2012. szeptember 18., kedd

Zöld paradicsom savanyúság

A krumpliföldünkben magról kikelt több tő paradicsom. A mag a tágyázással került ki a földbe. A paradicsomok se kikarózva, se igazán gondozva nem voltak, mégis szépen hoztak termést. Mivel a krumplit ki akarjuk ásni így édesanyám leszedte a még zöld paradicsomokat is, és eltette savanyúságnak. Nálunk kapható az üzletekben egy Pikant fix nevű fűszerkeverék savanyúságokhoz, ezt használta hozzá.



Hozzávalók:
  • 1 kg zöld paradicsom
  • 1 tasak Pikant fix (sót, mustármagot, koriandert, kaprot, borsot, babérlevelet és tartósítószert tartalmaz)
  • 1, 75 l víz
  • 3 dl ecet
  • 15 dkg cukor
  • tehetünk még bele kaprot, csombort, tormát
Elkészítés:
A megmosott paradicsomot cikkekre vágjuk, az üvegekbe rétegezzük. A vizet felforraljuk a Pikant fixszel, az ecettel, a cukorral, és úgy forrón a paradicsomra öntjük. Az üvegeket bekötjük.

11 megjegyzés:

  1. Ezt nagyon szeretem, de még én sosem raktam el!!! Kipróbálom :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kati!
    Ez nagyon gusztusos lett!!

    VálaszTörlés
  3. Mennyi paradicsom, jól jön télire!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta! Valamikor régebben én is tettem el zöldparadicsomot nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  5. Mi is szoktunk Anyukámmal eltenni, ha ... :))

    VálaszTörlés
  6. Magától paradicsom? Gondozás nélkül? Ebben a szárazságban?
    Máááázlistáááááák!
    Ám de egészségetekre.
    Zöld paradicsomot mindig csak megnézem, de én már többet nem próbálkozom. Rengeteg esélyt kapott, de nálam/nálunk nem gyere be.

    VálaszTörlés
  7. Az egyik kedvencem a savanyított zöldségek közül. Igaz én mindent szeretek savanyítva, karfiolt, zöldbabot, sárgarépát, uborkát, és a dinnyét is. Ja, az már gyümölcs!:)

    VálaszTörlés
  8. Tudod, hogy a zöldparadicsomból milyen finom lekvárt lehet főzni ?
    Ha megtalálod a blogomon, érdemes kipróbálni, főleg ha még maradt a zöldparadicsomból.

    VálaszTörlés
  9. Én is szeretem :) Anya is minden évben készít vödrös savanyúságot, természetesen a zöld paradicsom sem hiányozhat belőle :)

    VálaszTörlés
  10. Valamikor régen mi is tettünk el zöld paradicsomot, finom volt! Nagyon guszta az üvegekben, biztosan nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  11. Vikvi, mi minden évben teszünk el, így szeletelve, és egészben is:)

    Georgina, köszi:)

    Lilla, bizony hamar elfogy:)

    Éva, igen finom:)

    Farci, ha marad és nem érik be:)

    4 Gyerek, igen mindenféle öntözés, permetezés nélkül termett vagy 10 tő. Nálunk megy a zöld paradicsom is, mert olyan savanyúságosok vagyunk, hogy még azsíros kenyérrel is azt eszünk:)

    Bebi, nálunk is megy mindenféle savanyúság:)

    Viki, emlékszem a tavaly láttam nálad, ha marad még zöld paradicsom lehet kipróbálom:)

    Panna, mi is szoktunk olyat is, dobigálósnak nevezik nálunk, mert szerre mindenfélét bele lehet dobigálni:)

    hannka, bizony, mi nagyon szeretjük:)

    VálaszTörlés