2014. augusztus 29., péntek

Őzpörkölt

Most egy kis különlegesség következik, ha hozzájuttok őzhúshoz ki ne hagyjátok :) Puliszkával, savanyú uborkával az igazi :)


Hozzávalók (4 személy részére): 1 kg őzhús (lehet színhús, de még finomabb, ha csontos is van közte), 7 közepes hagyma, 2 paprika, 1 nagy paradicsom, 1, 5 dl vörösbor (házi bor is megfelel), 2 babérlevél, só, bors, kevés olaj.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a hozzávalókat: az őzhúst, a hagymát, a paprikát, a paradicsomot, a bort, a babérlevelet, sót, borsot.
  2. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a paprika torzsáját eltávolítjuk kis kockákra vágjuk.
  3. A hagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olajon.
  4. Amikor a hagyma már kezd üvegesedni hozzáadjuk a paprikát is, együtt dinszteljük tovább, míg a paprika is puhulni kezd.
  5. A húst, ami nem csontos falatnyi kockákra vágjuk.
  6. Amikor a hagyma és a paprika megdinsztelődött, hozzáadjuk a húst, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a bort és 5 - 6 dl vizet, közepes hőfokon puhára főzzük. Ha szükséges közben pótoljuk a vizet.
  7. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, kockákra vágjuk.
  8. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a paradicsomot is, együtt teljesen puhára főzzük.
  9. Amikor a hús megpuhult, a kissé zsírjára sütjük, hogy finom szaft maradjon rajta.

6 megjegyzés:

Rózsa Pachné Szévald írta...

Nagyon finom lehet,én imádom a vadból készült ételeket :)
Üdv. Rózsa
Ja amíg el nem felejtem elkészítettem a ketchupot Isteni Lett !!!

Az amatőr hagyományörző írta...

Szivesn megkóstolnám ezt a pörköltet , bár én lehet hogy erőteljesebben fűszerezném , pld. tennék bele egy kis borókabogyót is - mi a véleményed ?

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett! Ezt én is szívesen megkóstolnám :-) Még őzhúst sem ettem...

Lilla Seffer írta...

Ne kínozz, imádom az őzet, és olyan ritkán jut hozzá az ember...

Böbe írta...

Nagyon szeretjük, dödöllével:-))De minden szökőévben egyszer jutunk hozzá.. Jó esetben:))

Kati írta...

Rózsa, én is :) Örvendek, hogy sikerült a ketchup :)Köszi :)

Az amatőr hagyományőrző, tökéletesen igazad van, én is akartam tenni és szalonnát is eredetileg, csak nem itthon főztem, s elfelejtettem vinni mindkettőt, ahol főztem pedig nem volt, így ezek nélkül kellett megoldanom, de így is finom lett :) Köszi :)

Katalin, mi sem sokszor eszünk az az igazság, mi is ritkán jutunk hozzá :) Köszi :)

Lilla, mi is ritkán jutunk hozzá :) Nem kínozlak :)

Böbe, mi is kb úgy :) Köszi :)