A narancsos csirke elkészítésében a párom is segített, ő találta a receptet amit felhasználtam a Mindmegette oldalán, és a narancslé kiszorítása is az ő dolga volt, na meg a kóstolgatás.
A hercegnő burgonyát először Mézeskalácsnál láttam, aki az OVCS-ra készítette köretnek, utána pedig Gordon Ramsay: Vasárnapi ebéd című könyvében Duchesse burgonya néven. Olyan jól mutatott Mézeskalácsnál, hogy gondoltam én is elkészítem a vasárnapi ebédhez. Nem csalódtam benne.
Hozzávalók a narancsos csirkéhez:
- 5 kicsontozott csirke felső comb
- 2 dl tejföl
- 1 kávéskanál mustár
- 1dl narancslé
- citrusos fűszerolaj a pácoláshoz
- só
- bors
Hozzávalók a hercegnő burgonyához:
A combokat az elkészítés előtti napon jól megmostam, megtörültem, és bepácoltam a néhány hete készített citrusos fűszerolajjal. Fóliával bevontam, a hűtőbe tettem érni.
Az elkészítés napján kivettem a hűtőből, a combok mindkét oldalát sóztam, borsoztam.
Azután elkészítettem a mártást hozzá: a tejfölt jól elkevertem a mustárral, majd lassanként hozzáöntöttem a narancslét.
Egy kevés citrusos fűszerolajon a combok mindkét oldalát kifehérítettem, majd kivajazott tepsibe raktam, ráöntöttem a mártást. A tepsit befödtem alufóliával, és előmelegített sütőbe tettem kb. 25 percre, majd a fóliát levéve még 10 percet pirítottam.
A krumplit meghámoztam, négybe vágtam, sós vízben megfőztem, megtörtem úgy mint a krumplipürének szoktam, hozzákavartam a vajat, a fűszereket, és a két tojássárgát. A tojások fehérjét pici sóval habbá felvertem, úgy adtam a püréhez.
Ebből a masszából habnyomó segítségével kicsi rózsákat nyomtam egy enyhén kivajazott tepsibe. Ezeket 15 perc alatt megsütöttem, addig amíg kívül ropogósak lettek, belül pedig puhák, krémesek maradtak.
Fantasztikus kooprodukció!!!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Örülök, hogy Nektek is bejött a hercegnőburgonya! Nagyon jól hangzik a csirkecomb!!!
VálaszTörlésNagyon jó kis hétvégi menüt állítottál össze!
VálaszTörlésNagyon jól hangzik, mentettem:-))
VálaszTörlésMónika, Panna, Gesztenye köszönöm!
VálaszTörlésMézeskalács, köszi az ötletet, az útmutatást!
A nyálelválasztásom azonmód beindult. Eszméletlenül gusztának néz ki! Ügyes!
VálaszTörlésImádom a hercegnő burgonyát!
VálaszTörlésA hozzávaló husi receptjét pedig mentettem. :)
Tücsök Bogár örvendek, hogy találtál kedvedre valót.
VálaszTörlés