Hozzávalók:(ez egy személyre készült)
- két jó kötés retek levele
- 3 - 4 szál zöld fokhagymaszár
- fél evőkanál liszt
- másfél dl tej
- 1 evőkanál zsír, én azt használtam fel, amiben a füstölt sonkát sütöttem
- só
- fokhagymabors
A leveleket jól átmostam. A zsírt felforrósítottam, a leveleket beleforgattam, és kevés(kb. fél dl ) vizet öntöttem alája. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymaszárat is. Így puhára pároltam. Amikor megpuhult rászórtam a lisztet, lassanként ráöntöttem a tejet, sóztam, fokhagymaborsoztam, és folytonosan kavargatva besűrítettem.
Tükörtojással tálaltam. Igazi zöld ebéd volt számomra. Csak ajánlani tudom.
Még nem kóstoltam reteklevelet, de jól hangzik!!
VálaszTörlésNagyon finom lehet, ugyan még én sem kóstoltam, mivel receptem sem volt hozzá, na de majd most....
VálaszTörlésHallani már hallottam arról hogy a retek és a karalábé leveléből finom főzeléket lehet készíteni.
Én sem ettem még, de mindenhol azt látom, hogy milyen egészséges és jó. Megkóstolnám szívesen! És nagyon szuper a tányérod!!!
VálaszTörlésNagyon finom lehetett:) A szív alakú tányérod nagyon szuper:)
VálaszTörlésÉn szeretem a friss reteklevelet, főzelékként még nem ettem,de sok fokhagymával, egész levelekként, nem darabolva, párolva,mellé köretnek rizs,valami csodafinom
VálaszTörlésÉn sem ettem még,de majd most....
VálaszTörlésNagyon guszta:))
Ez soha nem jutott volna eszembe, de tény, hogy nagyon étvágygerjesztő a fotón! :-)
VálaszTörléshát nekem se !! de hát igen, ezt is ki kell próbálnom !!
VálaszTörlésValahol olvastam már reteklevél levest, most itt a főzelék. Ha igazán szép friss retket kapok, biztos kipróbálom. Ha finom és még egészséges is, kár kidobni a leveleket is.
VálaszTörlésDejó! Múlt hétvégén nálunk is ez volt. Azt hittem, csak az én anyukám ilyen kis feltaláló. ˘˘
VálaszTörlésTegnap nálunk csalánból volt főzelék. Az is isteni finom! :)
Állítólag nagyon egészséges, sokat olvasgattam mostanság a retekről. Kolléganőm vett sörretket és kicsit utánanéztem, azóta már vettem én is, más íze van mint a pirosnak.
VálaszTörlésAmit a piacon árulnak, elég fonnyadt levelűek. Pedig megenném, bátor vagyok :-). Szerintem olyan lehet mint a spenót.
Anazar, én is tavaly először, de nagyon megtetszett:)
VálaszTörlésGizi, és külön a reteklevél is nagyon finom:) Hasonló lest a spenóthoz, csak nem olyan vasas az íze:)
Emi, hátha találsz egyszer friss, kezeletlen leveleket, abból kipróbálhatod:) És köszi:)
Trollanyu, igazából, egy tálka, de nekem , egy személyre tányérnak is tökéletes:)
Patrícia, a te változatodat is ki kell próbálnom jövőre, mert sajnos már kifogyott a retek:)
Mónika, ki kell próbálni, mert finom:)
teller - cake, én is tavaly hallottam róla először, menten ki is próbáltam :)
Ibolya, Isten hozott a blogomon, gyere máskor is:) Megéri kipróbálni annak aki szereti a zöldeket, mert nagyon finom:)
Mária, igen, én otthon a kertben termett retek leveléből készítettem, vigyázni kell a piacossal, hogy ne legyen permetezett.
IsaBella, mi csalánból levest szoktunk főzni, füstölt hússal, de főzelékként is biztos finom:)
Csipike, igen a spenóthoz hasonló, de nem olyan vasas ízű, én a pirosreteknek a leveléből készítettem, másból még nem próbáltam.