2012. február 23., csütörtök

Vilma mama egyszerű sütije

Ezt a süteményt anyai nagymamámtól, Vilma mamától tanultam. Ő szokta sütni nekünk ezt a diótól finom, könnyű, szinte habkönnyű sütit. Régebben nagyon sokféle süteményt szokott készíteni az ünnepekre, vagy ha minket várt, vagy csak egyszerűen ha megkívánt a család valami finomat, anyum is tőle tanult meg sütni, mostanában már nincs olyan türelme a sütéshez, fárad is, de azért mindig meglep minket valami egyszerű, de finom sütivel.
Ezt a receptet már rég készültem leírni tőle, most is fejből mondta el, mert ő már nem recept szerint készíti, hanem úgy érzésre teszi hozzá a belevalókat.
Drága mama, köszönöm a receptet, és hogy mindig valami finommal vársz minket.





Hozzávalók:
  • 7 púpozott evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál rózsakő (szalalkáli)
  • 2 tojás
  • fél dl olaj vagy egy jól púpozott evőkanál zsír
  • jó sok darált dió
  • 15 evőkanál liszt
  • kb. másfél dl tej (annyi, hogy olyan kavart tészta állagú legyen a massza)
  • a tetejére kevés cukros dió
Elkészítés:
Egy mélyebb tálban a cukrot, a tojást, a rózsakővel habosra kavartam, amíg a cukor elolvadt, a massza kivilágosodott, ekkor hozzáadtam az olajat, azzal is simára kavartam, majd beleforgattam a lisztet és a darált diót, és a tejjel hígítottam.
Egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntöttem, a tetejét megszórtam a cukros dióval, és közepes lángon 15 - 20 perc alatt készre sütöttem. Szeletelni sem muszály egyformára, éppen attól szép, hogy nem szabályos.
 Amire megsült pont érkezett a fiútestvérem a barátnőjével, meg is kóstólták, azt mondsták pont olyan, mint a mamáé. Ennél nagyobb dicséret nem is kell nekem:)

16 megjegyzés:

  1. Nagyon finom kis sütemény, köszi hogy megosztottad velünk a nagymamád receptjét. Egy pohár tejjel most szívesen megkóstolnám.:)

    VálaszTörlés
  2. Az én Mamám is fejből sütött:-) S mosolyogtam is, mert az én gyerekeimnek is van egy Vilma mamája, az anyósom.
    A süti nagyon fincsi lehet, amúgy is rajongója vagyok a régi recepteknek.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet!:)

    VálaszTörlés
  4. Szuper:)Valahogy mindig a mamák receptjei a legjobbak, és nálunk is így van, a mama mindig fejből sütött, sosem volt neki receptes füzete. A diós sütiket imádom,mentem is a receptet.

    VálaszTörlés
  5. Ez kicsi tepsibe való adag, ugye? Én is szeretem a nagyis sütiket!

    VálaszTörlés
  6. Szalakális sütit nem szoktam sütni, de jó ez a recept, érdemes lesz beszerezni.

    VálaszTörlés
  7. Nekem szalakálim is van itthon,pedig még sosem sütöttem vele, így szerintem ma este meg is sütöm ezt a sütit.Minden hozzávaló van itthon, és régóta keresek jó dióssüti receptet.Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  8. Hűű, de jó, napok óta keresgélek valami egyszerű, de finom diós süti félét, ma meg is sütöm. Egy nagyi receptje soha nem lehet rossz!

    VálaszTörlés
  9. Finom lehet a mamád sütije! Jaj, olyan jó Neked, hogy él még a mamád és alkalmanként ilyen finomságokkal vár. Szeresd nagyon!

    VálaszTörlés
  10. Látszik a képen,hogy mennyire könnyű a tésztája.
    Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  11. Én is a mama féle sütikre esküszöm :) Ez is remekül hangzik, mentettem is.

    VálaszTörlés
  12. Guszta, nagyon finom lehet szeretem a diós süteményeket sokkal lazább a tészta a diótól!

    VálaszTörlés
  13. Édesanyám is gyakran sütött ilyen sütit. Én még nem próbáltam ki.
    De nagyon csábító:))

    VálaszTörlés
  14. Gratulálok a mamádnak és neked is! Nagyon finomnak néz ki!

    VálaszTörlés
  15. Gizi, köszi, én is megkóstólnám most újból:)

    Gerdi, akkor nem csak nekem van Vilma mamám:)

    Flóra, bizony:)

    trollanyu, hát igen a mamák, ők voltak ám az igazi háziasszonyok:) Örvendek, hogy megtetszett a recept:)

    Vicuska, igen ez egy kisebb tepsire való adag:)

    marisz57, én szoktam néha, van egy kis szagja sülés közben, de utána semmi nem érzik:)

    Patrícia, ebben a receptben nem fogsz csalódni, arra vigyázz, hogy ez egy kis tepsire való adag, a fekete pöttyök benne az a darált dió, a szalalkálitól lesz olyan fekete, nem tudom miért, őszintén:) De isteni finom még harmadnap is, de nem hiszem, hogy addig megmarad:)

    Életünk és ételeink, megsütötted már? Hogy sikerült?

    Panna, igen hálát is adok mindennap Istennek, hogy még köztünk van, szegény tatám, Isten nyugtassa meghalt, pedig imádtuk:(

    Jámborné Budai Mónika, igen, finom, köszi:)

    Édeskonyha, Isten hozott a blogomon, gyere máskor is:)

    Éva, igen, olyan pihe-puha lesz a diótól:)

    Aleda, a világ legjobb nagyija nekem:))

    Roza, finom nagyon:)

    teller-cake, köszönjük mindketten, elmondtam neki, hogy tetszett nektek a recept, ő is örvendett ennek:)

    VálaszTörlés