Azt mindig is tudtam, hogy a fahéj íze nagyon talál a szilvával, de eddig mégsem készült fahéjas szilvadzsem, azon egyszerű oknál fogva, hogy a család inkább csak a hagyományos ízeket szereti. Így most is, csak egy kisebb adagból készítettem a magam számára, és ajándékba:) A hagyományos szilvadzsem receptjét ITT megtaláljátok nálam. Ennek az adagnak sokkal szebb lett a színe, mint a múltkorinak, olyan szép, mélylila.
Hozzávalók: 3 - 4 kg szilva, minden kg-hoz 15 - 20 dkg cukor (a szilva édességétől függően), 2 - 3 kávéskanál őrölt fahéj, késhegynyi szalicil.
Elkészítése: A szilvát több lében alaposan átmossuk, kimagoljuk. Hibátlan zománcú edényben főni tesszük, folyamatosan kavargatjuk. Az edény alá cserepet teszünk, hogy nehogy odaégjen. Amikor a héja már sirülni kezd, paradicsomhajaló géppel átpaszírozzuk. Ezután ismét visszatesszük főni, és
addig főzzük amíg sűrűsödni kezd, ekkor hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. A cukor
egy kissé felhígítja, így még bugyogtatjuk egy kicsit amíg ismét sűrű lesz. A tűzről levéve hozzákavarjuk a szalicilt, és tiszta befőttesüvegekbe töltjük. Szárazdunsztban hagyjuk kihülni. A biztonság kedvéért forró vízben is kidunsztoljuk.
Én is főztem szilvalekvárt, igaz, nem kilós szőlőkből, hanem csak 600 g-nyiból, mert csak én eszegetem. Életem első lekvárfőzése volt, és elmondom, nagyon jól sikerült, csak épp nem lekvárt kaptam végeredménynek, hanem gyümölcssajtot:D. De majd a következő jobb lesz, ez meg tökéletes buktához, főleg, hogy két kis üvegecske lett, az egyiket rumaromával, a másikat pedig mákkal ízesítettem. Ha kedveled a mákot, azt mindenképpen próbált ki, isteni!!!!
VálaszTörlésIzé, nem kilós szőlőket akartam írni, hanem kilónyi szilvát. Azt hiszem, fáradt vagyok:)
VálaszTörlésDe finom lehet és a színe fantasztikus:) Nekem a szilvalekvár a kedvencem:)
VálaszTörlésDe szívesen megkóstolnám... Kíváncsian várom milyen finomságokat készítesz vele! :)
VálaszTörlésValóban nagyon szép lett a színe! :)
VálaszTörlésFahéjasan még nem ettem, de biztosan finom.
Szép lett a lekvárod! A színe is gyönyörű! Én is szoktam fűszeresen eltenni, fahéjjal és szegfűszeggel :)
VálaszTörlésMég így fahéjasan nekem sem jutott eszembe főzni, igaz csak egyszer főztem eddig. Kicsit hígabb lett, de én nem paszíroztam, darabos lett, kalácshoz, nudlihoz szoktam enni.
VálaszTörlésA szilva valóban jó társa a fahéjnak, én is tennék bele kis szegfűszeget is. Finomat alkottál!
VálaszTörlésFinom lekvárt főztél! És a csuprod is nagyon aranyos a tányérkával:-)
VálaszTörlésÉppen most kaptam egy üveg szilva dzsemet a nővéremtöl Ohio-bol, nekik bőven termett szilva az idén. Remélem abban is lesz fajéj...de nem hinném. Micsod zseni ötlet, és finomságos ize lehet!
VálaszTörlésSzia.Mennyi idő alatt készül el így a lekvár? A paradicsomhajaló helyett tudsz valami mást javasolni?Most készülők lekvárt főzni először, vettem befőzőcukrot,de ahhoz 500 g cukorhoz 1,5 kg gyümölcs kell, nekem ez sok, ezért nézegettem más recepteket is, a tied tetszik, lehet inkább így csinálom,csak szalicilt is kell még vennem. Miért kell 2x dunsztolni a kész lekvárokat?
VálaszTörlésLina, jó ötlet a mák, köszi, egyszer kipróbálom:)
VálaszTörléstrollanyu, nekem is nagyon ízlik:) Köszi:)
Teller - cake, hát... lehet egyszerűen csak keksszel vagy kenyérrel fog elfogyni:) Köszi:)
Okki, nagyon jól harmonizál a fahéj a szilvával:) Köszi:)
Katalin, tényleg a szegfűszeg is jó ötlet:) Köszi:)
csipike, igen, darabos, kotyó lesz ahogy nálunk mondják, ha nem hajaljuk ki. Köszi:)
Vicuska, köszi:)
HajniZoli, köszi:) A szett pedig az anyukámé:)
Elisabeth, akkor te is kóstólhatsz szilvadzsemet:) Köszi:)
Borsó, hát ha egyedül fogsz neki a szilvadzsemnek, a tisztítástól a kimagoláson, kihajaláson keresztül, egészen a besűrűsödésig 4 - 5 óra is lehet, sőt ha nagyobb adag még több is.
Ha kisebb adagból főződ a paradicsomhajaló helyett lehet esetleg forró vízbe dobálni, s a héját lehúzni. Más gépezetet helyette nem tudok, sajnos. Mi csak egyszerű cukorral készítettük, de ha jó édes a szilva akkor nem kell annyi cukor hozzá. A kétszeri dunsztolás a biztonság kedvéért van:)
Az idén mi is készítettünk,nagyon finom lett :)
VálaszTörlés(Persze már tartósítószer nélkül)
Üdv.Rózsa
Rózsa, annak csak örvendek, hogy ízlik:) S tartósítószer nélkül mégjobb:)
VálaszTörlés