2017. március 22., szerda

Diós, kávékrémes szelet

Édesanyám keze munkáját dícséri ez a finom sütemény is :) Köszi anyu nagyon finom volt :)



Hozzávalók (22 * 32 cm - es tepsihez) a tésztához: 6 tojás, 14 dkg cukor, 14 dkg darált dió, 2 evőkanál liszt, 2 teáskanál sütőpor. A krémhez: 25 dkg margarin, 2 tojássárgája, 20 dkg  porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 6 teáskanál instant kávépor, 3 evőkanál tej, 15 dkg pirított, darabosra vágott dió. A mázhoz: 20 dkg keserű csokoládé, 2 dl növényi tejszín, 1 evőkanál vaj.Elkészítése: A darált diót, a lisztet, a sütőport elkeverjük. A tojások sárgáját és fehérjét szétválassztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, óvatosan hozzáadjuk a tojássárgákat, a diós, lisztes, sütőporos keveréket, összeforgatjuk, sütőpapírral bélelt tepsiben rózsaszínre sütjük.
A krémhez a vaníliás cukrot, a kávéport elkeverjük a tejjel. A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a kávés masszát, majd hozzáadjuk az előre kikavart szobahőmérsékletű margarint, végül beleforgatjuk a pirított, vagdalt diót. A csokimázhoz a tejszínt felmelegítjük, megolvasztjuk benne a csokoládét, a vajjal fényesítjük.
A diós lapra rásimítjuk a krémet, majd bevonjuk a még langyos csokimázzal, hagyjuk megdermedni. Forró késsel kockára szeleteljük.

2017. március 21., kedd

A költészet világnapjára Áprily Lajos: Az irisórai szarvas

A költészet világnapjára egyik legkedvencebb versem :)

 Áprily Lajos:Az irisórai szarvas

Virradt. A fákra egyre csendesebben
rivallt alá a mély felhő-torok.
Gáncsot vető boróka-rengetegben
akadtak rá a csorda-pásztorok.
A gornyikhoz levitte nemsokára
tarkóra vetve egy szilaj csobán,
s megvolt az alku egykettőre: ára
egy korty fenyővíz s egy marék dohány.
A simmentali borjának fogadta
fakorlátos, legeltető helyen,
tőgyén mohón csüngött az istenadta,
és elfeledte, hogy testvértelen.
És elfeledte a futó erecskét,
amely bukfenceket kacagva hányt,
s mely hűs homályba fogta gyenge testét,
el a zuzmószakállú ősmagányt.
És elfeledte a forrás kis odvát,
amelynek tükre csábító titok,
s ha eltikkadva meg-megszomjazott, hát
napverte, langyos vályúból ivott.
Kristály-tükörben nem láthatta mását,
mikor a szarva büszkén ütközött,
meg nem sejthette büszke származását,
és borjúnak nőtt fel borjak között.
És lett pompás agancsú háziállat,
vadász-szívekbe dobbantó remek,
s csudálva nézte, rajta mit csudálnak
csudálkozó kiránduló-szemek...
De nyárutón, mikor a kék havasról
omlott a köd s leszállt az ősz vele,
beláthatatlan ködruhás magasból
szarvasbőgés búgott a völgybe le.
S akkor: párát zihált remegve szája,
idegen lett palánkos otthona,
idegen lett testvére, mostohája -
s a ködbe hördült, mint az orgona

2017. március 10., péntek

Currys sárgaborsó leves

Lehet, hogy naptárilag itt a tavasz, de bizony a hollandiai esős, szeles márciusban nagyon jól esik egy kis forró, melengető leveske. A curry pedig nagyon, de nagyon talál a sárgaborsóval :) Nekünk nagyon ízlett :)


Hozzávalók (5 - 6 személy részére): 2 hagyma, 5 cikk fokhagyma, ízlés szerinti chilipaprika, 3 teáskanál currypor, 25 dkg sárgaborsó, 3 krumpli, 15 dkg kolbász, 25 dkg hámozott paradicsom konzerv, só, bors, pirospaprika, zöldpetrezselyem, kevés olaj, 2 evőkanál liszt.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, megszórjuk a curryporral, a pirospaprikával, a chilipaprikával, kissé átkavarjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg, felöntjük 2 dl vízzel. Ezután beleteszük a sárgaborsót, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb 2, 5 liter vízzel, felforraljuk, puhára, szétomlósra főzzük, amikor a borsó már majdnem puha hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a megpirított kolbászt, a felaprított paradicsomot (a konzervből), együtt készre főzzük. A lisztet rózsaszínre pirítjuk az olajon, felöntjük 2 dl vízzel, a leveshez kavarjuk, besűrítjük, végül hozzáadjuk a finomra aprított zöldpetrezselymet.

Megjegyzés: Ha hagyjuk, hogy a sárgaborsó jól szétfőjön, jó sűrű, krémleves állagú lesz a levesünk.
Natúr joghurtot tálalhatunk mellé.

2017. március 9., csütörtök

Diós Marcza - fánk

Nemrég próbáltam ki Arany János kedvenc fánkját, most egy kis újítással elkészült a diós változata is. Igaz, hogy a farsang lejárt, de ez a gyorsan elkészülő fánk, mindennap nagyon finom :)


Hozzávalók  (kb. 30 - 35 darabhoz): 2 tojás, csipetnyi só, 1 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja, 1evőkanál liszt, 6 evőkanál darált dió, 3, 5 dl tej. Olaj a sütéshez. A tálaláshoz: 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál darált dió, eperdzsem.
Elkészítése: A tojást habosra kavarjuk a sóval, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, hozzákavarjuk a lisztet, majd a tejjel palacsintatészta sűrűségűre hígitjuk.  Evőkanalanként a felforrósított olajba  csurgatjuk, aranybarnára sütjük. A cukros dióval megszórva, eperdzsemmel tálaljuk.

2017. március 6., hétfő

Virslis, mustáros kelbimbó leves

Újabb életünk kezdetén, Hollandiában igyekszem abból főzni, ami a legolcsóbb, ami akciós, hogy spórolni tudjuk a pénzt, míg munkát találunk :) Így született ez a finom leves is, és egyszerűsége ellenére nagyon finom :)


Hozzávalók(5 - 6 személy részére): 40 dkg kelbimbó, 1 hagyma, 2 sárgarépa, 3 krumpli, 50 dkg virsli, 2 szál szárított csombort, szárított kapor, só, bors, 2 evőkanál csípős mustár, ecet ízlés szerint. Az eresztékhez: 4 evőkanál liszt, 1 tojás, 2 dl tej.
Elkészítése: Kb, 2, 5 liter vizet főni teszünk, amikor felfőtt hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, mikor a sárgarépa majdnem megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a finomra aprított hagymát, a csombort összekötözve, a kaport, sózzuk, borsozzuk. Amikor a krumpli is megpuhult beletesszük a kettőbe vágott kelbimbót, a karikára vágott virslit, együtt puhára főzzük. A mustárt felhígitjuk egy kevés levessel, a levesbe kavarjuk. A tojást csomómentesre kavarjuk a liszttel, felöntjük a tejjel és 1 dl vízzel, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, besűrítjük, ha szükséges még fűszerezzük. A levest levesszük a lángról, az ecettel savanyítjuk.

Megjegyzés: Ha nem természetes bélbe töltött virslit veszünk, akkor a héját távolítsuk el, úgy szeleteljük. Friss csomborral és kaporral is készíthetjük.