Kívánok mindenkinek Boldog Új Évet, erőben, egészségben, szeretetben, családotok körében!
2014. december 31., szerda
2014. december 18., csütörtök
Chorizós káposztaleves
Ez a leves eredetileg Caldo verdenek indult, csak egyszerűen nem kaptam hozzá kelkáposztát, pedig a Párom azt kívánta, így lett belőle káposztaleves kicsit másképpen.
Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 20 dkg csont nélküli disznóhús, 30 dkg chorizo kolbász, 1 kisebb fej káposzta, 1 paprika, 3 dl natúr joghurt, 1 evőkanál liszt, 1 hagyma, só, bors, kevés olaj.
Elkészítése: A chorizót felkarikázzuk, pici olajon megpirítjuk. A disznóhúst falatnyi kockákra vágjuk, kb 2, 5 liter vízben, kis sóval puhára főzzük. Amikor a hús már majdnem elkészült hozzáadjuk a kockákra vágott káposztát, a chorizót a kisült olajjal együtt, a kettőbe vágott, kicsumázott paprikát, a finomra aprított hagymát, együtt puhára főzzük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a joghurttal, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, besűrítjük. Végül borsozzuk.
Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 20 dkg csont nélküli disznóhús, 30 dkg chorizo kolbász, 1 kisebb fej káposzta, 1 paprika, 3 dl natúr joghurt, 1 evőkanál liszt, 1 hagyma, só, bors, kevés olaj.
Elkészítése: A chorizót felkarikázzuk, pici olajon megpirítjuk. A disznóhúst falatnyi kockákra vágjuk, kb 2, 5 liter vízben, kis sóval puhára főzzük. Amikor a hús már majdnem elkészült hozzáadjuk a kockákra vágott káposztát, a chorizót a kisült olajjal együtt, a kettőbe vágott, kicsumázott paprikát, a finomra aprított hagymát, együtt puhára főzzük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a joghurttal, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, besűrítjük. Végül borsozzuk.
2014. december 11., csütörtök
Angolos (póréhagymás) krumplileves
Ne gondoljátok, hogy mindig csak krumplilevest eszünk, az előbbi és a mostani között kb 2 hónap telt el, csak most került beírásra. És ez egyik új kedvenc levesünk lett, angol blogokon mind - mind hasonlóan készítik a krumplilevest, annyi különbséggel, hogy ők turmixolják nagyrészt, én azt kihagytam, mert így jobban szeretjük.
Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 2 közepes szál póréhagyma, kb 8 db közepes krumpli, 25 dkg füstölt bacon, só, bors, 1 evőkanál liszt, 3- 4 dl natúr joghurt vagy tejföl, kevés olaj.
Elkészítése: A bacont kockára vágjuk, a felforrósított olajon megpirítjuk. A póréhagymát felkarikázzuk, a felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, felöntjük kb 2 liter forró vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott krumplit, a megpirított bacont, sózzuk, borsozzuk, együtt puhára pároljuk. A lisztet csomómentesre kavarjuk a joghurttal, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, újraforraljuk. Tálaláskor borsot szórunk a tetejére.
Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 2 közepes szál póréhagyma, kb 8 db közepes krumpli, 25 dkg füstölt bacon, só, bors, 1 evőkanál liszt, 3- 4 dl natúr joghurt vagy tejföl, kevés olaj.
Elkészítése: A bacont kockára vágjuk, a felforrósított olajon megpirítjuk. A póréhagymát felkarikázzuk, a felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, felöntjük kb 2 liter forró vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott krumplit, a megpirított bacont, sózzuk, borsozzuk, együtt puhára pároljuk. A lisztet csomómentesre kavarjuk a joghurttal, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, újraforraljuk. Tálaláskor borsot szórunk a tetejére.
2014. december 9., kedd
Fenyőfák muffin papírból
Kicsit rossz látni, hogy a blogok tele vannak karácsonyi sütikell, menükkel, nekem meg most nincs lehetőségem erre. De azért én is készülök az ünnepre, el sem hiszitek mennyire :) Alig várom láthassam a családom. És egy kis kézműves apróságot hoztam most, mi másból? Muffin papírból :)
Hozzávalók: színes muffin papírok, ragasztó, olló, zsineg.
Elkészítése: Minden fenyőfa 5 muffin papírból fog állni,
válogassuk össze a nekünk tetsző színpárokat. A muffin papírokat
kiegyenesítjük, vízszintesen kettőbe, majd függőlegesen is kettőbe hajtjuk, a
két legfelső széleiből még egy picit betűrünk, hogy majd hegyesebb legyen a
fenyőnk teteje. Amikor összehajtogattuk a papírokat a nyíló széleknél
összeragasztjuk, hogy ne nyíljanak szét. Az előkészített, hajtogatott darabokat
egymás fölé helyezzük, összeragasztjuk.
Minden fenyőhöz hajtogatunk még egy akkora darabot, mint a legtetején
lévő, a zsineget méretre vágjuk (kb 10 cm)a fenyő legfelső darabjának hátát
beragasztózzuk, rányomjuk a zsineg végeit, majd a másik hajtogatott darabbal
lefogatjuk.
Megjegyzés: Girlandként is elkészíthetjük, akkor a
fenyőfákat egy hosszabb zsinegre fűzzük fel egymás mellé.
2014. december 2., kedd
Vargányás krumplileves
Még otthonról hozott szárított vargányával :)
Hozzávalók (5 - 6 személyre):15
közepes krumpli, 15 dkg szalonna, 10 dkg szárított vargánya, 1 hagyma, 1 zöld
paprika,1 evőkanál liszt, 2 dl tej, só, pirospaprika, 2 - 3 evőkanál ecet.
Elkészítése:A
szalonnát kis kockákra vágjuk, serpenyőben megpirítjuk, a vargányát 2 dl
langyos vízbe beáztatjuk. Kb. 2, 5 liter vizet fölforralunk, hozzáadjuk a
meghámozott, kockára vágott krumplit, a sült szalonnát, az egészben hagyott
hagymát, a kicsumázott, kettőbe vágott paprikát, sózzuk, puhára főzzük, utolsó
5 percben hozzáadjuk a beáztatott vargányát a levével együtt. Elkészítjük a
rántást: kevés olajon rózsaszínre pirítjuk a lisztet, hozáadjuk a
pirospaprikát, felöntjük fele vízzel, fele tejjel, és a leveshez öntjük,
újraforraljuk, majd a tűzről levéve ecettel savanyítjuk.
2014. november 24., hétfő
Almás sütemény paradicsomosan
Ezt a süteményt édesanyám sütötte, a fotót pedig a lánytestvérem, Kinga, készítette, minden az ő érdemük :) Köszönöm nektek :) Állításuk szerint nagyon finom :)
Hozzávalók(34x 23
cm - es tepihez): a lapokhoz: 15 halmozott evőkanál liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 12 evőkanál
paradicsomlé, 12 evőkanál olaj, 1 tojás, 3 evőkanál cukor. A töltelékhez: 2 kg
alma, 3 - 4 evőkanál cukor, 2 - 3 evőkanál fahéj, 2 -3 evőkanál búzadara. A
szóráshoz: vaníliás porcukor.
Elkészítése: A
hozzávalókat jól összekavarjuk, pici sót adunk hozzá, majd nyujtódeszkán jól
gyúrható tésztát készítünk, konyharuhával letakarva addig pihentetjük amíg az
almát előkészítjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük,
megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, 10 percet hagyjuk állni, majd a levét
alaposan kiszorítjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, s két lapot
nyújtunk belőle. Az egyik lapot a tésztanyújtó segítségével a sütőpapírral
bélelt tepsi aljába simítjuk, megszórjuk 1 - 2 evőkanál búzadarával, rásimítjuk
a lereszelt, kiszorított almát, az alma tetejét ismét megszórjuk búzadarával,
majd befödjük a másik lappal. A tészta tetejét villával megszúrkáljuk,
előmelegített sütőben, közepes hőfokon 30 - 40 perc alatt megsütjük. Kihűlve
szeleteljük, a tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral. Megjegyzés: A búzadara
azért szükséges, hogy felszívja a felesleges almalét, hogy az ne áztassa el az
tésztát.
2014. november 13., csütörtök
Kelbimbós puposrántotta
Képzeljétek van munkám :) Köszönöm mindenkinek, aki egy kicsit is szorított nekem, gondolt rám :) Szakácsként dolgozom egy Patisserie Valerie nevű cukrászdában, ahol enni is lehet.
Sajnos kevés időm van főzni, de azért csak kell enni :)
Hozzávalók ( 2
személy részére): 4 tojás, 6 közepes kelbimbó, 1 sárgarépa, 1 hagyma, só, bors,
kevés olaj.
Elkészítése: A
kelbimbót megmossuk, kettőbe vágjuk, a sárgarépát meghámozzuk, karikára vágjuk,
a hagymát szintén meghámozzuk, csíkokra szeleteljük. A felforrósított olajon a hagymát
megpirítjuk, de vigyázunk, hogy ne égjen meg, csak enyhén karamellizálódjon,
majd hozzáadjuk a kelbimbót, a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, roppanósra
pirítjuk. A tojást sózzuk, borsozzuk, villával habosra verjük, a megpirult
zöldségekre öntjük, lefödve kb 3 percig sütjük, majd fakanál/favilla
segítségével, óvatosan megfordítjuk, hogy egyben maradjon, a másik oldalát is
kb 3 percig lefödve sütjük, majd egy tányért borítva a serpenyőre átfordítjuk,
így nem törik össze.
Megjegyzés: A
puposrántotta eredetileg egy sült szalonnával készülő erdélyi reggeli, de
ízlésünk szerint variálhatjuk a hozzávalókat. A tojást azért kell felverni,
hogy fellazuljon az állaga, és sülés közben, lefödve megemelkedjen.
2014. október 31., péntek
Ananászos csirkecombok
Rég jelentkeztem, keveset főzök, s ahogy már írtam, nagyrészt olyat ami már fennt van a blogon. De ez most új. Ugye még mindig szeretitek a gyümölcs - hús párost? :)
Hozzávalók (2 személy részére): 4 csirkecomb (alsó
és felső egyben), 1 ananász, só, bors, 1 teatasak fahéjas – gyümölcsös tea, 1-
2 friss rozmaring ágacska vagy szárított rozmaring, 5 dkg vaj. A körethez:15
dkg rizs, 1 hagyma, 5 dl húsleves, só, 5 dkg vaj.
Elkészítése: Az ananászt meghámozzuk, kb fél cm
széles karikákra szeleteljük (6 – 7 karika), egy karikát félreteszünk. A vajat
megolvasztjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, megkenjük az olvasztott
vajjal, az aljára helyezzük az ananász felét, rátesszük a csirkecombokat,
sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a teát, a rozmaringot, befedjük a megmaradt
ananásszal, kb 1, 5 dl vizet töltünk alája, előmelegített sütőben, közepes
hőfokon megsütjük, majd saját levével locsolgatva, grill fokozaton kissé
megpirítjuk.
A finomra aprított hagymát a vajon üvegesre
dinszteljük, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, fehéredésig pirítjuk, felöntjük a
húslevessel, puhára pároljuk. A félretett ananászt kockákra vágjuk, kevés vajon
megpirítjuk, majd az elkészült rizshez kavarjuk.
2014. október 21., kedd
Kelbimbós sült tészta
Nagyon finom, ajánlom kipróbálásra :) Eddig nem szerettem a kelbimbót, de itt olyan finomat lehet kapni :)
Hozzávalók(2 személy részére): 35 dkg száraztészta, 6 tojás, 1 dl tej, 20 dkg gomba, 30 dkg kelbimbó, 25 dkg gépsonka, 15 dkg sajt (lehet több féle is), só, bors, pirospaprika, kevés olaj.
Elkészítése: a gombát megmossuk, felszeleteljük, a kelbimbókat ketőbe vágjuk, a sonkát csíkokra vágjuk, majd a felforrósított olajon kissé megborsozva együtt megpirítjuk. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. 4 tojást feltörünk, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk, a tejet hozzáadva villával felverjük. Egy hőálló tálat kissé kikenünk olajjal, beletesszük a kifőzött tésztát, hozzákeverjük a megpirított kelbimbót, gombát, sonkát, ráöntjük a felvert tojást, ráütjük a megmaradt két tojást, előmelegített sütőben, közepes hőfokon pirosra sütjük. Az utolsó 5 percben ráreszeljük vagy szeleteljük a sajtott, s csak addig pirítjuk míg a sajt megolvad.
2014. október 19., vasárnap
Rozmaringos gombamártás
Elég rég jelentkeztem recepttel, az igazság az, hogy két személyre keveset kell főzni, amit főzök is inkább olyan receptek, amelyek már szerepelnek a blogon, takarékoskodnunk is kell most még, de azért próbálok változatosan főzni. A Párom kapott ajándékba a munkahelyén egy cserép csodaszép rozmaringot, így most ez a sláger nálunk, sok ételbe beleteszem :) Így született ez a mártás is, rozmaringgal feldobva.
Hozzávalók(2 személy részére): 40 dkg portobello gomba,1 - 2 evőkanál liszt, 4 - 5 dl tej, só, bors, pirospaprika, kevés olaj, ízlás szerint 1 kisebb ágcska rozmaring.
Elkészítése: A gombát megmossuk, felszeleteljük, és az apróra vágott rozmaringgal együtt, felforrósított olajon megpirítjuk, majd saját levében puhára pároljuk (esetleg egy kis vizet öntünk alája). Hozzáadjuk a pirospaprikát, a lisztet, felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk,folyamatosan kavargatva besűrítjük. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Hozzávalók(2 személy részére): 40 dkg portobello gomba,1 - 2 evőkanál liszt, 4 - 5 dl tej, só, bors, pirospaprika, kevés olaj, ízlás szerint 1 kisebb ágcska rozmaring.
Elkészítése: A gombát megmossuk, felszeleteljük, és az apróra vágott rozmaringgal együtt, felforrósított olajon megpirítjuk, majd saját levében puhára pároljuk (esetleg egy kis vizet öntünk alája). Hozzáadjuk a pirospaprikát, a lisztet, felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk,folyamatosan kavargatva besűrítjük. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
2014. október 9., csütörtök
Sonkás - sajtos almasaláta
Ez egy nagyon - nagyon finom saláta, nem kimonottan desszert jellegű, hanem inkább vacsorára, regelire ajánlom, vagy csak úgy nassolni :) Semmi különös nics benne, csupán az őszi gyümölcsök, zöldségek harmóniája. Még otthon készült.
Hozzávalók(2 személy részére): 4 őszi alma (lehetőleg finom zamatú, érett alma), 20 dkg érett édes sütőtök, 10 dkg gépsonka, 15 dkg sajt.
Elkészítése: A sütőtököt meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Az almát alaposan megmossuk, héjastól vékony szeletekre vágjuk. A sonkát és a sajtot vékony csíkokra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat összekavarjuk, azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: Ízlés szerint kevés balzsamecettel vagy zöldfűszeres joghurtöntettel is tálalhatjuk.
Hozzávalók(2 személy részére): 4 őszi alma (lehetőleg finom zamatú, érett alma), 20 dkg érett édes sütőtök, 10 dkg gépsonka, 15 dkg sajt.
Elkészítése: A sütőtököt meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Az almát alaposan megmossuk, héjastól vékony szeletekre vágjuk. A sonkát és a sajtot vékony csíkokra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat összekavarjuk, azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: Ízlés szerint kevés balzsamecettel vagy zöldfűszeres joghurtöntettel is tálalhatjuk.
2014. október 8., szerda
Levesben főtt hús kisütve
Ez a sült egy takarékos menü része, a Vargányás - joghurtos csirkecsorbában a húst egyben hagytam, majd kivettem belőle és kisütöttem.
Kész is volt a vasárnapi menünk.
Hozzávalók (2 személy részére): 4 (levesben megfőzött) felső csirkecomb, 5 - 6 gomba, 5 - 6 nagy cikk fokhagyma, fél piros paprika, só, bors, pici szárított bazsalikom, kevés olaj. A körethez: 1 hagyma, 12 dkg rizs, só, bors, kevés olaj, 0, 5 dl húsleves.
Elkészítése: A levesben megfőtt húst sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a bazsalikommal. Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, gombát, paprikát, rátesszük a húst, mindkét oldalát pirosra sütjük. A körethez a finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olajon, hozzáadjuk a rizst, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a húslevessel, lassú tüzön puhára főzzük, majd 5 percig lefödve pihentetjük.
Kész is volt a vasárnapi menünk.
Hozzávalók (2 személy részére): 4 (levesben megfőzött) felső csirkecomb, 5 - 6 gomba, 5 - 6 nagy cikk fokhagyma, fél piros paprika, só, bors, pici szárított bazsalikom, kevés olaj. A körethez: 1 hagyma, 12 dkg rizs, só, bors, kevés olaj, 0, 5 dl húsleves.
Elkészítése: A levesben megfőtt húst sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a bazsalikommal. Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, gombát, paprikát, rátesszük a húst, mindkét oldalát pirosra sütjük. A körethez a finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olajon, hozzáadjuk a rizst, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a húslevessel, lassú tüzön puhára főzzük, majd 5 percig lefödve pihentetjük.
2014. október 7., kedd
Vargányás - joghurtos csirkecsorba
És íme az első lefényképezett, Londonban készült étel :) Még erdélyi ízvilág, otthonról hozott, saját kezüleg szárított vargányával. Csak pont annyit ízt ad a leveshez a vargánya, ami éppen egy picit különlegessé teszi.
A képeim valószínű nem lesznek olyan szépek ezután, mivel csak a konyhában tudok fényképezni a szabadban nem, és az eszköztáram is szegényes, a tányéraim ismétlődni fognak :)
Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 5 felső csirkecomb, 6 közepes sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kis karalábé, 4 közepes krumpli, 1 hagyma, 5 dkg szárított vargánya, 1 dl jó zsíros natúr joghurt, 1 evőkanál liszt, szárított petrezselyemzöld, só, bors, 1 - 2 evőkanál citromlé.
Elkészítése: Az előkészített, megmosott csirkecombokat kb 2, 5 l enyhén sós vízben főni tesszük. Amikor a hús már majdnem megpuhult hozzáadjuk a megtisztított hagymát egészben, a meghámozott és karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a kis kockákra vágott karalábét. Közben a szárított vargányát kb 1 dl langyos vízbe beáztatjuk. Amikor a zöldségek is megpuhultak hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott krumplit, a beáztatott vargányát a levével együtt, s még 5 percig együtt főzzük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a joghurttal, kevés levessel hőkiegyenlítjük, besűrítjük vele a levest. Végül borsozzuk, ha szükséges sózzuk, megszórjuk a szárított petrezselyemzölddel, a tűzről levéve 1 - 2 evőkanál citromlével savanyítjuk.
A képeim valószínű nem lesznek olyan szépek ezután, mivel csak a konyhában tudok fényképezni a szabadban nem, és az eszköztáram is szegényes, a tányéraim ismétlődni fognak :)
Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 5 felső csirkecomb, 6 közepes sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kis karalábé, 4 közepes krumpli, 1 hagyma, 5 dkg szárított vargánya, 1 dl jó zsíros natúr joghurt, 1 evőkanál liszt, szárított petrezselyemzöld, só, bors, 1 - 2 evőkanál citromlé.
Elkészítése: Az előkészített, megmosott csirkecombokat kb 2, 5 l enyhén sós vízben főni tesszük. Amikor a hús már majdnem megpuhult hozzáadjuk a megtisztított hagymát egészben, a meghámozott és karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a kis kockákra vágott karalábét. Közben a szárított vargányát kb 1 dl langyos vízbe beáztatjuk. Amikor a zöldségek is megpuhultak hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott krumplit, a beáztatott vargányát a levével együtt, s még 5 percig együtt főzzük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a joghurttal, kevés levessel hőkiegyenlítjük, besűrítjük vele a levest. Végül borsozzuk, ha szükséges sózzuk, megszórjuk a szárított petrezselyemzölddel, a tűzről levéve 1 - 2 evőkanál citromlével savanyítjuk.
2014. október 5., vasárnap
Céklás - körtés tésztasaláta
Ezt a salátát csak a különleges ízvilágot kedvelőknek ajánlom, az édes ízek dominálnak benne, egy kis parmezánnal megspékelve.
Hozzávalók(2 személy részére): 30 dkg száraztészta, 1 kisebb cékla, 2 körte, 15 dkg sütőtök, só, 0, 5 dl tejföl, 5 dkg parmezán, 2 - 3 szál petrezselyemzöld.
Elkészítése: A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük.A céklát alufóliába csomagolva, előmelegített sütőben megsütjük, meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk.A sütőtököt szintén sütőben megsütjük, kis kockákra vágjuk. A körtét vékony csíkokra szeleteljük. A tésztát összeforgatjuk a céklával, a körtével, a sütőtökkel, a tejöllel, picit sózzuk, megszórjuk a parmezánnal és finomra aprított petrezselyemzölddel.
Hozzávalók(2 személy részére): 30 dkg száraztészta, 1 kisebb cékla, 2 körte, 15 dkg sütőtök, só, 0, 5 dl tejföl, 5 dkg parmezán, 2 - 3 szál petrezselyemzöld.
Elkészítése: A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük.A céklát alufóliába csomagolva, előmelegített sütőben megsütjük, meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk.A sütőtököt szintén sütőben megsütjük, kis kockákra vágjuk. A körtét vékony csíkokra szeleteljük. A tésztát összeforgatjuk a céklával, a körtével, a sütőtökkel, a tejöllel, picit sózzuk, megszórjuk a parmezánnal és finomra aprított petrezselyemzölddel.
Címkék:
cékla,
Körte,
Saláta,
Sütőtök,
Tésztasaláta
2014. október 4., szombat
Almás káposztasaláta
Lehűtve, pirítóssal isteni ez a saláta :) Még mindig otthoni recept :)
Hozzávalók (4 - 5 személyre): 1 kis fej káposzta (kb 60 dkg), 2 közepes sárgarépa, 3 alma, só, bors, 0, 5 dl tejföl, kis csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál citromlé. A majonézhez: 1 tojás sárgája, 1 teásknál mustár, 1, 5 dl olaj.
Elkészítése: Először elkészítjük a majonézt: A tojás sárgáját elkeverjük a mustárral, majd folyamatosan kavargatva addig adagoljuk cseppenként hozzá az olajat míg szép sima majonézt kapunk. A majonézt fellazítjuk a tejföllel.
A káposztát nagylyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, 5 percet pihentetjük, majd a levét kiszorítjuk. A sárgarépát meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. Végül nagylyukú reszelőn lereszeljük az almát, hozzáadjuk a citromlevet, hogy ne barnuljon meg. A kiszorított káposztát összevegyítjük a sárgarépával és az almával, hozzáadjuk a majonézt, a finomra aprított petrezselyemzöldet, ha szükséges sózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Jól lehűtve, pirítóssal tálaljuk.
Hozzávalók (4 - 5 személyre): 1 kis fej káposzta (kb 60 dkg), 2 közepes sárgarépa, 3 alma, só, bors, 0, 5 dl tejföl, kis csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál citromlé. A majonézhez: 1 tojás sárgája, 1 teásknál mustár, 1, 5 dl olaj.
Elkészítése: Először elkészítjük a majonézt: A tojás sárgáját elkeverjük a mustárral, majd folyamatosan kavargatva addig adagoljuk cseppenként hozzá az olajat míg szép sima majonézt kapunk. A majonézt fellazítjuk a tejföllel.
A káposztát nagylyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, 5 percet pihentetjük, majd a levét kiszorítjuk. A sárgarépát meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. Végül nagylyukú reszelőn lereszeljük az almát, hozzáadjuk a citromlevet, hogy ne barnuljon meg. A kiszorított káposztát összevegyítjük a sárgarépával és az almával, hozzáadjuk a majonézt, a finomra aprított petrezselyemzöldet, ha szükséges sózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Jól lehűtve, pirítóssal tálaljuk.
2014. október 3., péntek
Olasz krumplileves
Olaszosan, tehát paradicsomosan és bazsalikomosan :) Különleges és egészséges, csakis krumplival sűrítve.
Hozzávalók (4 személy részére): 60 dkg krumpli, 20 dkg
zöldborsó, 3 db paradicsom, 1 hagyma, 3 cikk fokhagyma, só, bors, kevés
bazsalikomlevél.
Elkészítése: Kb 1, 5 liter vizet főni teszünk, amikor
felforrt hozzáadjuk a meghámozott és karikára vágott krumplit, a zöldborsót, a
meghámozott egészben hagzott hagzmát, a meghámozott fokhagymát, sózzuk, puhára
főzzük. Amikor a krumpli már majdnem megpuhult hozzáadjuk a meghámozott,
leturmixolt paradicsomot, a bazsalikomleveleket, puhára főzzük. Végül 2 – 3
evőkanálnyi krumplit kiveszünk és 1 dl levessel összeturmixoljuk, majd
visszaöntve még egyszer felforraljuk.
2014. október 1., szerda
Paradicsomos karfiolleves
Még otthoni termés :)
Az idén rengeteg karfiolunk terem, most leves készült belőle : )
Az idén rengeteg karfiolunk terem, most leves készült belőle : )
Hozzávalók (4
személy részére): 60 dkg karfiol, 5 közepes krumpli, 4 paradicsom, 1 hagyma, 1
szál zellerzöld, kis csokor petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika. A
rántáshoz: 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, csipetnyi pirospaprika, 1 dl tej.
Elkészítése: A
karfiolt rózsáira szedjük, a krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk. Kb 1, 5
liter vizet főni teszünk, amikor felforrt hozzáadjuk a karfiolt és a krumplit,
a zellerzöldet, a meghámozott egészben hagyott hagymát, sózzuk, puhára főzzük.
Amikor a karfiol és a krumpli is kezd már puhulni hozzáadjuk a meghámozott, kis
kockákra vágott paradicsomot, együtt puhára főzzük. Elkészítjük a rántást: A
lisztet az olajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük 1
dl vízzel és a tejjel és a leveshez kavarjuk. Eggyet még buzzintunk rajta. A
tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
2014. szeptember 30., kedd
Első hét Londonban
Ígérem nem váltok útleíró blogra, de szeretném megosztani veletek legalább képekben az első londoni élményeimet. Az első héten a Párom is szabadságon volt, így megmutatta nekem London néhány nevezetességét, de szerintem marad látnivaló még egy évre legalább :) A héten pedig már elkezdődött a nehezebb élet, munka a Párom számára, munkakeresés, angol tanulás számomra.
Üdvözlük és puszilok mindenkit, ne haragudjatok ha egy kis ideig nem látogatom a blogjaitokat, de most muszáj a munkára koncentrálnom.
Üdvözlük és puszilok mindenkit, ne haragudjatok ha egy kis ideig nem látogatom a blogjaitokat, de most muszáj a munkára koncentrálnom.
The Burlington House Carton - Leonardo da Vinci - The National Gallery |
A London Eye |
A Big Ben |
Westminster |
Londoni látkép |
Camden Town |
Az első igazi indiai curry mix Camdenben |
Szent Pál Székesegyház |
A Szent Pál hatalmas oszlopai |
Twinings Teaház és Múzeum |
Chaplin hasonmása Covent Gardenben |
National History Museum |
National History Museum |
A Natural History Museum lenyűgöző épülete, nem bírtam betelni a látványával |
2014. szeptember 24., szerda
Lecsós krumplifőzelék
Így lecsósan nagyon - nagyon finom :)
Hozzávalók (4 személy részére): 6 közepes krumpli, 2 hagyma,
1 piros paprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál házi Piros Arany (zelleres
paprikakrém), 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, só, kevés olaj.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, a
felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, vigyázva, hogy ne égjen meg. Amikor
a hagyma üvegesedni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, együtt
dinszteljük. Tíz perc múlva hozzáadjuk a Piros Aranyat, majd a kockákra vágott
krumplit, sózzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy a krumplit ellepje, puhára
pároljuk. Amikor a krumpli már puhult keveset, hozzáadjuk a meghámozott,
kockára vágott paradicsomot is. Amikor a krumpli megpuhult megszórjuk a
liszttel, ráöntjük a tejfölt, besűrítjük.
Megjegyzés: Sült virslivel, szalámival, fasírttal
tálalhatjuk.
2014. szeptember 20., szombat
2014. szeptember 19., péntek
Rakott karfiol
Nem vagyok nagy karfiol rajongó, de így még nekem is ízlett :) Próbára fel :)
Hozzávalók (4 személy részére): 1 kg karfiol, 4 közepes
paradicsom, 4 keményre főtt tojás, 20 dkg juhsajt, 5 dkg vaj, só, bors,
petrezselyemzöld.
Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, enyhén
sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük. A paradicsomot megmossuk,
felkarikázzuk, a tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, szintén felkarikázzuk.
A sajtot lereszeljük, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.
Egy tűzálló tálat kikenjük a vajjal és az előkészített
hozzávalókat belerétegezzük a következő sorrendben: az aljára néhány karika
paradicsomot teszünk, erre jön egy rend karfiol, egy rend tojás, picit sózzuk,
borsozzuk, megszórjuk petrezselyemzölddel, megszórjuk sajttal, utána ismét
paradicsom, karfiol, tojás, sajt, petrezselyemzöld. Forró sütőben, kb 30 perc
alatt összesütjük. Akár melegen, akár hidegen tálalva finom. Tálaláskor tejfölt
adunk mellé.
2014. szeptember 18., csütörtök
Krumplifasírt
Húsmentesen is finoman :) Zöldségekkel isteni :)
Hozzávalók(4 személy részére): 10 közepes krumpli, 1 tojás,
5 – 6 cikk fokhagyma, 3 – 4 evőkanál zsemlemorzsa vagy búzadara, só, bors.
Liszt a forgatáshoz, kevés olaj a sütéshez.
Elkészítése: A krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük,
hagyjuk kihűlni, megdermedni. A kihűlt krumplit meghámozzuk, nagylyukú reszelőn
lereszeljük. A lereszelt krumplihoz hozzáadjuk a zsemlemorzsát vagy búzadarát,
a sót, a borsot, az áttört fokhagymát, a tojást, kézzel alaposan
összedolgozzuk. Lisztezett kézzel gombócokat formázunk, a felforrósított
olajban pirosra sütjük.
2014. szeptember 17., szerda
Csirke curry vöröslencsével
A vöröslencse nagy - nagy szerelem lett nálam amióta megismertem:) Egy kis curryvel megbolondítva pedig nagyon különleges, persze annak aki kedveli az indiai ízeket :)
Hozzávalók (2 személy részére): 40 dkg kicsontozott
csirkemell, 1 hagyma, 3 – 4 cikk fokhagyma, 1 zöld paprika, 2 paradicsom, 20
dkg vöröslencse, 1 teáskanál enyhén csípős curry, só, kis csokor
petrezselyemzöld, kevés olaj. A körethez: A körethez: 2, 5 borospohár rizs, 1
teáskanál fűszerkeverék a következő fűszerekből: fahéj, kardamom, kömyénymag,
csípős curry, kevés olaj, só.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, a
felforrósított olajon üvegesre dinszteljük. A megdinsztelt hagymához hozzádjuk
a kis kockákra vágott paprikát, hagzjuk egz kicsit puhulni, majd rászórjuk a
curryt és hozzátesszük a falatnyi kockákra vágott csirkemellet, sózzuk,
fehéredésig pirítjuk, hozzádjuk a lencsét, jeltöltjük kevés langyos vízzel,
lefödve puhulni hagyjuk. Amikor a lencse és a hús is majdnem megpuhult
hozzádjuk a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot, együtt puhára
főzzük, majd zsírjára sütjük.
A körethez az
olajon kissé megfuttatjuk a fűszerkeveréket, vigyázva, hogy ne égjen meg. A
fűszeres olajhoz hozzáadjuk a rizst, sózzuk, folyamatosn kavargatva fehéredésig
pirítjuk. A kifehéredett rizst feltöltjük 6 dl langyos vízzel, lefödve,
alacsony hőfokon, kavargatás nélkül puhára főzzük, majd a lángról levéve 5
percig lefödve pihentetjük.
A curryt a rizzsel
tálaljuk, megszórjuk a finomra aprított petrzselyemzölddel.
2014. szeptember 16., kedd
Őszi zsebes krumpli
Egy egyszerű, finom és mégis mutatós étel :) Melegen ajánlom a szó igazi és átvitt értelmében is :)
Hozzávalók (4 személy részére): 12 közepes, hosszúkás
krumpli, 1 kisebb piros paprika, 5 dkg szalonna, 5 dkg kolbász, 3 – 4 cikk
fokhagyma, 10 dkg juhsajt, kevés olaj, só.
Elkészítése: A krumplikat megmossuk, meghámozzuk, egy
evőkanálba helyezve keresztben legyezőszerűen bevagdossuk, vigyázva, hogy ne
vágjuk át teljesen. A szalonnát, a kolbászt, a paprikát vékony kis csíkokra
vágjuk, a fokhagymát felkarikázzuk, s ezekkel a hozzávalókkal megtöltjük a
krumpli zsebeit. Miután megtöltöttük egy olajjal kikent tepsibe helyezzük, a
krumplik tetejét is megkenjük olajjal, sózzuk, előmelegített sütőben, közepes
hőfokon pirosra sütjük. A sütőből kivéve megszórjuk a lereszelt juhsajttal.
Megjegyzés: a zsebbe való hozzávalókat tetszőlegesen
válogathatjuk
2014. szeptember 15., hétfő
Őszi almaleves
Igazi erdélyi recept a családunkból. Tudom sokatok számára furcsa hússal főzni a gyümölcslevest, de nálunk ez hagyományos, és én semmiért se adnám :) Természetesen a csombor jár bele, anélkül nem almaleves az almaleves :)
Hozzávalók (4 – 5 személy részére): egy csirke csontos
részei, zúzája, 0, 5 kg alma, 5 – 6 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1
hagyma, 1 zöld paprika, 2 – 3 szál csombor, 1 kisebb szál zellerzöld, kis
csokor petrezselyemzöld. Az eresztékhez: 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej. Ízlés
szerint pici citromsó.
Elkészítése: A csontos csirkehúst kb 2, 5 liter vízben főni
tesszük, sózzuk, hozzáadjuk az egészben hagyott hagymát, a kicsumázott, kettőbe
vágott paprikát. Amikor a hús már majdnem megpuhult hozzáadjuk a meghámozott
karikára vágott leveszöldségeket, valamit a fehér cérnával összekötözött
csombort és zellerzöldet, együtt puhára főzzük, majd eltávolítjuk belőle a
hagymát, a paprikát, az összekötözött fűszereket. Az utolsó öt percben
hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott almát, és egészen alacsony lángon
főzzük. Elkészítjük az eresztéket: a tojást csomómentesre kavarjuk a liszttel,
felengedjük 1 dl vízzel, majd a tejjel, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, 1 –
2 percig folyamatosan kavargatva hagyjuk újraforrni. Végül megszórjuk a finomra
aprított petrezselyemzölddel, és ha még szükséges pici citromsóval savanyítjuk.
2014. szeptember 12., péntek
Nagymama hagymalevese
Sietős napokra nagyon tudom ajánlani :)
Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 3 – 4 közepes méretű
hagyma, 25 dkg száraztészta, 1 – 2 evőkanál ecet, só. A rántáshoz: 2 evőkanál
liszt, 4 – 5 evőkanál olaj, pirospaprika, 2 dl tej.
Elkészítése: Kb 2, 5 liter vizet forrni teszünk, amikor
felforrt hozzáadjuk a megtisztított négybe vágott hagymát, 10 – 15 percig
főzzük, majd leszűrjük. A leszűrt és újraforralt hagymaléhez hozzáadjuk a száraztésztát,
sózzuk, puhára főzzük, de vigyázunk, hogy ne főjjön szét. Közben elkészítjük a
rántást: a lisztet rózsaszínűre pirítjuk a felforrósított olajon, hozzáadjuk a
pirospaprikát, s azonnal felöntjük 1 dl vízzel, hogy a paprika ne égjen meg,
majd hozzádjuk a tejet. A rántással besűrítjük a levest, ha szükséges még
sózzuk, a lángról levéve ecettel savanyítjuk.
2014. szeptember 11., csütörtök
Paradicsomos cukkinifőzelék
Nálunk még mindig terem egy - egy cukkini, most paradicsommal megbolondítva készült :)
Hozzávalók ( 2 személy részére): 80 dkg cukkini, 3
paradicsom, 1 hagyma, 2 – 3 evőkanál
olaj, 2 – 3 szál csombor és kapor, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, bors.
Elkészítése: A
cukkinit megmossuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. Az olajat felforrósítjuk,
hozzáadjuk a meghámozott, finomra aprított hagymát, üvegesre dinszteljük,
hozzáadjuk a cukkinit, a megmosott, fehér cérnával összekötözött csombort és
kaport, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk. Amikor a cukkini már kezd puhulni
hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot is, együtt teljesen
puhára főzzük. Amikor a cukkini és a paradicsom is megpuhult rászórjuk a
lisztet, elkavarjuk, ráöntjük a tejfölt és besűrítjük.
Megjegyzés:
Tálalhatjuk sült hússal, tükörtojással, fasírttal is.
2014. szeptember 10., szerda
Töltött paprika leves
Imádom :)
Hozzávalók (5
személy részére): 2, 5 kg paradicsom
vagy 1 liter házi paradicsomlé, személyenként 2 – 3 tölteni való paprika, só,
zellerzöld, 1 petrezselzemgyökér, 1 hagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld. A
töltelékhez: 50 dkg darált disznóhús, 1 borospohár rizs, 1 hagzma, 1 tojás, só,
bors, kevés liszt. A rántáshoz: 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, csipetnyi
pirospaprika.
Elkészítése: Ha
friss paradicsomból készítjük, a paradicsomot kevés vízzel megfőzzük,
paradicsompaszírozón átpaszírozzuk.Egy liter vizet felforralunk, és a
megtisztított hagzmát, petrezselyemgyökeret megfőzzük benne. Amikor a zöldségek
megpuhultak hozzáöntjük a paradicsomlét, sózzuk, és újra felforraljuk.
Közben elkészítjük a tölteléket, hogy amíg a zöldségek főnek, a töltelékben a rizs kissé megdegedjen. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, az apróra vágott hagymával, sóval, borssal. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és a belsejét megszórjuk liszttel, hogy a töltelék jobban megragadjon benne, majd beletömködjük a tölteléket, és a végét szintén lisztbe mártjuk, hogy a töltelék ne csússzon ki belőle.
Beletesszük a levesbe egy kisebb zellerzölddel együtt, és lassú tüzön addig főzzük, amíg a töltelék megpuhul.
Ekkor rántással besűrítjük, de csak tej nélküli rántással, hogy a leves ne fehéredjen meg. A lisztet az olajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük vízzel, és a leveshez kavarjuk. Eggyet még buzzintunk rajta. A tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
Közben elkészítjük a tölteléket, hogy amíg a zöldségek főnek, a töltelékben a rizs kissé megdegedjen. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, az apróra vágott hagymával, sóval, borssal. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és a belsejét megszórjuk liszttel, hogy a töltelék jobban megragadjon benne, majd beletömködjük a tölteléket, és a végét szintén lisztbe mártjuk, hogy a töltelék ne csússzon ki belőle.
Beletesszük a levesbe egy kisebb zellerzölddel együtt, és lassú tüzön addig főzzük, amíg a töltelék megpuhul.
Ekkor rántással besűrítjük, de csak tej nélküli rántással, hogy a leves ne fehéredjen meg. A lisztet az olajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük vízzel, és a leveshez kavarjuk. Eggyet még buzzintunk rajta. A tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
2014. szeptember 9., kedd
Sárga koktélparadicsommal sült csirke
Még szezonális, egyszerű, és nagyon, de nagyon finom :) Az idén, kint a mezőn, a veteményesben napsütötte édesre értek a körte alakú koktélparadicsomjaim :)
Hozzávalók (4 személy részére): 1 házi csirke java (mellehúsa, szárnyai, combjai), 1 kg sárga koktélparadicsom, 2 hagyma, só, bors, kevés szárított kakukkfű, olaj.
Elkészítése: Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük az olajat, beletesszük az előkészített csirkehúst, sózzuk, borsozzuk. A koktélparadicsomokat kettőbe vágjuk, és a csirkehúsra helyezzük, picit sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és a cikkekre vágott hagymával. Kb fél dl vizet öntünk hozzá, alufóliával lefödjük, közepes lángon megpároljuk, majd kifödve pirosra sütjük. Krumplipürével tálaljuk.
Megjegyzés: Természetesen más paradicsommal is kiváló, és hőálló edényben is készíthető.
Hozzávalók (4 személy részére): 1 házi csirke java (mellehúsa, szárnyai, combjai), 1 kg sárga koktélparadicsom, 2 hagyma, só, bors, kevés szárított kakukkfű, olaj.
Elkészítése: Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük az olajat, beletesszük az előkészített csirkehúst, sózzuk, borsozzuk. A koktélparadicsomokat kettőbe vágjuk, és a csirkehúsra helyezzük, picit sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és a cikkekre vágott hagymával. Kb fél dl vizet öntünk hozzá, alufóliával lefödjük, közepes lángon megpároljuk, majd kifödve pirosra sütjük. Krumplipürével tálaljuk.
Megjegyzés: Természetesen más paradicsommal is kiváló, és hőálló edényben is készíthető.
2014. szeptember 7., vasárnap
Fahéjas almadzsem
Mert egyszerűen finom :)
Hozzávalók: 5 kg alma,
kilogrammonként 20 – 25 dkg cukor (az alma
savanyúságától függően), 2 – 3 evőkanál citromlé, 2 – 3 teáskanál fahéj (ízlés
szerint), késhegynyi szalicíl.
Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagylyukú
reszelőn lereszeljük, összekavarjuk a citromlével, kb 1 dl vizet öntve alája felforraljuk, majd
közepes hőfokon, folyamatosan kavargatva addig főzzük, míg kissé kocsonyás állagú
lesz, ekkor adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat, és még kb tíz percig forraljuk,
majd tiszta befőttesüvegekbe töltjük, az üvegek tetejére kevés szalicílt szórunk,
hagyjuk a dzsemet bebőrözni, majd lecsavarozzuk.
2014. szeptember 5., péntek
Szőlős pohárkrém
Ismét szőlő, ezután minden mennyiségben :) Hétvégi desszert is lehet belőle :)
Hozzávalók(4 személy részére): 12 dkg krémsajt, 3 evőkanál tejföl, 3 teáskanál cukor, fél citrom leve,15 dkg mazsolás zabkeksz, 10 szem mogyoró. A szőlőszószhoz: 2 közepes gerezd szőlő, fél dl víz, 3 teáskanál cukor.
Elkészítése: A cukorból és a vízből szirupot főzünk, míg bugyborékolni kezd, hozzáadjuk a szőlőszemeket, puhára pároljuk, kissé szétnyomkodjuk, kihűtjük. A krémsajtot simára keverjük a cukorral, a tejföllel, majd a citromlével habosra lazítjuk. A kekszet darabosra tördeljük. A mogyorót felszeleteljük. Az előkészített hozzávalókat szép poharakba rétegezzük: legalul a darabos kekszet, rá a szőlőszószt, a krémsajtot, majd szőlőszemekkel és a mogyoróval díszítjük. Jól behűtve tálaljuk.
Hozzávalók(4 személy részére): 12 dkg krémsajt, 3 evőkanál tejföl, 3 teáskanál cukor, fél citrom leve,15 dkg mazsolás zabkeksz, 10 szem mogyoró. A szőlőszószhoz: 2 közepes gerezd szőlő, fél dl víz, 3 teáskanál cukor.
Elkészítése: A cukorból és a vízből szirupot főzünk, míg bugyborékolni kezd, hozzáadjuk a szőlőszemeket, puhára pároljuk, kissé szétnyomkodjuk, kihűtjük. A krémsajtot simára keverjük a cukorral, a tejföllel, majd a citromlével habosra lazítjuk. A kekszet darabosra tördeljük. A mogyorót felszeleteljük. Az előkészített hozzávalókat szép poharakba rétegezzük: legalul a darabos kekszet, rá a szőlőszószt, a krémsajtot, majd szőlőszemekkel és a mogyoróval díszítjük. Jól behűtve tálaljuk.
2014. szeptember 4., csütörtök
Szőlős kuglóf
Drága édesanyámnak ma születésnapja van, neki sütöttem, torta helyett ezt a különlegesen finom és pihe - puha kuglófot. Édesanyám, az Isten éltessen sokáig azt kívánom itt is :)
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 tojás, 1 dl kefír, 10 dkg tejföl, 1 citrom lereszelt héja, 1 rúd vanília, 1 csipetnyi só, 2 közepes gerezd szőlő, 10 dkg fehércsokoládé, fél dl olaj.
Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, hagyjuk kihűlni. A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, a sóval, hozzáadjuk a kikapart vaníliamagocskákat, a citromhéjat, a kefírt, a tejfölt, az olvasztott vajat, alaposan összekeverjük. A lisztet elkavarjuk a sütőporral és a nedves részhez adjuk, összekeverjük. A kuglófformát alaposan kivajazzuk beletöltjük a massza felét, rászemeljük az egyik megmosott, leszárított szőlőgerezdet, ráöntjük a massza többi részét, rászemeljük a megmaradt szőlőgerezdet, néhány szem szőlőt meghagyva a díszítéshez. Előmelegített sütőben 10 percig magas, majd alacsony hőfokon 45 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni majd kiborítjuk. A fehércsokoládét megolvasztjuk az olajjal együtt és a kihűlt kuglófra csorgatjuk. A tetejét szőlőszemekkel díszítjük.
Édesanyám a kuglóffal és Lüszyvel :) |
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 tojás, 1 dl kefír, 10 dkg tejföl, 1 citrom lereszelt héja, 1 rúd vanília, 1 csipetnyi só, 2 közepes gerezd szőlő, 10 dkg fehércsokoládé, fél dl olaj.
Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, hagyjuk kihűlni. A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, a sóval, hozzáadjuk a kikapart vaníliamagocskákat, a citromhéjat, a kefírt, a tejfölt, az olvasztott vajat, alaposan összekeverjük. A lisztet elkavarjuk a sütőporral és a nedves részhez adjuk, összekeverjük. A kuglófformát alaposan kivajazzuk beletöltjük a massza felét, rászemeljük az egyik megmosott, leszárított szőlőgerezdet, ráöntjük a massza többi részét, rászemeljük a megmaradt szőlőgerezdet, néhány szem szőlőt meghagyva a díszítéshez. Előmelegített sütőben 10 percig magas, majd alacsony hőfokon 45 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni majd kiborítjuk. A fehércsokoládét megolvasztjuk az olajjal együtt és a kihűlt kuglófra csorgatjuk. A tetejét szőlőszemekkel díszítjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)