2025. június 25., szerda

Citromos, áfonyás sütemény

Egyszerű, de nagyszerű sütemény, olyan nyár illata és íze van :)

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Hozzávalók( egy kisebb kalácsformához): 76 g olvasztott vaj, 150 g cukor, 180 g liszt, 2 tojás, 1 teáskanál sütőpor, pici só, 118 ml tej, 150 g áfonya, két citrom lereszelt héja. A glazúrhoz: 80 g porcukor, 2 evőkanál citromlé. Továbbá 2 evőkanál liszt az áfonyához.

Elkészítése. Két citrom héját apró lyukú reszelőn lereszeljük. A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral. A citromhéjat hozzáadjuk a cukorhoz, jól elkavarjuk, hogy a cukor átvegye az illóolajokat, 5 percig pihentetjük. A tojást hólyagosra kavarjuk a citromhéjas cukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat majd a tejet, végül hozzákavarjuk a száraz részt. Az áfonyát beleforgatjuk a 2 evőkanál lisztbe, majd óvatosan a masszába forgatjuk.

A kalácsformát kibéleljük sütőpapírral ( mert így könnyebb lesz majd kiemelni a süteményt anélkül, hogy megsérülne) majd belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A süteményt hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük, hagyjuk teljesen kihűlni. A porcukrot elkavarjuk a citromlével s a kihűlt süteményre csurgatjuk, hagyjuk megkötni.


2025. június 24., kedd

Cukkinis, pestos tésztasaláta

Az idei nyáron rákaptunk erre az orzo tésztával készült salátákra, gyors, sokféleképpen variálható, mutatós, langyosan, hidegen egyaránt finom. 

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók ( 2 személy részére): 2dkg orzo tészta, 2 kisebb cukkini, 15 dkg konzerv kukorica, 1 cikk fokhagyma, só, bors, fél citrom leve, kis csokor friss bazsalikom, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, 3 - 4 teáskanál házi készítésű bazsalikom pesto, 4 – 5 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A cukkinit karikára vágjuk. Egy grillserpenyőt vagy tapadásmentes serpenyőt megkenünk olívaolajjal, kissé átforgatunk benne egy cikk fokhagymát és a cukkinit roppanósra sütjük.  Amikor elkészült, egy nagyobb salátás tálban összeforgatjuk a tésztát a grillezett cukkinivel, a lecsepegtetett kukoricával, a pestoval,  sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra aprított bazsalikomot, ha úgy érezzük,hogy szükséges meglocsoljuk pici olívaolajjal, majd a citromlével. Tálaláskor megszórjuk a reszelt parmezánnal. Langyosan vagy hidegen is tálalhatjuk.

Megjegyzés: Orzo tészta helyett más apróbb tésztafélét is használhatunk.

Önmagában salátaként is megállja a helyét, de sült húsok mellé akár köretként is kiváló. 


2025. június 23., hétfő

Karalábéleves

 Nyáron nagyon szeretjük a karalábé levest, édesanyám s mamám is mindig így hús nélkül készítette, így tanultam meg tőlük, így akár hidegen is fogyasztható. Párom édesanyja a húsgombócos változatot szokta készíteni, azt is szeretjük, majd azt is megmutatom, mikor újra sorra kerül. 

Ez a változat szerepel a blogomon, még a kezdetek, kezdetén, de most sikerült szép fotót készíteni róla. Ezen a linken elérhetőKaralábéleves

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók ( kb. 4 személy részére): 2 fej karalábé, 1 hagyma, 1 paprika, 2 sárgarépa, 10 dkg rizs, só, bors, 2 evőkanál ecet. A rántáshoz: csorrintásnyi olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt pirosparika, 1 dl víz, 2 dl tej. 

Elkészítése: A karalábét meghámozzuk, kisebb kockákra szeleteljük, a sárgarépát szintén kockákra vágjuk, a megtisztított egészben hagyott hagymával, és a kicsumázott paprikával együtt sós vízben  főni tesszük. Amikor a karalábé már puhulni kezd beletesszük a megmosott rizset is. Amikor minden megfőtt, elkészítjük a rántást: a lisztet az olajon zsemleszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a lángról levéve felöntjük a vízzel és a tejjel, folyamatosan kavargatva, hogy ne csomósodjon össze. A rántást a leveshez kavarjuk, besűrítjük, végül ecettel savanyítjuk, és megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: friss petrezselyemzöld helyett szárítottat is használhatunk. 

2025. június 19., csütörtök

Kókusztejes, áfonyás muffin

 Isteni finom és puha muffin, a gyerkőcök imádni fogják :)

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók ( 12 darabhoz): 11 evőkanál liszt, 2 evőkanál kókuszreszelék, másfél teáskanál sütőpor, 5 evőkanál barna cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 2 dl olaj, 1 dl kókusztej, 10 dkg áfonya, pici só.

Elészítése: A tojást habosra kavarjuk a cukorral,vaníliás cukorral, sóval és az olajjal, hozzáadjuk a sütőporral és kókuszreszelékkel elkavart lisztet, összekavarjuk, végül a kókusztejjel higítjuk, végül belekavarjuk az áfonya felét.

Sütőpapírból tenyérnyi négyzeteket vágunk, kibéleljük vele a muffin formát, belekanalazzuk a masszát, a tetejére szórjuk a megmaradt áfonyát, 180 fokra előmelegített sütőben 20 – 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés: A dobozos kókusztejnek a tetejére felálló sűrűbb részét használjuk.



2025. június 18., szerda

Pestos pizza prosciuttoval és articsókával

Hú, hát ez egy isteni finom pizza, ha egy kissé kényeztetni szeretnénk az ízlelőbimbóinkat, ez a tökéletes változat. 

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók (2 személy részére)A tésztához: 30 dkg liszt, 7 g szárított élesztő ( vagy 25 g friss élesztő), 1 teáskanál tej, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 2 evőkanál olívaolaj, kb. 2, 5 dl langyos viz.

A paradicsomszószhoz: 25 dkg paradicsomszósz, 1 kisebb hagyma, 3 gerezd fokhagyma, csipetnyi chilipehely, szárított bazsalikom és oregánó, só, bors, kis csokor friss bazsalikom,3 evőkanál olívaolaj.

A feltéthez: 3 evőkanál házi készítésű bazsalikom pesto, 6 - 8 szelet prosciutto, 12 kimagozott olajbogyó, 10 dkg articsóka szív (konzervből), 20 dkg reszelt mozzarella sajt. A tálaláshoz:1 teáskanál pesto, kis csokor friss bazsalikom.

Elkészítése: A tésztához felfuttatjuk az élesztőt. A langyos vizet elkavarjuk a cukorral és a tejjel, hozzáadjuk a szárított élesztőt, 1 teáskanál lisztet, 6 – 7 percet állni hagyjuk, míg az élesztő habozni kezd, ekkor hozzáadjuk az olívaoljat is. A lisztet elkeverjük a sóval, apránként hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, figyelve arra, hogy mennyi vizet vesz fel a liszt. Enyhén lisztezett felületen 4 – 5 perc alatt ruganyos tésztát gyúrunk, olívaolajjal kikent tálba helyezzük, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a fűszereket, a paradicsomszószt, a kissé felaprított friss bazsalikomot, 10 – 15 percig alacsony lángon rotyogtatjuk, majd botmixer segítségével pürésítjük. A kész paradicsomszószhoz hozzákeverjük a pestot. 

Amikor a tészta megkelt sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, olajas kézzel formára igazítjuk, nyújtogatjuk 5 – 6 percig kelesztjük majd megkenjük a pestos paradicsomszósszal, elosztjuk rajta a feltét egy részét, az articsókát valamint a karikára vágott olajbogyót,  200 fokra előmelegített sütőben kb. 5 – 6 percig sütjük, majd kivesszük, ráhalmozzuk a kissé megtépkedett prosciuttot, a  sajtot, s még 2 – 3 percig visszatesszük, míg a sajt megolvad. Melegen, friss bazsalikommal megszórva, pestoval megcsepegtetve tálaljuk.

Megjegyzés: A házi pesto receptje megtalálható a blogomon, az alábbi linken: Házi bazsalikom pesto


2025. június 17., kedd

Paradicsomos bruschetta

Sokféle képpen lehet bruschettát készíteni, de mi így is ( meg apróra vágott paradicsommal is) szeretjük. Nyáron nagyon sokszor készül nálunk :) A paradicsom, bazsalikom páros örök nyerő nálunk. 

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók ( 2 személy részére): 3 nagyobb szelet kovászos kenyér, 3 érett, lédús paradicsom, 12 darab szárított paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, pici só, bors, 4 - 5 evőkanál olívaolaj, friss bazsalikom, 2 – 3 teáskanál reszelt parmezán sajt.

Elkészítése: A paradicsomot vékony karikákra szeleteljük. A kenyérszeleteket kettőbe vágjuk. A fokhagymát áttörjük, elkavarjuk a sóval, borssal, olívaolajjal. A kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük a fokhagymás olívaolajjal, száraz öntöttvas serpenyőben mindkét oldalukon megpirítjuk, ráhalmozzuk a paradicsomszeleteket, a szárított paradicsomot, a kissé felaprított bazsalikomot, megöntözzük a maradék fokhagymás olívaolajjal, megszórjuk a parmezán sajttal, azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: Kovászos kenyér helyett bármelyik kedvenc kenyérfélénket használhatjuk. 


2025. június 12., csütörtök

Grillezett zöldséges tésztasaláta

Ilyen és hasonló tésztasalátákon el tudnék éldegélni egész nyáron :)

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók ( 2 személy részére): 20 dkg orzo tészta, 1 kisebb cukkini, 1 piros paprika, 1 padlizsán, 1 lilahagyma, 4 cikk fokhagyma, só, bors, 1 teáskanál mediterán fűszerkeverék, fél citrom leve, kis csokor friss petrezselyemzöld, 1 evőkanál reszelt parmezán sajt, 4 – 5 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A cukkinit karikára, a meghámozott padlizsánt és a paprikát nagyobb kockákra, a hagymát szintén karikára vágjuk. Egy grillserpenyőt vagy tapadásmentes serpenyőt megkenünk olívaolajjal, kissé átforgatunk benne egy cikk fokhagymát és a zöldségeket külön – külön roppanósra sütjük. Minden adag zöldség előtt kissé megforgatunk egy cikk fokhagymát az olajon. Amikor minden elkészült, egy nagyobb salátás tálban összeforgatjuk a tésztát a grillezett zöldségekkel, megszórjuk a mediterán fűszerkeverékkel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, ha úgy érezzük,hogy szükséges meglocsoljuk pici olívaolajjal, majd a citromlével. Tálaláskor megszórjuk a reszelt parmezánnal. Langyosan vagy hidegen is tálalhatjuk.

Megjegyzés: Orzo tészta helyett más apróbb tésztafélét is használhatunk.

Önmagában salátaként is megállja a helyét, de sült húsok mellé akár köretként is kiváló.