A hétvégén ismét ráéheztünk a pizzára, így hamar összedobtam egyet. Sajnos a pizzáimnak nem tudok hagyományos neveket adni, mert mindig rákerül többféle alapanyag is, ami éppen fellelhető a házban. Most pl. még a péntek esti tojásos krumpli maradéka is rákerült. Csak jobb lett tőle, rosszabb nem.:)
Ugyanakkor ezzel a recepttel szeretnék jelentkezni
Martinelli játékára.
Hozzávalók:(2 személyre, de 3 is jóllakik belőle)
a pizzatésztához:
- 25 dkg liszt(én egy kicsivel többet tettem, lehet megvolt 35 dkg is)
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- víz, amennyit felvesz, hogy jól gyúrható tészta legyen
a pizzaszószhoz:
- 1 hagyma
- 2 - 3 dl házi paradicsomlé
- 4 cikk fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- csipetnyi szárított oregánó
- fél evőkanál liszt
- só
- bors
- 2 kisebb, friss bazsalikomlevél
- 2 - 3 karika csípőspaprika
a feltéthez
- előre kisütött csirkemell vagy csirkecomb csíkok-25 dkg
- vékonyra szeletelt füstölt szalámi-5 - 6 szelet
- vékonyra szeletelt padlizsán-5 - 6 szelet
- a tojásos krumpli maradéka-kb. 5 dkg
- 1 paradicsom
- 2 paprika, egy piros és egy sárga
- sajt- 25 dkg
- 1 dl tejföl
Elkészítés:
A pizzatészta: Az élesztőt szétmorzsoltam, és rászórtam a cukrot. Kevés langyos vizet öntöttem rá, és addig kevertem amíg az élesztő folyékony lett.
A lisztet egy tálba tettem, közepébe mélyedést vájtam, beleöntöttem az élesztőt, letakarva 15 percet pihentettem. Ezután hozzáadtam a sót és az olívaolajat, és annyi vizet, hogy jól gyurható tésztája lett. Miután jól meggyúrtam, megszórtam liszttel, és letakarva fél órát pihentettem. Ezután ismét átgyúrtam, kinyújtottam téglalap alakúra(majdnem:)), mert csak szögletes tepsim van, beletettem a tepsibe.
A pizzaszósz: Kevés olajon az apróra vágott hagymát megdinszteltem, rászórtam egy fél evőkanál lisztet, felöntöttem a paradicsomlével, beletettem az áttört fokhagymát és a többi fűszert, folyamatosan kavargatva besűrítettem, majd még hozzákavartam 2 evőkanál olívaolajat.
A feltét: A vékony csíkokra vágott csirke felsőcombot kevés olajon átsütöttem, megpirítottam, percek alatt kész volt.
Végül a pizzatésztát megkentem a szósszal, elszórtam rajta a csíkokra vágott csirkemellet,a tojásos krumplit, majd utána a szalámit, a padlizsánt, a karikákra vágott paradicsomot, a csíkokra vágott paprikát.A tetejét bőven megraktam lereszelt sajttal, és a tejföllel. Előmelegített sütőben, közepes lángon 15 - 20 perc alatt megsült.