2012. január 1., vasárnap

Hólabda

Az egyik karácsonyi süteményünk volt a Hólabda, amelyet már nagyon rég, még középiskolás koromban tanultam egyik osztálytársamtól, azóta Karácsonykor sosem hiányzik az asztalról.





Hozzávalók: (34x23 cm-es tepsihez)
  • 8 tojás sárgája
  • 36 dkg cukor
  • 8 evőkanál víz
  • fél tasak sütőpor
  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó(én ezt kihagytam, mert nem szeretem kakaósan)
  • 8 tojás fehérje
a krémhez:
  • 20 dkg vaj
  • 1 vaníliás puding
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
a szóráshoz

  • kb.15 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
Az  alaphoz  a tojássárgákat, a cukorral, a vízzel, a sütőporral simára kavarjuk. A tojások fehérjét pedig pici sóval kemény habbá verjük. majd a két masszát óvatosan összeforgatjuk a liszttel. Ezt mi mindig ketten szoktuk készíteni anyummal, hogy ne essen össze se a hab, se a tojásos rész, így egyszerre leszünk készen mindkettővel.
Amikor a lap megsült, és kihűlt egy éles késsel hosszában kettévágjuk, majd egy sütikiszuróval, vagy pohárral kerek formákat vágunk ki a sütiből párosan.
A krémhez a pudingot 3 dl tejjel és 3 kanál cukorral megfőzzük, kihűtjük, és elkeverjük a lágy margarinnal.
A krémmel összerakjuk a a sütiket, és egy késsel körbe, és a tetején is megkenjük őket, majd kókuszreszelékbe forgatjuk, két újjunkkal megfogva az alján és a tetején, majd a tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.

18 megjegyzés:

  1. A 2012-es konyhai falinaptáramon ez a süti van a januári oldalon :) Én még nem készítettem soha, de amikor ott megláttam egyből mondtam ezt ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  2. Hűű, de finom lehet! Ebből a mennyiségből hány db jön ki?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki! Boldog új évet kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem a Hólabdát,a nővéremtől tanultam,de mostanában nem készítettem.Nagyon guszták,csak egy baja van,nem az én asztalomon van!

    VálaszTörlés
  5. Boldog új esztendőt Kati!!

    VálaszTörlés
  6. Boldog sikeres új esztendőt kívánok Nektek! :-)
    Nekem is kedvencem a hólabda, párat elguríthattál volna hozzám ;-)

    VálaszTörlés
  7. Mi is nagyon szeretjük a hólabdát! De most, hogy nálad megláttam, tűnt fel, hogy már régen volt.

    VálaszTörlés
  8. Sikerekben, örömökben és egészségben bővelkedő, boldog új esztendőt kívánok!:)
    A hólabda csodás!:)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Kati! Nagyon boldog új esztendőt kívánok Neked, és sok finom, új étket, amit megosztasz velünk. A kandiscukros ötletet köszönöm szépen. A hólabda nagyon finom, én is szoktam készíteni. Finom nagyon.

    VálaszTörlés
  10. Ezt én (mi) is nagyon szeretem, szeretjük, szoktam is sokszor készíteni, de már újra kellene kezdeni :)
    Békés, Boldog, Gazdag Új Esztendőt kívánok !

    VálaszTörlés
  11. Csilla, még nem láttam azt a falinaptárt, de megveszem azt hiszem:)És készítsd el nyugodtan, mert nagyon finom.

    Patricia, kb. 18 darab jön ki belőle, mert azért esnek le részek mikor kivágod.

    Angi Angéla, melissina2,Juci, köszi, viszont kívánom:)

    csipike, marisz57, köszi, akkor már lehet is készíteni:)

    Roza, köszi, viszont kívánom:)
    eSKa, viszont kívánom, és köszönöm, ha esetleg kipróbálod a kandiscukrot majd írd meg, hogy sikerült:)

    Anazar, viszont kívánom:)
    Viki, köszi, viszonz kívánom:)

    VálaszTörlés
  12. Ez Nekem is a kedvencem, nálunk is gyerekkorom óta ez az egyik karácsonyi sütink > az idén kimaradt, mert annyi másfajta volt. Viszont el lehet ezt készíteni máskor is... :)))
    Szép hólabdáid lettek. :-)

    VálaszTörlés
  13. Gabriella, mi is nagyon szeretjük, mert annyira téli hangulatú, természetesen más süti is jöhet mellé.

    VálaszTörlés
  14. Szio!

    Mekkora tepsiben sütöd ezt a 8 tojásos tésztát?

    Köszi :)
    Eri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eri, ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de csak most vettem észre a kérdésed, a sütemény összetevői egy 34x23 cm-es tepsihez valók.

      Törlés
    2. Szia Kati!
      A Blogkóstolóban te lettél a párom,és ezt a receptedet választottam elkészítésre:)Szempont volt, hogy valamilyen süti legyen, mert a blogom is azokra öszpontosul :) Ezt a sütit egyébként anyukám is gyakran készíti, csak nálunk kozáksapka néven fut:) Kíváncsi vagyok, hogy sikerül a Te recepteddel :)

      Törlés
  15. Tejszínhab,
    szia, Isten hozott nálam:) Örvendek, hogy pont ezt a receptet választottad, mert nálunk is nagy kedvenc:) Igen hallottam, hogy kozáksapka néven is ismert a hólabda. Te nagyon gyorsan választottál:) Kíváncsian várom az eredményt.

    VálaszTörlés