2012. április 17., kedd

Kardamomos vajaskeksz

Ismét egy kekszet hoztam, mégpedig a húsvéti kekszeimet, amelynek receptjét Moha konyhájából kölcsönöztem. Gondolom ti is ismeritek Moha kekszeit, mézeskalácsait, amelyeket írókával diszít, gyönyörűek.
Moha, köszönöm szépen a receptet, tökéletes. Csupán annyit változtattam rajta, hogy a mandulaaroma helyett kardamomot használtam. Ahogy Moha is mondta "nem ragad, jól nyújtható, és finom ropogós keksz a végeredmény."



Hozzávalók:

  • 227 g puha vaj 
  • 175 g porcukor
  • 1 tojás (szobahőmérsékletű)
  • 1,5 teáskanál vaníliakivonat
  • 1, 5 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 400 g liszt
Elkészítés:
  A vajat és a cukrot habosra kevertem, majd hozzáadtam a tojást is, amellyel szintén simára kevertem. A lisztet összekevertem a sütőporral, a sóval és a kardamommal, majd a nedves részhez öntöttem, és jól összegyúrtam. Ezután 3 - 5 mm vékonyra nyújtottam a tésztát, és húsvéti figurákat szúrtam ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, Moha tanácsára kb 1 cm-es távolságra egymástól, és előmelegített sütőben 7 - 8 perc alatt megsütöttem. Vigyázni kell, hogy ne barnuljanak meg.

11 megjegyzés:

  1. Nagyon finom kis kekszeket csináltál! Már Te is a keksz imádók klubjához tartozól mint Panna?:)Finom is és azért is jó mert sokáig frissen tartható egy dobozba, különösen ha nem sűrű nyitogatjuk!:))

    VálaszTörlés
  2. Na akkor lassan tényleg nekem is kell kekszet sütnöm :) Neked meg muffint ;)

    VálaszTörlés
  3. Hmmm, de szívesen megkóstolnám!!!:)

    VálaszTörlés
  4. Mostanában kezdtem megkedvelni a házi keszeket. Nagyon édesek ezek a kis nyuszik, csibék, répák?? Kardamommal is nagyon finomak lehettek!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehet ez a kekszecske. Én nagyon ritkán sütök kekszet, így nincs is bevált receptem. Moha viszont mindent mesterfokon készít, így kölcsön is veszem Tőled a receptet.:)

    VálaszTörlés
  6. Kardamom? Akkor ez csak a leg-leg kategóriába tartozhat.
    Maradt még kóstoló?

    VálaszTörlés
  7. Nagyon aranyosak a nyuszi formás kekszek, és még hozzá finom is!

    VálaszTörlés
  8. Aranyos kekszek! Kardamomhoz még nem volt szerencsém, pedig kerestem. Így nem ismerem az ízét, de csak jót hallottam-olvastam róla.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépek lettek nálad is! Én főleg annak örültem, hogy könnyű a tésztával dolgozni, és véééégre ropogós keksz az eredmény. Az már csak bónusz, hogy szép sima, és így jól díszíthető:)

    VálaszTörlés
  10. Éva, igen Panna megfertőzött a kekszekkel, és olyan jó tudni, hogy ha megkívánunk egy kis édességet, ott van a kis magunk készítette tartalék:)

    Panna, látod megfertőztél a keksszel, így mostanában hanyagoltam a muffint:)
    Bebi, én meg szívesen megkínálnálak:)

    Emi, igen, répák is vannak köztük:) És a házinál nincs jobb, és annyi féle ízesítésben készíthetem, ahogy akarom:)


    Gizi, amit Moháról mondtál, az úgy is van, tökéletes a receptje is:)

    4Gyerek, sajnos elfogyott, de a következőből küldök:)

    Elisabeth, Anazar, köszi:)

    Gerdi, én az Auchen-ben szoktam venni a kardamomot, őrölt formában, német Fuchs termék, nagyon jó.

    Moha, köszönöm itt is, igen, nekem is az első házi kekszem, ami igazán ropogós:)

    VálaszTörlés