Eklert sütni nem nehéz feladat,
viszont odafigyelést és időt ígényel. Viszont ha finom és szép süteményt
szeretnénk a vendégek, a család asztalára tenni, akkor ez a tökéletes választás.
Hozzávalók: a tésztához: 5 dl tej, 2 dl víz, 20
dkg vaj (85 % -os ), 30dkg liszt, pici só, 6 tojás. A töltelékhez: 1, 5 dl növényi tejszín,
35 dkg mascarpone, kevés frissen reszelt citromhéj, 1 tasak vaníliás cukor. A
bevonáshoz: 10 dkg keserű csokoládé,
1 dl növényi tejszín, 5 dkg vaj. A diszítéshez ehető virágok: kerti árvácska,
orgona, almavirág, menta.
Elkészítése:
1.
Előkészítjük
a tészta hozzávalóit: a tejet, a vizet, a vajat, a lisztet, a tojást.
2.
A
tejet a vízzel felforrósítjuk, hozzáadjuk a vajat, a sót, hagyjuk felolvadni.
3.
Amikor
a vaj felolvadt folyamatosan kavargatva hozzáadjuk a lisztet, ahogy a massza
összeállt levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni.
4.
Amikor
a massza langyosra hűlt egy kézi mixer segítségével egyenként beledolgozzuk a
tojásokat.
5.
A
masszát habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsibe kb 4 – 5 cm hosszú
tésztacsíkokat nyomunk, távol egymástól, mert nőni fognak.
6.
Előmelegített
sütőben, 8 – 10 percig magasabb hőfokon, majd 4 – 5 percig alacsonyabb hőfokon
sütjük, hogy jól átsüljön, az első 10 percben a sütőt nem nyitjuk ki.
7.
A
habtejszínhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, kemény habbá verjük, majd
hozzákavarjuk a mascarponét és a citromhéjat.
8.
A
kihűlt süteményt éles késsel kettőbe vágjuk, habzsák segítségével megtöltjük a
krémmel.
9.
A habtejszínt
felforrósítjuk, felolvasztjuk benne a csokoládét, a vajjal elkavarva
fényesítjük.
10.
A
megtöltött sütemények tetejére csurgatunk 1 – 1 teáskanál csokimázt, a
virágokkal diszítjük, hagyjuk megkötni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése