Ez a finomság is az EK adventi különszámához készült, meleg szívvel ajánlom az ünnepi menühöz annak, aki nem csak a hagyományos köreteket kedveli. A fűszeres, savanykás alma kitűnően illik sültekhez, töltött húsokhoz, rántott húsokhoz. A családnak is ízlett.
Hozzávalók (2 személyre): személykenként 2 - 3 alma, kis üveg ribizlidzsem vagy főzés nélküli meggydzsem, 3 - 4 evőkanál cukor, 2 rúd fahéj, kevés őrölt fahéj,1 citrom lehámozott héja, 3 - 4 szegfűszeg, 1 citrom leve, kevés reszelt narancshéj, 1 narancs.
Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat óvatosan kivájjuk, hogy a közepükben egy üreg keletkezzen. Egy lábasba annyi vizet öntünk, hogy majd az almák derekáig érjen, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a citrom - és narancshéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, felforraljuk, beleállítjuk az almákat, alacsony lángon puhára főzzük, majd lyukas kanállal tálra szedjük. Amikor kihűltek az üregükbe egy - egy evőkanál dzsemet teszünk, megszórjuk őrölt fahéjjal, a tetejükre pedig egy fél narancsszeletet állítunk. Az alma főzőlevéből leszűrünk egy keveset, összekeverjük egy kis dzsemmel, tálaláskor az almák alá öntjük.
Nagyon finom lehet valóban egy jó kis sült vagy rántott hús mellé ! Guszta!
VálaszTörlésRemélem majd ünnepek környékén is eszembe jut vagy még előtte kipróbálom!
Szia,én is szoktam készíteni,de csak egyszerűen,méz faháj és dióval :)
VálaszTörlésEzt is kipróbáljuk majd :)
Hú, ezt most nagyon szeretném, egy jó nagy adag husi mellé :) Mi szoktunk egyébként hasonlót készíteni karácsonykor...:)
VálaszTörlésJó kis köretötlet, tényleg finom lehet sült húsokhoz! :) Azt lehet tudni, hogy mitől Bayard-módra? :)
VálaszTörlésEz nagyon jól hangzik. Karácsonyra elkészítem. Nagyon szépen tálaltad.
VálaszTörlésHmmmm, felírom a listámra.:)Köszönöm!!!!
VálaszTörlésKati, ez a sült alma nagyon finom...én is szoktam sütni de rajta hagyom az alma bőrét, és kissé másképpen, fahéj, mazsola, és barna cukorral. Nagyon finom ahogy te készitetted...jó ötlet.
VálaszTörlésHagytam neked választ a posztomon, nagyon kedves vagy. Puszillak
Gyerekek voltunk anyukám sokszor készített sült almát, lekvárral a közepében. Most eszembe jutott:-)
VálaszTörlésFinom lehet ezzel a módszerrel is. Szépen tálaltad!
Kati, nagyon guszta és finom köret, az már biztos!:)
VálaszTörlésEngem az érdekelne, milyen a főzés nélküli meggydzsem?
...és még gyönyörű is... :) Én még sosem kóstoltam.
VálaszTörlésÓ de szépek, finom lehet! Szinte érzem az illatát! Szép a tányérod is :)
VálaszTörlésÉva, ne felejtsd el, meglátod ízleni fog.Köszi:)
VálaszTörlésRózsa, a te változatod is fincsi lehet:)Köszi:)
Lilla Seffer, igaz milyen finom? Köszi:)
Hankka, sajnos azt nem tudom miért ez a neve. Köszi:)
Nea, köszi, meglátod ízleni fog:)
Mammka, szívesen, nincs mit:) Köszi:)
Elisabeth, a te változatod is kipróbálandó, a barna cukor különösen jó lehet hozzá:)
Köszi:)
HajniZoli, gyerekkori emlékeket idéztem fel? Köszi:)
Roza, köszi, hamarosan azt is leírom, hogy milyen a főzés nélküli meggydzsem:)
teller - cake, köszi:)
Katalin, köszi:)