Ezt a süteményt édesanyám sütötte, a fotót pedig a lánytestvérem, Kinga, készítette, minden az ő érdemük :) Köszönöm nektek :) Állításuk szerint nagyon finom :)
Hozzávalók(34x 23
cm - es tepihez): a lapokhoz: 15 halmozott evőkanál liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 12 evőkanál
paradicsomlé, 12 evőkanál olaj, 1 tojás, 3 evőkanál cukor. A töltelékhez: 2 kg
alma, 3 - 4 evőkanál cukor, 2 - 3 evőkanál fahéj, 2 -3 evőkanál búzadara. A
szóráshoz: vaníliás porcukor.
Elkészítése: A
hozzávalókat jól összekavarjuk, pici sót adunk hozzá, majd nyujtódeszkán jól
gyúrható tésztát készítünk, konyharuhával letakarva addig pihentetjük amíg az
almát előkészítjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük,
megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, 10 percet hagyjuk állni, majd a levét
alaposan kiszorítjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, s két lapot
nyújtunk belőle. Az egyik lapot a tésztanyújtó segítségével a sütőpapírral
bélelt tepsi aljába simítjuk, megszórjuk 1 - 2 evőkanál búzadarával, rásimítjuk
a lereszelt, kiszorított almát, az alma tetejét ismét megszórjuk búzadarával,
majd befödjük a másik lappal. A tészta tetejét villával megszúrkáljuk,
előmelegített sütőben, közepes hőfokon 30 - 40 perc alatt megsütjük. Kihűlve
szeleteljük, a tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral. Megjegyzés: A búzadara
azért szükséges, hogy felszívja a felesleges almalét, hogy az ne áztassa el az
tésztát.