2025. május 12., hétfő

Lengyel cigányleves

 Mielőtt bárki megsértődne, ennek a levesnek azért ez a neve, mert a lengyelországi cigányoktól ered, s nagyon, de nagyon finom :)

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók ( 5 – 6 személy részére): 50 dkg füstölt kolbász, 3 húsos paprika, 2 hagyma, 5 burgonya, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, só, bors, pirospaprika, fél teáskanál szárított majoránna, 2 babérlevél, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, kis csokor petrezselyemzöld, kevés olaj. A tálaláshoz: személyenként 1 tojás, kevés olaj, só.

Elkészítése: A kolbászt karikára vágjuk, az olajon kissé megpirítjuk. A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a kolbász zsírján, hozzáadjuk a kicsumázott, kis kockákra vágott paprikát, a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a majoránnát, a pirospaprikát, 5 percig együtt dinszteljük, felöntjük 2 liter vizzel, felforraljuk, hozzáadjuk a megpirított kolbászt és a babérlevelet, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, közepes hőfokon együtt főzzük. Amikor a gyökérzöldségek kezdenek megpuhulni hozzáadjuk a burgonyát is, együtt készre főzzük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, besűrítjük, végül megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel. Tálalás előtt a tojásokból tükörtojást sütünk, ezzel tálaljuk a levest.


Nincsenek megjegyzések: