Nellinek, a 100. követőmnek ajánlom sok - sok szeretettel!
Bár még nagyon messze van a barackszezon, én húsvétra mégis hoztam nektek (és a vendégeimnek) egy kosárkával, igaz csak sütemény formájában. Gyerekkoromban a falusi lakodalmak egyik kedvenc süteménye volt a barack, amelyet mindig "lelopkodtunk" a más tányérjáról, ha a mienken már nem volt. Azóta se ettem ilyen sütit, húsvéti receptek után kutatva édesanyám receptes füzetében találtam újra a receptjére. Az édes süteményeket ő képviseli nálam húsvétban, krémest nem sütök, mert azt anyukám süt, a kalácsot pedig nagynéném süti kemencében.
Igaz, hogy a mai délelőttöm ráment erre a sütire, mert pepecs munka, de az eredmény megérte. Nagy elégtétel számomra, hogy pont olyan lett, amilyen kép élt bennem róla a lakodalmak idejéből.
Hozzávalók:
- 5 tojássárgája
- 3 borospohár cukor
- 6 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál szalalkáli (nálunk rózsakő)
- negyed l tej
- annyi liszt amennyit felvesz (nálam kevés híján 1 kg)
a díszítéshez:
- piros és zöld ételfesték
- kristálycukor
- zöld ágacskák
a töltelékhez:
- a süteményből kivájt rész
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 10 dkg margarin
- rumeszenc, ízlés szerint
- 3 dl forró tej
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban előbb elkevertem a tojást, a cukrot, az olajat, a rózsakövet, a tejet, majd lassanként adagoltam hozzá a lisztet, egészen addig amíg kézzel jól gyúrható, jó kemény tésztát kaptam. Utána kávéskanállal kiszaggattam, kicsi gombócokat formáltam, tepsibe helyeztem, és világosra, rózsaszínre sütöttem.
Sütés után rövid élű, hegyes késsel a közepét kivájtam, vigyázva, mert a tésztája még kemény, és hamar elreped.
A töltelékhez, a tészták kivájt részét forró tejjel leöntöttem, hozzáadtam a vaníliás cukrot (aki szereti tehet még pluszban cukrot bele), a kakaót, a rumeszencet, és a margarint, és simára kevertem. Ezzel a töltelékkel megtöltöttem a sütiket, és összeragasztottam őket. Az összeragasztás után, egyik felüket megfestettem pirosra, másik felüket zöldre.
A festéshez zöld és piros ételfestéket használtam, folyékonyat, mert csak azt találtam. A festékeket hígítás nélkül egy - egy pohárba töltöttem, és egy sosem használt szemhéjfestő ecsettel, előbb a piros felét, majd a zöldet festettem meg, egy tepsibe úgy helyeztem őket, hogy ne érjenek össze, a színek ne kenjék el egymást.
Rögtön a festés után kristálycukorba mártottam őket, mert ameddig a festéktől nedves, ráragad a cukor.
Végezetül mindenikbe pici örökzöld ágacskát nyomtam.
|
A tészta szaggatás közben. |
|
A még nyers gombóckák a tepsiben. |
|
A gombóckák megsülve. |
|
Így néz ki, ha a közepét kivájtuk. |
|
A kivájt rész, amit megforrázunk. |
|
Összeragasztva |
|
Megfestve, cukrozva. |
|
És készen is van. |
|
A barack |