2025. május 8., csütörtök

Citromos, pisztáciás keksz

 Ez nagyon finom kis keksz :)


Elkészítési idő: Kb. 3 és fél óra ( ebből 2 óra pihentetés)

Hozzávalók ( kb. 30 darabhoz): 30 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2 tojás, 15 dkg cukor, 2 kezeletlen héjú citrom lereszelt héja, két citrom leve (60 ml) , 1 teáskanál vanilia kivonat, fél teáskanál mandula kivonat, 10 dkg olvasztott vaj, csipetnyi só. A citrom mázhoz: 16 dkg porcukor, 20 ml (4 teáskanál) citromlé, 15 ml tej (3 teéskanál). A diszítéshez:kb 5 dkg héja nélküli pisztácia.

Elkészítése: A lisztet elkavarjuk a sütőporral és a sóval. A cukorhoz hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, és az újjbegyeink segítségével kissé elmorzsoljuk a cukorral, amíg a cukor kezd szép sárga lenni, így a cukor jobban átveszi az illóolajokat. Atojást habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzákavarjuk a megolvasztott, kihűtött vajat, majd hozzáadjuk a citromlét, a vanília kivonatot, a mandula kivonatot. Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, ne ijedjünk meg, a tészta kissé ragadós és puha lesz. Kb. 2 órára a hűtőbe tesszük pihentetni. Egy fagyiadagoló kanál segítségével diónyi darabokat szaggatunk, golyóvá formázzuk, egymástól távol sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőben kb 13 – 15 perc alatt készre sütjük.

A pisztáciát egy sodrófa vagy mozsár segítségével darabosra törjük. A mázhoz a porcukrot simára kavarjuk a citromlével és a tejjel, a még meleg kekszekre csurgatjuk, megszórjuk a darabosra tört pisztáciával, hagyjuk megdermedni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése