Bódás János: Virágvasárnap
Jeruzsálem felett a nap megáll
meghökkenve, földi fénytől vakon:
pálmák bókolnak, lomb-eső hull,
s könny harmatoz hosszú szakállakon.
Minden arc fénylő, elragadtatott.
Hozsánna száll ujjongva szerteszét.
Száz anya áll az út kétoldalán,
feje fölé emelve kisdedét.
A nap csak ámul, szemének se hisz,
és keresi, kit ünnepel a nép?
Nem lát mást, csak egy szelíd alakot,
s egy szamarat, mely bólogatva lép.
Nincs pompa, nincs ékes királyi dísz,
így vonul a szegények Mestere.
szemében könny, szívének fáj az ünnep,
s mellére hajlik bánatos feje,
de mégis Isten, kit csoda kísér,
melyhez hasonlót a nap sohse lát,
hogy úgy fogadjon egy koldust a nép,
mint diadalmas hadvezért, s királyt,
a nép mely porban csúszik, talpát nyalja,
azoknak, akik durván rátaposnak,
a nép, most egyszer! hozsánnát kiáltott
a megvetettnek, az alázatosnak!
*
Aranypír száll a sokaság felett
de rossz agyakban erjed már a végzet.
Jaj, nem tudja még senki sem, csak Ő,
Hogy ötödnapra a föld mire ébred!
A költemény forrása:
ITT
Virágvasárnapi olvasmányként olvassátok el, ha van egy kis időtök
Tamási Áron Himnusz egy szamárral című novelláját.
ITT megtaláljátok.
Ma Virágvasárnap, mához egy hét húsvét, milyen gyorsan telnek a napok:) Igaz kissé későre értem ide, de estére egy finom, házi joghurtból készített cseresznyés joghurt receptjét, és hozzá egy szép olvasmányt hoztam. A házi joghurt készítéséről
ITT olvashattok nálam.
Hozzávalók: 2 dl
natúr házi joghurt, 20 dkg friss vagy fagyasztott kimagolt cseresznye, 4
evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi citromsó.
Elkészítése: Ha
fagyasztott cseresznyéből készítjük, hagyjuk kiengedni. A cseresznyét
megszórjuk a cukorral, vaníliás cukorral, citromsóval, és alacsony lángon addig
pároljuk, amíg a levét elfövi, a cukrot magába szívja. A cseresznyét lehűtjük,
óvatosan összekeverjük a natúr joghurttal. Díszítésként néhány szem cseresznyét
a tetejére helyezünk.
Megjegyzés: A
citromsó segít megőrizni a cseresznye szép színét.