. A tetejüket villával szúrkáltam meg, de a sütés alatt eltűnt a minta. Az íze tökéletes, kissé vaníliás, az állaga belül puha, kívül kissé ropogós. Igazi tea mellé való keksz, de valamilyen finom dzsemmel is el tudom képzelni reggelire. Valamint azt is el kell mondanom, hogy nagyon kiadós keksz, rengeteg lesz a fél kg lisztből.

Kicsim, ezt a kekszet is Neked ajánlom:)


 Hozzávalók: 50 dkg liszt, 125 ml tej, 2 tojás, 15 dkg cukor, 6 dkg vaj, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, pici só, 1 tojásfehérje.
Elkészítés: A sütőport elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, és morzsásra dolgozzuk. Ekkor hozzátesszük a tojást, majd fokozatosan a tejet, és jól összegyúrjuk a tésztát. Késfok vastagságúra kinyújtjuk, majd négyszer egymás után hajtogatjuk és nyújtjuk. A hajtogatást a következő módon végezzük: a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, először ráhatjuk a jobb oldalát a tészta felére, majd a balt, majd a felső részét, utána meg ráhajtjuk az alsót.
Végül késfoknyi vastagra nyújtjuk, késsel csíkokra, majd négyzetekre, téglalapokra vágjuk, a tetejét villával megszúrkáljuk, megkenjük felvert tojásfehérjével. Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kissé távol elhelyezzük, előmelegített sütőben, alacsony lángon, 15 perc alatt pirosra sütjük.

12 megjegyzés:

Eri ka írta...

Ezek azok a sütemények, melyek sokáig elállnának. :)
Szeretek én is ilyeneket sütni, mert ügyesen készen vannak.

kolozsgabi írta...

Nagyon finom lehet a kekszed, nálunk sajna csak a krémes dolgok mennek, de egy kis csavar bele, megkenjük nutellával. Biztos, hogy elfogyna!!

Édeskonyha írta...

Hmm... Kedvet csináltál hozzá :)

Jámborné Budai Mónika írta...

De jók lettek! Örülök hogy ízlett és köszönöm hogy sütöttél:))

Timea írta...

Nekem volt szerencsém megkostólni és nagyon izlett :)

Kati írta...

Erika, bizony, ez olyan fajta keksz, ami sokáig eláll, feltéve ha nem esszük meg:)

kolozsgabi, nálunk a kekszek is fogynak, de úgy ahogy mondod, akár még krémet is lehet mellé készíteni:)

Édeskonyha, annak örülök:) Próbáld ki, nem fogsz csalódni benne:)

Mónika, én köszönöm a receptet:)

Tímea, köszi:) Örvendek, hogy tetszett, nemsokára a pizzát is kiteszem, amit kóstóltál:)

Márti írta...

Ezt én is elmentem, valamikor megsütöm, köszi :)

HajniZoli írta...

Ez ilyen szeretem keksz. Nem kell sok minden hozzá és finom. Tetszik:-)

Katalin írta...

Kekszvágó nélkül is nagyon szépek lettek a kekszeid!
Tényleg Te meghoztad a szerencsémet, remélem Gizinél én vagyok az a Katalin, aki nyert :) Képzeld nemrég küldtem be a Konyhatündérhez a pályázatra két receptet, onnan is várható ajándék! És nagy örömömre a márciusi számban benne lesz az egyik, egy sütim, nagyon örülök neki! Főleg azért, mert ez nagyrészt saját ötletű recept :)

Csilla Andi írta...

Ez nekem is nagyon-nagyon tetszik...:)

Illéskrisz Konyhája írta...

Nem csodálom, hogy megtetszett, guszták lettek! hogy örülne neki a párod élőben...

Kati írta...

Márti, ízleni fog meglátod, nálam már sokan kóstólták, mindenkinek tetszett:)

HajniZoli, úgy ahogy mondod, kevés hozzávalóból finomság:)

Katalin, köszi:) Örvendek, hogy meghoztam a szerencséd, és gratula a receptedhez a Konyhatündérben:) Meg a nyereményekhez is gratula:)

Csilla Andi, annak örvendek:)

Illéskrisz, köszi, bizony örvendene neki:)