2013. március 25., hétfő

Gombás, szárnyasmájas szélesmetélt

Csak arra tudlak biztatni, hogy ezt a receptet próbáljátok ki. Egyik tésztás könyvemben találtam egy érdekes receptet, kicsit átalakítva megalkottam belőle a saját változatomat, hát azt mondhatom isteni lett. Egyáltalán nem hagyományos ízvilág, de nagyon finom, a kissé karamellizált narancshéj kiváló páros a májjal, nem is gondoltam volna, hogy ennyire fog ízleni. Az biztos, hogy lesz ismétlése.




Hozzávalók: 25 dkg szárnyasmáj, 25 dkg (sampinyon)gomba, 1 piros chilipaprika, fél narancs héja, 3 zsályalevél, 4 – 5 szál friss bazsalikom (vagy 1 kávéskanál szárított), 3 cikk fokhagyma, 1 kávéskanál cukor, 0, 5 dl olívaolaj, só, 40 dkg szélesmetélt.
Elkészítése: a chilipaprikát félbevágjuk, kimagozzuk, és apróra kockázzuk. A zsályaleveleket felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A narancs héját vékonyan, a fehér, keserű rész nélkül lehámozzuk, csíkokra vágjuk. A cukrot alacsony hőfokon barnára olvasztjuk, a narancshéjakat megforgatjuk benne. Ezután összekeverjük a karamellizált narancshéjat, a fokhagymát, a zsályát, a chilit, a sót és az olívaolaj felét.
A gombát megmossuk, leszárítjuk, felszeleteljük, néhány evőkanál olívaolajon puhára pároljuk, sózzuk, és összekeverjük az előbbi olívaolajos keverékkel. A szárnyasmájat megmossuk, lecsepegtetjük, falatnyi kockákra vágjuk, a maradék olívaolajon, az apróra vágott bazsalikommal megszórva 2 perc alatt megsütjük.
A szélesmetéltet a szokásos módon megfőzzük, majd összekeverjük az olívaolajos – gombás keverékkel, valamint a szárnyasmájjal.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalmasnak tűnik! A chili és a cukor miatt nem merem kipróbálni most, de félreteszem.:)

    VálaszTörlés
  2. Van itt íz, az biztos. Számomra csábító:-)

    VálaszTörlés
  3. A sampinyon gombából készült étel nálam nyerő. Kipróbálom én is az ízvilága miatt is. :))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon különleges lehet, egyszer biztos kipróbálom!:)

    VálaszTörlés
  5. Valóban különlegesség lehet! Csábító, így ahogy gusztán tálaltad :)

    VálaszTörlés
  6. Hűűűűűűűűűűűha!!! Ez totál a szájízem szerint készült! Jegyzem! :-)

    VálaszTörlés
  7. Tényleg érdekes, és mivel szeretjük a májat, ezt is biztos jóízűen megennénk!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon mutatós,biztos nagyon finom volt.Nekem se árt a változatosság,azt hiszem kipróbálom :o)

    VálaszTörlés
  9. Tiffanylda, majd mikor ki tudod próbálni, meglátod, fincsi:) Nekem is sikerült leadni a karácsonyban visszaszedett 2 kg-ot, bár lehet húsvétban ismét visszajön:)

    HajniZoli, köszi, én még biztos, hogy kipróbálom:)

    Erika, én is szeretem a sampinyon gombát is, más gombákat is:)

    Erika, különleges az biztos, de nagyon finom:)

    Katalin, különleges, de finom:) KÖszi:)

    Chef Viki, örvendek, hogy tetszik, állíthatom, hogy különleges, de nagyon finom, nagyon jóül harmonizál a máj a narancshéjjal.

    Márti, köszi:)

    Rózsa, nem, a változatosság sosem árt:) Bár meg tudnám ezt értetni apummal, aki semmi újdonságot nem hajlandó megenni, még a pizzát sem:)

    VálaszTörlés