Nyáron nagyon szeretjük a karalábé levest, édesanyám s mamám is mindig így hús nélkül készítette, így tanultam meg tőlük, így akár hidegen is fogyasztható. Párom édesanyja a húsgombócos változatot szokta készíteni, azt is szeretjük, majd azt is megmutatom, mikor újra sorra kerül.
Ez a változat szerepel a blogomon, még a kezdetek, kezdetén, de most sikerült szép fotót készíteni róla. Ezen a linken elérhető: Karalábéleves
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók ( kb. 4 személy részére): 2 fej karalábé, 1 hagyma, 1 paprika, 2 sárgarépa, 10 dkg rizs, só, bors, 2 evőkanál ecet. A rántáshoz: csorrintásnyi olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt pirosparika, 1 dl víz, 2 dl tej.
Elkészítése: A karalábét meghámozzuk, kisebb kockákra szeleteljük, a sárgarépát szintén kockákra vágjuk, a megtisztított egészben hagyott hagymával, és a kicsumázott paprikával együtt sós vízben főni tesszük. Amikor a karalábé már puhulni kezd beletesszük a megmosott rizset is. Amikor minden megfőtt, elkészítjük a rántást: a lisztet az olajon zsemleszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a lángról levéve felöntjük a vízzel és a tejjel, folyamatosan kavargatva, hogy ne csomósodjon össze. A rántást a leveshez kavarjuk, besűrítjük, végül ecettel savanyítjuk, és megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: friss petrezselyemzöld helyett szárítottat is használhatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése