Igaz, hogy ez a sajttorta kicsit régebb, húsvétra készült, de gyümölcsökkel diszítve is finom :) Macerásnak tűnik, de hosszabb leírni az elkészítését, mint elkészíteni magát a tortát :)
Elkészítési idő: Kb. 3 óra, és egy éjszakai pihentetés a hűtőben.
Hozzávalók( egy közepes pite vagy tortaformához): A sajtos részhez: 50 dkg ricotta, 4 tojás, 15 dkg cukor, 2 dkg vaníliás pudingpor, 2 evőkanál liszt, 10 dkg vaj, 1 tasak vaníliás cukor, 2 teáskanál narancs aroma. A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál olaj. A krémhez: 3 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 g zselatin, 50 ml hideg víz. A diszítéshez: húsvéti csokidíszek.
Elkészítése: A sajtos részhez a vajat felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A lisztet elkeverjük a pudingporral. A tojások fehérjét elválasztjuk a sárgájától. A tojássárgát a cukorral, vaníliás cukorral fehéredésig kavarjuk, hozzáadjuk a langyosra hűlt vajat, majd váltogatva hozzákavarjuk a ricottát és a pudingporral elkevert lisztet, a narancsaromát, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A piskótához: A tojások fehérjét elválasztjuk a sárgájától. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgát a cukorral és az olajjal fehéredésig keverjük, majd váltogatva óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét és a sütőporral elkevert lisztet, míg egynemű masszát kapunk.
A sajtos részt sütőpapírral bélelt torta vagy piteformába öntjük, erre rásimítjuk a piskóta masszát, 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Ha a piskóta barnulni kezdene takarjuk le sütőpapírral. A formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan kiborítjuk, úgy, hogy a piskótás rész kerüljön alul.
A krémhez: A tejszínt a cukorral és vaníliás cukorral felverjük. A zselatint elkeverjük a hideg vízzel, 10 percig pihentetjük, amíg a zselatin kásás lesz, majd vízfürdőben vagy mikróhullámú sütőben csak addig melegítjük míg a zselatin teljesen felolvad. A felolvadt zselatint a felvert tejszínhez kavarjuk, majd a tejszínt a kihűlt sajtorta tetejére simítjuk. Hűtőben hagyjuk megdermedni. Végül a csokidíszekkel dekoráljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése