Gergely Éva legegyszerűbb receptjét használtam.
Hozzávalók:
- 5 kg cseresznye
- a 7 dl-es üvegekhez 3, a kisebb üvegekhez 2 evőkanál cukor
- befőzőpor
A kemény húsú, ropogós cseresznyét megtisztítottam a szárától, több léből alaposan megmostam, és néhány órát a vízben hagytam állni, hogy a lehetségesen benne lakó kukacok kibújjanak. Nem mondom, hogy nem volt benne egy sem:) De hát igazi, otthoni, nem permetezett cseresznyéről van szó.
7 dl-es és kisebb üvegekbe raktam, felöntöttem vízzel, majd a vizet leöntve róla, hozzáadtam a fennt leírt mennyiségű cukrot, és szirupot főztem belőle. A szirupot ráöntöttem a cseresznyére, befőzőport szórtam rá, és bedugaszoltam. A víz felforrásáig dunsztoltam, gőzöltem.
Ennyi finom cseresznye!:) Nekem is küldhetnél egy kilóval...sajnos itt oly ritka:(
VálaszTörlésHm! Nekem se maradt eltenni való, a gyerkőceim szép lassan lelegelték a fáról. Majd a meggyből teszek, ha marad.:)
VálaszTörlésMilyen jó lesz majd télen !!
VálaszTörlésó, mit nem adnék pár üveggel...Épp néztem a zöldségesnél 799,-/kg. Hát itthon ebből nem lesz befőzés az biztos... Nagyon szemre való téli eleség!
VálaszTörlésBizony, az idén alig termett a cseresznye. De örömmel gyönyörködtem a kompótodon, Katikám!:)
VálaszTörlésÜgyes vagy! :) Jó sok kompótod lett!
VálaszTörlésErika, szívesen küldenék, én is ajándékba kaptam:)
VálaszTörlésJuci, ami a gyomrunkban van, az már nem romlik el:)
Mónika, bizony:)
Illéskrisz, nálunk is drága amúgy, én is ajándékba kaptam, másként én sem vettem volna meg:)
Roza, köszönöm szépen:)
Panna, köszi, igyekszem:)