2025. június 10., kedd

Nyári almaleves

Párom nagymamájától tanultam ezt a receptet ( a mi családunkban csirkehússal készül az almaleves), mert ő mindig így készíti, olyan igazi, friss ízű, nyári leves, akár hidegen is fogyasztható. Nálunk már kétszer is készült az elmúlt hetekben. Olyan jó, hogy van kitől családi recepteket tanulni. :)

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók ( 4 – 5 személy részére): 2 sárgarépa, 1 kisebb darab zeller, 1 hagyma, 10 nyári alma, 2 – 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál szárított zellerlevél, 1 kisebb csokor friss petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, só. A rántáshoz: 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt, 1, 5 dl tej.

Elkészítése: A sárgarépát karikára, a zellert kis kockákra vágjuk. Az almát meghámozzuk, falatnyi cikkekre vágjuk. A sárgarépát ás a zellert megdinszteljük az olajon, majd felöntjük kb. 1, 5 liter vízzel, felforraljuk, sóttuk, hozzáadjuk az egészben hagyott hagymát, 8 – 10 percig gyöngyöztetve főzzük, majd hozzáadjuk az almát, újraforrástól számítva 4 – 5 percig főzzük, majd félrehúzzuk a tűzről, amíg a rántást elkészítjük. A rántáshoz a lisztet rózsaszínre pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kb fél dl vízzel és a tejjel, csomómentesre kavarjuk, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, besűrítjük. Amikor sűrűsödni kezd, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk a tejfölt is, ha szükséges még sózzuk, megszórjuk a szárított zellerrel és a friss, felaprított petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: Ha nem elég savanykás, kevés citromlével savanyíthatjuk. Melegen, langyosan, hidegen egyaránt finom. 


Nincsenek megjegyzések: