2011. február 11., péntek

Főtt szemes kukorica

Régebb nagymamám minden télen főzött szemes kukoricát, amely a falusi tollfosztónak volt a hagyományos étele. Nagymamám a kukorica héját hamuval súrolta le, fonott törőbúzaszedőkosárban 7- 8 alkalommal is átmosta, a kútnál természetesen. Most már nem főz, mert a dereka nem bírja a hajolást a kútnál.
Én is megkívántam a héten, anyukámtól megkérdeztem ő hogy készíti. Kicsit hosszadalmas, aprólékos munka volt, de az eredmény megérte.

Hozzávalók:
  •  tetszés szerinti lefejtett szemes kukorica (én kb. egy csuporral tettem oda)
  • szódabikarbóna

Elkészítés:
 A lefejtett kukoricát alaposan, többször cserélve rajta a vizet, megmostam, egy éjszakára vízbe áztattam.
Reggel az áztatóvízben pici sóval odatettem főni. Amikor felfőtt beletettem egy evőkanál szódabikarbónát, és azzal főztem tovább másfél órát. Erre azért van szükség, mert a szódabikarbóna fellazítja a héját, amit aztán könnyen lesúrolhatunk. Amikor láttam, hogy a héja nagyjából kipattant, akkor meleg csapvíz alatt, laskaszűrőben kézzel jól átsúroltam. Kőzben egy másik edényben vizet forraltam, abba tettem vissza, hogy a szemek ne edződjenek meg. Tovább főztem, amíg a szemek teljesen megpuhultak. Még kétszer átmostam amíg a héja teljesen eltűnt, a leve pedig szép átlátszó lett. Cukorral tálaltam.

16 megjegyzés:

  1. Jajjjj, de NAGYON-NAGYON szeretjük!!!
    Ennek az ételnek adta fiútestvérem a "máléleves" nevet :)
    Nagyon finom!!!!:)

    VálaszTörlés
  2. Az idén még nem főztünk, de szoktunk!
    Kösz az ötletet!

    VálaszTörlés
  3. Edth, Juci, mi is nagyon szeretjük,végül is málé.:)

    VálaszTörlés
  4. Látod, az ilyen bejegyzések miatt szeretek annyira ellátogatni hozzád:)

    VálaszTörlés
  5. Igen. Ez a vízkereszt (jan.6.) hagyományos eledele :). Egy évben sem marad el!

    VálaszTörlés
  6. Mézeskalács,én pedig az ilzen hozzászólások miatt szeretek recepteket írni.:)Köszi.


    Kata, mi csak tudjuk az ilyesmit, sze néprajzosok lennénk, vagy nem? :)Most már ha akarunk, ha nem.

    VálaszTörlés
  7. Az én nagymamám is ezt főzte gyakran télen. Még emlékszem arra a finom édes ízére hmmmm... De jó ötlet, köszi :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szeretem , de én még nem készítettem soha.Édesanyám szokta nállunk. Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  9. Ismerem a receptet, de soha nem készítettem!

    VálaszTörlés
  10. Angi Angéla, köszönöm a dicséretet!

    Ottis, próbáld ki, finom.

    VálaszTörlés
  11. Csak a cukros levét nem szeretem sosan nem lehetne készíteni Kati?

    VálaszTörlés
  12. Szende, bocsi, hogy csak most írok, most láttam a kérdésed, ez sem cukros lében fő, hanem sósban, ha elolvasod a receptet, a cukrot csak tálaláskor tesszük rá, persze, aki szereti cukrosan.

    VálaszTörlés
  13. Milyen fajta kukorica, mi a neve, hol lehet venni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok, en is ezt szeretnem megtudni.

      Törlés
    2. Ezt én is szeretném tudni, dédnagymamám főzött rendszeresen, imádtam, vágyom az ízére ❤️

      Törlés
  14. Hol lehet be szerezni ilyen kukoricát?

    VálaszTörlés