2025. június 18., szerda

Pestos pizza prosciuttoval és articsókával

Hú, hát ez egy isteni finom pizza, ha egy kissé kényeztetni szeretnénk az ízlelőbimbóinkat, ez a tökéletes változat. 

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók (2 személy részére)A tésztához: 30 dkg liszt, 7 g szárított élesztő ( vagy 25 g friss élesztő), 1 teáskanál tej, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 2 evőkanál olívaolaj, kb. 2, 5 dl langyos viz.

A paradicsomszószhoz: 25 dkg paradicsomszósz, 1 kisebb hagyma, 3 gerezd fokhagyma, csipetnyi chilipehely, szárított bazsalikom és oregánó, só, bors, kis csokor friss bazsalikom,3 evőkanál olívaolaj.

A feltéthez: 3 evőkanál házi készítésű bazsalikom pesto, 6 - 8 szelet prosciutto, 12 kimagozott olajbogyó, 10 dkg articsóka szív (konzervből), 20 dkg reszelt mozzarella sajt. A tálaláshoz:1 teáskanál pesto, kis csokor friss bazsalikom.

Elkészítése: A tésztához felfuttatjuk az élesztőt. A langyos vizet elkavarjuk a cukorral és a tejjel, hozzáadjuk a szárított élesztőt, 1 teáskanál lisztet, 6 – 7 percet állni hagyjuk, míg az élesztő habozni kezd, ekkor hozzáadjuk az olívaoljat is. A lisztet elkeverjük a sóval, apránként hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, figyelve arra, hogy mennyi vizet vesz fel a liszt. Enyhén lisztezett felületen 4 – 5 perc alatt ruganyos tésztát gyúrunk, olívaolajjal kikent tálba helyezzük, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a fűszereket, a paradicsomszószt, a kissé felaprított friss bazsalikomot, 10 – 15 percig alacsony lángon rotyogtatjuk, majd botmixer segítségével pürésítjük. A kész paradicsomszószhoz hozzákeverjük a pestot. 

Amikor a tészta megkelt sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, olajas kézzel formára igazítjuk, nyújtogatjuk 5 – 6 percig kelesztjük majd megkenjük a pestos paradicsomszósszal, elosztjuk rajta a feltét egy részét, az articsókát valamint a karikára vágott olajbogyót,  200 fokra előmelegített sütőben kb. 5 – 6 percig sütjük, majd kivesszük, ráhalmozzuk a kissé megtépkedett prosciuttot, a  sajtot, s még 2 – 3 percig visszatesszük, míg a sajt megolvad. Melegen, friss bazsalikommal megszórva, pestoval megcsepegtetve tálaljuk.

Megjegyzés: A házi pesto receptje megtalálható a blogomon, az alábbi linken: Házi bazsalikom pesto


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése