2019. november 7., csütörtök

Füstölt halas arancini (rizsgolyó)


Egy nagyon finom olaszos étel, kissé átalakítva, az arancini eredetileg mozzarellával készült rizsgolyó.


Hozzávalók: 20 dkg füstölt hal, kevés vaj, 1 hagyma, 15 dkg rizs, 10 dkg parmezán sajt, petrezselyemzöld, só, bors, 10 dkg liszt a forgatáshoz, 10 dkg zsemlemorzsa a forgatáshoz, 2 tojás. Olaj a kisütéshez.
A körethez: 1 cukkini, 1 padlizsán, 2 piros vagy sárga paprika, néhány koktélparadicsom, só, bors, friss vagy szárított rozmaring, kevés olívaolaj.
Elkészítése: Ha a füstölt hal nyers, akkor kevés vízben megfőzzük, ha szálkás a szálkákat eltávolítjuk. Ha előfőzött a hal akkor csak apró darabkákra vágjuk.
A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a vajon, hozzáadjuk a rizst, felöntjük a hal főzőlevével és annyi vízzel ami ellepi, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk, ha szükséges a vizet pótoljuk. Ha nincs főzőlevünk csak vízzel öntjük fel. Amikor a rizs megpuhult hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet és a lereszelt parmezánt, az apró darabokra vágott halat, összekavarjuk hagyjuk teljesen kihülni. Vizes kézzel hosszúkás rizsgolyókat formálunk, először lisztbe majd felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban aranybarnára sütjük.
A körethez a zöldségeket tetszőlegesen felvágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a rozmaringgal, meglocsoljuk az olívaolajjal, 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt roppanósra sütjük.
Az arancinit a körettel együtt forrón tálaljuk.

Megjegyzés: Adhatunk mellé paradicsomszószt is, megszórhatjuk reszelt parmezánnal tálaláskor.


3 megjegyzés: