2016. április 7., csütörtök

Chorizo al Vino Tinto vagyis Vörösborban dinsztelt spanyol kolbász

A tapas a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége (ejtsd: tápász). A legtöbb bárban és étteremben a szeszes italok mellé szolgálják fel. A tapas rendkívül sokféle, tulajdonképpen bármiből lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani: apró szendvics, kolbászkák, sonka stb. Az itt élők gyakran beülnek kedvenc bárjukba, és borozgatás mellett egy-egy falatnyi tapast rágcsálnak. A szó eredetének legelterjedtebb változata szerint annak idején a boros poharakra kistányért raktak, hogy ne szálljon bele a por vagy ne másszanak bele ízeltlábúak. Ezekre a kistányérokra, fedőkre rakták azokat az apró falatokat, amelyeket a bor mellé fogyasztottak. A fedő spanyolul tapa, s valószínűleg innen ered a tapas elnevezés. (Forrás: Wikipédia)
Ilyen tapas amit én készítettem is, nagyon, de nagyon finom :)


Hozzávalók (4 személy részére): 25 dkg chorizo kolbász, 2 dl száraz vörösbor. Kenyér a tálaláshoz.
Elkészítése: A kolbászt villával több helyen megszúrkáljuk. A bort felforraljuk, beletesszük a kolbászt, 20 percig lefödve, alacsony lángon dinszteljük. Ezután a kolbászt kivesszük a borból, karikára vágjuk, teflonos serpenyőben kissé megpirítjuk, ráöntjük a maradék bort, fedő nélkül addig dinszteljük, amíg a bor teljesen elpárolog róla. Kenyérrel tálaljuk. Fogpiszkálót is adunk a tálaláskor, így könnyen felszúrva fogyasztható.

3 megjegyzés: