Imádom a bazsalikom ízét ahogy harmonizál a paradicsommal, minden évben alig várom, hogy bazsalikomos salátát készíthessek :)
Hozzávalók ( 2 személy részére): 50 dkg koktélparadicsom, 10 dkg telemea sajt, 1 nagy maréknyi rukkola, kis csokor metélőhagyma, 4 - 5 kisebb szál bazsalikom (lila és zöld), só, bors, olívaolaj.
Elkészítése: A koktélparadicsomot négybe vágjuk, a telemeat kis kockákra szeleteljük. A metélőhagymát, bazsalikomot finomra aprítjuk, a rukkolát kissé megtépkedjük. Mindezt összeforgatjuk, sózzuk, borsozuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, azonnal tálaljuk.
2019. május 29., szerda
2019. május 28., kedd
Spagetti Norma - módra
Az
olasz konyha bővelkedik finomabbnál finomabb, mégis egyszerű
tésztás fogással, egyik ilyen a padlizsánnal és paradicsommal
készült ragú, amelyet szinte percek alatt elkészíthetünk egy
nyári ebédhez vagy vacsorához.
Hozzávalók
( 4 – 5 személy részére): 2 kisebb padlizsán, 1 hagyma, 6 cikk
fokhagyma, 40
dkg hámozott
paradicsomkonzerv, 3 dl sűrű házi paradicsomlé, kis csokor zöld
fokhagymaszár, bazsalikom, pár szál oregánó, kevés olaj, só,
bors, 40
dkg spagetti. A tálaláshoz:
ízlés szerinti reszelt parmezán sajt.
Elkészítése:
A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük
az olajon, hozzáadjuk a falatnyi kockákra vágott padlizsánt,
sózzuk, borsozzuk, folyamatosan kavargatva addig pirítjuk, míg a
padlizsán megpuhul, de nem esik szét, ekkor hozzáadjuk a szeletelt
paradicsomkonzervet, a paradicsomlét, rászórjuk a finomra aprított
fokhagymaszárat, oregánót, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk,
kb 10
perc
alatt készre főzzük. A spagettit enyhén sós vízben al dente
keménységűre főzzük.
Tálaláskor
a szószt összekeverjük a tésztával, frissen aprított
bazsalikommal, parmezánnal megszórva tálaljuk.
Megjegyzés:
A
spaghetti alla Norma Cataniából származó, jellegzetesen
mediterrán ízvilágú étel. A hagyomány szerint Nino Martoglio
szicíliai író és költő annyira lenyűgözőnek találta, amikor
megkóstolta, hogy Vincenzo Bellini nagyhatású operájához, a
Normához hasonlította. Állítólag ezért nevezik így a
padlizsános-paradicsomos raguval készülő spagettit.
(Forrás: www.gasztroabc.hu)
2019. május 27., hétfő
Vegyes gyümölcsös, narancsos fagylalt
Ez is egyszerű, de nagyszerű :)
Hozzávalók(
6 darabhoz) :Kb.
6 dl frissen facsart narancslé, 2 mandarin, 30 szem
áfonya, 1 kivi.
Elkészítése:
A mandarint meghámozzuk, cikkekre szedjük, a kivit meghámozzuk,
karikára vágjuk. A gyümölcsöket elosztjuk a formákban,
felöntjük a frissen facsart narancslével, egy éjszaka alatt a
fagyasztóban lefagyasztjuk.
2019. május 26., vasárnap
Tehéntúrós, epres kocka
Szezonja van :) Epres süti, ha igaz amit az elárusítók mondanak, akkor már hazai eper, Szatmárról.
Hozzávalók ( 24 * 20 cm - es tepsihez): 2 tojás, 20 dkg cukor, 1 ld olaj, 30 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 dl ásványvíz, 1 citrom lereszelt héja.
A töltelékhez: 70 dkg tehéntúró, 4 evőkanál búzadara, 4 tojás, 15 dkg cukor, pici só, 25 dkg eper.
Elkészítése: A tehéntúróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a tojást, a cukrot, a sót, alaposan kikavarjuk. Felhaszálásig a hűtőben tároljuk. Az epret megmossuk, felszeleteljük.
A tojást a cukorral fehéredésig kavarjuk, hozzáadjuk a citromhéjat, fokozatosan hozzákavarjuk az olajat, majd váltogatva hozzákavarjuk a sütőporral elkevert lisztet és az ásványvizet, mjg egynemű masszát kapunk, a masszát kétfele osztjuk.
A massza felét sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben kb 7 - 8 percig sütjük míg majdnem készre sül, ekkor rásimítjuk a tehéntúrót, a tehénúróba belenyomkodjuk az eper felét, a tetejére rásimítjuk a magmaradt tésztát, rászórjuk a megmaradt epret, visszatesszük a sütőbe, kb 25 - 30 percig sütjük. Süteménytűvel tegyünk próbát.
Teljesen kihülve kockákra szeleteljük.
Hozzávalók ( 24 * 20 cm - es tepsihez): 2 tojás, 20 dkg cukor, 1 ld olaj, 30 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 dl ásványvíz, 1 citrom lereszelt héja.
A töltelékhez: 70 dkg tehéntúró, 4 evőkanál búzadara, 4 tojás, 15 dkg cukor, pici só, 25 dkg eper.
Elkészítése: A tehéntúróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a tojást, a cukrot, a sót, alaposan kikavarjuk. Felhaszálásig a hűtőben tároljuk. Az epret megmossuk, felszeleteljük.
A tojást a cukorral fehéredésig kavarjuk, hozzáadjuk a citromhéjat, fokozatosan hozzákavarjuk az olajat, majd váltogatva hozzákavarjuk a sütőporral elkevert lisztet és az ásványvizet, mjg egynemű masszát kapunk, a masszát kétfele osztjuk.
A massza felét sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben kb 7 - 8 percig sütjük míg majdnem készre sül, ekkor rásimítjuk a tehéntúrót, a tehénúróba belenyomkodjuk az eper felét, a tetejére rásimítjuk a magmaradt tésztát, rászórjuk a megmaradt epret, visszatesszük a sütőbe, kb 25 - 30 percig sütjük. Süteménytűvel tegyünk próbát.
Teljesen kihülve kockákra szeleteljük.
2019. május 25., szombat
Krumplis gnocchi gombamártással
Igazából ez az első saját készítésű gnocchim, még van egy lila krumplis gnocchi a blogomon, azt édesanyámmal közösen készítettük.
Hozzávalók( 4 személy részére): 70 dkg krumpli, 5 – 6 evőkanál liszt, , 1 tojás, só. A mártáshoz: 40 dkg barna csiperke gomba, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 cikk fokhagyma, kb 5 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, kevés olaj, só, bors.
Hozzávalók( 4 személy részére): 70 dkg krumpli, 5 – 6 evőkanál liszt, , 1 tojás, só. A mártáshoz: 40 dkg barna csiperke gomba, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 cikk fokhagyma, kb 5 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, kevés olaj, só, bors.
Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni, meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. A lereszelt krumplit sózzuk, hozzáadjuk a lisztet és a tojást, lazán összegyúrjuk. A tésztát négy részre osztjuk, négy vékony rudat sodrunk belőle, kb 2 cm szélesre felvagdaljuk, villával kissé bordásra nyomkodjuk. Az elkészült tésztát, enyhén sós vízben kifőzzük, míg feljön a víz tetejére.
A finomra aprított petrezselyemzöldet és fokhagymát kissé megfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, addig pirítjuk míg a leve teljesen elpárolog, megszórjuk a liszttel, összekavarjuk, felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, folyamatosan kavargatva besűrítjük, majd hozzákavarjuk a tejfölt is.
A finomra aprított petrezselyemzöldet és fokhagymát kissé megfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, addig pirítjuk míg a leve teljesen elpárolog, megszórjuk a liszttel, összekavarjuk, felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, folyamatosan kavargatva besűrítjük, majd hozzákavarjuk a tejfölt is.
2019. május 24., péntek
Szegfűgomba krémleves
Tegnap sikerült hozzájutnom egy kevés szegfűgombához, nem volt olyan nagyon sok, így egy kis könnyű leveske készült belőle.
Hozzávalók: kb 50 dkg szegfűgomba, 6 közepes krumpli, 2 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál tejföl, kevés olaj, citromlé. A tálaláshoz: Pirított kenyérkockák, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A szegfűgombát alaposan átválogatjuk, szárát eltávolítjuk, megmossuk. Egy finomra aprított hagymát és a fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, addig pirítjuk, míg a leve teljesen elpárolog, félretesszük.
A kockára vágott krumplit a hagymával együtt kb 1, 5 liter vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, újraforraljuk, botmixerrel pürésítjük, majd hozzákavarjuk a tejfölt is, ízlés szerint frissen facsart citromlével savanyítjuk.
Megjegyzés: Pirított kenyérkockákkal, finomra aprított petrezyelyemzölddel tálaljuk.
Hozzávalók: kb 50 dkg szegfűgomba, 6 közepes krumpli, 2 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál tejföl, kevés olaj, citromlé. A tálaláshoz: Pirított kenyérkockák, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A szegfűgombát alaposan átválogatjuk, szárát eltávolítjuk, megmossuk. Egy finomra aprított hagymát és a fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, addig pirítjuk, míg a leve teljesen elpárolog, félretesszük.
A kockára vágott krumplit a hagymával együtt kb 1, 5 liter vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, újraforraljuk, botmixerrel pürésítjük, majd hozzákavarjuk a tejfölt is, ízlés szerint frissen facsart citromlével savanyítjuk.
Megjegyzés: Pirított kenyérkockákkal, finomra aprított petrezyelyemzölddel tálaljuk.
2019. május 23., csütörtök
Zöld smoothie fagylalt
Az
egészséges életmódot élőknek sem kell lemondania a nyári jeges
finomságokról sem, hisz nyáron mégtöbb alapanyag áll
rendelkezésünkre, több zöldség, gyümölcs, egy kis fantáziával,
mutatós és finom, mégis alakbarát fagylaltokat készíthetünk,
tej - , tojás -, cukormentes.
Hozzávalók
( 6 darabhoz): 2 banán, 2 kivi, 1 maréknyi zöld saláta féle (
spenót, rukkola, sóska vegyesen), 1 dl zöld tea.
Elkészítése:
1 banánt, a két hámozott kivit, a friss zöldeket késes aprítóban
pürésítjük, hozzáadjuk a a lehűtött zöld teát, alaposan
összekavarjuk. A második banánt felszeleteljük, elosztjuk a
formákban, ráöntjük a smoothiet, egy
éjszaka
alatt a fagyasztóban lefagyasztjuk.
Megjegyzés:
Amikor fogyasztani szeretnénk, forró vizet csúrgatunk a formákra
néhány másodpercig, így szépen kivehetjük a formából.
2019. május 17., péntek
Spárgás, rizslisztes quiche
Ismét spárga :) Fini, fini :)
Hozzávalók ( 4 személy részére): 4 tojás, 4 evőkanál rizsliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1, 5 dl tej, 25 dkg zöld spárga, 15 dkg telemea sajt, só, bors, kis csokor medvehagyma, kevés olaj.
Elkészítése: A spárgát pici olajon megfuttatjuk, míg kissé megpirul. A tojást villával felverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert rizslisztet, simára dolgozzuk, a tejjel higítjuk. A tojásos masszát összekeverjük a finomra aprított medvehagymával, sózzuk, borsozzuk, egy olajjal kikent hőálló formába simítjuk, beletesszük a spárgát, tetejére szórjuk a kockára vágott feta sajtot.
180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók ( 4 személy részére): 4 tojás, 4 evőkanál rizsliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1, 5 dl tej, 25 dkg zöld spárga, 15 dkg telemea sajt, só, bors, kis csokor medvehagyma, kevés olaj.
Elkészítése: A spárgát pici olajon megfuttatjuk, míg kissé megpirul. A tojást villával felverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert rizslisztet, simára dolgozzuk, a tejjel higítjuk. A tojásos masszát összekeverjük a finomra aprított medvehagymával, sózzuk, borsozzuk, egy olajjal kikent hőálló formába simítjuk, beletesszük a spárgát, tetejére szórjuk a kockára vágott feta sajtot.
180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük.
2019. május 16., csütörtök
Csirke vadász módra
Csirke vadász módra, vagyis olasz nevén Cacciatore, egy finom gombás, paradicsomos ragu.
Hozzávalók ( 4 személy részére): 8 csirke felsőcomb, 50 dkg gomba, 2 hagyma, 8 cikk fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 25 dkg hámozott paradicsom, 10 dkg sűrített paradicsompüré, 0,5 dl minőségi fehérbor, 3 babérlevél, szárított bazsalikom és oregánó, só, bors, kevés olaj. A körethez: 25 dkg száraztészta. A tálaláshoz: 10 dkg sajt.
Elkészítése: A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, a bőrös felükkel lefelé a felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk, majd eltávolítjuk az olajból, a bőrét lehúzzuk. A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, kissé átpirítjuk, míg a gomba összeesik, rászórjuk a lisztet, visszatesszük a csirkecombot, megöntözzük a fehérborral, hagyjuk elpárologni, felöntjük kb 1 dl vízzel, hozzáadjuk a kockára vágott hámozott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, a bazsalikomot, oregánót, babérlevelet, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, takaréklángon, fedő alatt puhára pároljuk, ha szükséges a vizet még pótoljuk, hogy ne kapjon oda. A szokásos módon kifőzött tésztával, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Hozzávalók ( 4 személy részére): 8 csirke felsőcomb, 50 dkg gomba, 2 hagyma, 8 cikk fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 25 dkg hámozott paradicsom, 10 dkg sűrített paradicsompüré, 0,5 dl minőségi fehérbor, 3 babérlevél, szárított bazsalikom és oregánó, só, bors, kevés olaj. A körethez: 25 dkg száraztészta. A tálaláshoz: 10 dkg sajt.
Elkészítése: A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, a bőrös felükkel lefelé a felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk, majd eltávolítjuk az olajból, a bőrét lehúzzuk. A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, kissé átpirítjuk, míg a gomba összeesik, rászórjuk a lisztet, visszatesszük a csirkecombot, megöntözzük a fehérborral, hagyjuk elpárologni, felöntjük kb 1 dl vízzel, hozzáadjuk a kockára vágott hámozott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, a bazsalikomot, oregánót, babérlevelet, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, takaréklángon, fedő alatt puhára pároljuk, ha szükséges a vizet még pótoljuk, hogy ne kapjon oda. A szokásos módon kifőzött tésztával, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
2019. május 13., hétfő
Spárgával töltött csirkecomb spárgás rizzsel
És végre ismét spárga szezON :)
Hozzávalók ( 4 személy részére): 4 felső csirkecomb, 12 szál spárga, 15 dkg juhsajt, só, bors, fokhagymás só, 4 zöldhagyma., kevés olaj, kis csokor petrezselyemzöld. A rizshez: 20 dkg rizs, 6 szál spárga, fél cukkini, fél kápia paprika, 4 zöldhagyma, kevés olaj, só, bors, kis csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: A sajtot lereszeljük, kétfelé osztjuk. A csirkecombok bőrét eltávolítjuk, kicsontozzuk, kissé kipotyoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymás sóval, a finomra aprított petrezselyemzölddel, a sajt felével. A spárga fásabb részét letörjük, minden csirkecsombra 3 spárgát helyezünk, begöngyöljük, fogvájóval megtűzzük. A megtöltött csirkecombokat tepsibe helyezzük, mellé tesszük a zöldhagymát, kevés olajat öntünk rá, hozzáadunk 1 dl vizet, alufóliával lefödve, 180 fokra előmelegtett sütőben kb fél órát sütjük, majd kifödjük, saját zsírjával locsolva készre sütjük, az utolsó öt percben rászórjuk a megmaradt sajtot.
A körethez a spárhát karikára, a cukkinit kockára vágjuk, kevés olajon sóval, borssal megpirítjuk. A finomra aprított zöldhagymát, kis kockára vágott paprikát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, felönjük annyi vízzel ami ellepi, takaréklángon puhára főzzük. Amikor már elkészült hozzákavarjuk a cukkinit, spárgát, a finomra aprított zöldpetrezselymet.
Hozzávalók ( 4 személy részére): 4 felső csirkecomb, 12 szál spárga, 15 dkg juhsajt, só, bors, fokhagymás só, 4 zöldhagyma., kevés olaj, kis csokor petrezselyemzöld. A rizshez: 20 dkg rizs, 6 szál spárga, fél cukkini, fél kápia paprika, 4 zöldhagyma, kevés olaj, só, bors, kis csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: A sajtot lereszeljük, kétfelé osztjuk. A csirkecombok bőrét eltávolítjuk, kicsontozzuk, kissé kipotyoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymás sóval, a finomra aprított petrezselyemzölddel, a sajt felével. A spárga fásabb részét letörjük, minden csirkecsombra 3 spárgát helyezünk, begöngyöljük, fogvájóval megtűzzük. A megtöltött csirkecombokat tepsibe helyezzük, mellé tesszük a zöldhagymát, kevés olajat öntünk rá, hozzáadunk 1 dl vizet, alufóliával lefödve, 180 fokra előmelegtett sütőben kb fél órát sütjük, majd kifödjük, saját zsírjával locsolva készre sütjük, az utolsó öt percben rászórjuk a megmaradt sajtot.
A körethez a spárhát karikára, a cukkinit kockára vágjuk, kevés olajon sóval, borssal megpirítjuk. A finomra aprított zöldhagymát, kis kockára vágott paprikát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, felönjük annyi vízzel ami ellepi, takaréklángon puhára főzzük. Amikor már elkészült hozzákavarjuk a cukkinit, spárgát, a finomra aprított zöldpetrezselymet.
2019. május 10., péntek
Tárkonyos csirkemártás quinoával
Hagyományos az újjal :) Finom :)
Hozzávalók
(4 – 5 személy részére ): 50
dkg
felső csirkecomb, 2 kis csokor friss tárkony, 2 közepes hagyma, 5
cikk fokhagyma, 3 evőkanál liszt, 5 – 6 dl tej, só, bors, kevés
olaj. A körethez: 15
dkg quinoa, kevés
olaj, 1 hagyma, fokhagymás só, só.
Elkészítése:
A csirkecomb bőrét eltávolítjuk, kicsontozzuk, csíkokra vágjuk.
A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük
az olajon, hozzáadunk 1 kis csokor finomra vágott tárkonyt, kissé
átforgatjuk, hozzáadjuk a csirkecombot, sózzuk, borsozzuk,
fehéredésig pirítjuk, felöntjük annyi vízzel ami ellepi, fedő
alatt puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ekkor hozzáadjuk
a másik csokor finomra aprított tárkonyt, a lisztet, kissé
átpirítjuk, felöntjük a tejjel, ha szükséges sózzuk,
borsozzuk, folyamatosan kavargatva besűrítjük.
A
finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon,
hozzáadjuk a quinoát, sózzuk, megszórjuk a fokhagymás borssal,
felöntjük annyi vízzel ami jól ellepi, fedő alatt puhára
pároljuk, ha szükséges a vizet még pótoljuk. Tálalás előtt 10
percig
pihentetjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)