2014. március 27., csütörtök

Hagyományos fánk avagy nyárádmenti pánkó

Igaz, hogy a farsang már lejárt, de különböző okoknál fogva, mi most is sütöttünk pánkót, ahogy nálunk szokás nevezni. Anyu, köszönöm szépen, hiszen ennek a mestere te vagy, nagyon, de nagyon finom volt:)


Hozzávalók (30 – 40 db – hoz) : 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 2 tojás, 5 dkg olvasztott margarin, 5 – 6 dl tej (amennyit felvesz a tészta), 1 citrom lereszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, porcukor a szóráshoz, olaj a sütéshez.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a tészta hozzávalóit: a lisztet, a cukrot, a tojást, a tejet, a citromhéjat.
  2. Az élesztőt 1, 5 dl langyos tejben, 1 evőkanál cukorral és liszttel elkeverve, meleg helyen fölfuttatjuk.
  3. A liszt közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a citromhéjat, a sót és fölfuttatott élesztőt.
  4. Fokozatosan hozzáadjuk a megmaradt tejet, amennyit a tészta felvesz, és egy fakanál segítségével a hozzávalókból lágy tésztát verünk.
  5. Végül hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró margarint, és a fakanál segítségével szintén hozzádolgozzuk, míg egynemű masszát kapunk.
  6. A kész tésztát meglisztezzük, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  7. A megkelt tésztát egy tiszta asztalterítőre borítjuk, kézzel 2 – 3 cm vastagra huzogatjuk, fánkszaggatóval vagy borospohárral kiszaggatjuk.
  8. A kiszaggatott pánkókat hagyjuk ismét duplájára kelni.
  9. A megkelt pánkókat forró olajban, mindkét oldalukon pirosra barnára sütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.

10 megjegyzés:

  1. Finom is a pánkó, hát még ha anyu keze munkája is benne van!:)

    VálaszTörlés
  2. Pánkó....Ezt a nevet még sosem hallottam,de hmm,de finom lehet!
    Sajnos kislegény tejérzékeny,így sem tej,sem margarin..(

    VálaszTörlés
  3. Az bizony, a gyerekkori pánkó :)

    VálaszTörlés
  4. Jól jön egy kis fánk bármikor, mi is nagyon szeretjük. A nagymamám gyerekkoromban mindig pampuskának hívta, de a pánkó elnevezést is hallottam már. Szép pirosan mosolyognak a tálon.

    VálaszTörlés
  5. Egész évbe lehet pánkót sütni/enni. :) Én minden héten (nem akarom azt mondani, hogy minden nap :D ) megtudnám enni. Nagyon szépek lettek! :)

    VálaszTörlés
  6. Mar reg nem sutottem pankot! Nagyon szepek lettek!

    VálaszTörlés
  7. Nekem nem kell feltétlenül farsang a fánkhoz, így jöhetne máris! ;-))

    VálaszTörlés
  8. Jó ez a név, pánkó, olyan mesebeli:)Nagyon ügyes az anyukád, az ényém is a mestere volt a fánksütésnek:)Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép neve van felétek, és nagyon guszta is! :)

    VálaszTörlés
  10. Köszi Lányok, bocsi, hogy csak most válaszolok:)

    VálaszTörlés