2013. augusztus 6., kedd

Szalonnás töltött káposzta

Szüleim mesélik, hogy, dédszüleim, nagyszüleim, amikor nem volt hús a háznál, füstölt szalonnával készítették a töltött káposztát, s hogy annál finomabbat nem is ettek. Gyorsan meg is kérdeztem nagymamámat, s anyum is emlékezett rá, hogyan készítette ezt a káposztát. Ki is próbáltam, amikor anyum töltött káposztát főzőtt, 12 tölteléket szalonnával készítettem. Nekem őszintén mondom jobban ízlik mint a hússal készült töltött káposzta.



Hozzávalók (12 töltelékhez): 1 fej jó leveles káposzta, 20 dkg füstölt szalonna,15 dkg rizs, 1 hagyma, 5 dkg finomra aprított káposzta, só, bors, 0, 5 dl víz, nagy csokor friss vagy szárított csombor és kapor, citromsó, só.
Elkészítése: Mivel friss, édes káposztából készítjük, vizet forralunk, néhány percig beledobjuk a káposztát, hogy a levelek megpuhuljanak, ekkor leválasztjuk őket. Ezt addig folytatjuk, amíg kellő mennyiségű levelet kapunk. A levelek vastag ereit kivágjuk. A káposzta megmaradt részét felaprítjuk vágott káposztának.
A töltelékhez a szalonnát apró kockákra vágjuk, a hagymát és a káposztát finomra aprítjuk. A szalonnát, a hagymát, a káposztát összekeverjük a rizzsel, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a vizet (hogy legyen mitől majd kidagadnia a rizsnek), alaposan összedolgozzuk, a levelekbe töltjük.
Egy fazék alját kibéleljük a csomborral és a kaporral, ezekre ráfektetünk néhány káposztalevelet, megszórjuk vágott káposztával, majd szép sorjában elhelyezzük rajta a töltelékeket. A töltelékekre ismét vágott káposztát helyezünk, majd befödjük káposztalevéllel. Annyi vizet ami ellepi a töltelékeket ízlés szerint sóval és citromsóval ízesítünk, feltöltjük vele a fazekat. Magas hőfokon felforraljuk, majd takaréklángon, gyöngyözve puhára főzzük a töltelékeket. Tejföllel tálaljuk.
Megjegyzés: A töltelékek tetejére pluszban 1 - 2 szelet szalonnát is tehetünk, vagy a megmaradt szalonnabőrt is belefőzhetjük. Télen savanyú ( hordóban érlelt sós) káposztából készítjük.

20 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet, egyszer mindenképp kipróbálom. Még sosem főztem édeskáposztából töltött káposztát

    VálaszTörlés
  2. Megkóstolnám szívesen, finom lehet !Szeretem az édes káposztából készült töltött káposztát is, paradicsomlével felöntve:))

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon finom lehet! A szalonnás dolgokat én is nagyon szeretem, szívesen megkóstolnám a tiédet :)

    VálaszTörlés
  4. Tegnap töltöttem egy nagy fazék töltött káposztát! Ez a szalonnás töltelék a mi tájainkon is készült ám a 70-es 80-as években, anyósomnál kóstoltam először és semmivel sem volt rosszabb attól, amibe hús került, erősen be volt fűszerezve, arra emlékszem. Amúgy is a zsír jót tesz a rizsnek.

    VálaszTörlés
  5. Én is ettem hasonlót, Anyukám is készített így. Zsíron megpirult hagymával, húsos szalonnával... jó is volt!

    VálaszTörlés
  6. Tudtak valamit az őseink!
    A töltött káposztát én mindig édesbe töltöm és csak az apró hozzá savanyú vagy nyáron kovászolt.

    VálaszTörlés
  7. Elkészítettem az aszalt paradicsomot olajban,nagyon jó lett.
    Köszi a receptet és az ötletet !

    VálaszTörlés
  8. A töltött káposzta töltelékébe mindig darálok füstölt szalonnát, sokkal finomabb, mint csak simán. Érdekes nekem, hogy káposzta is van a töltelékbe, de finom lehet.

    VálaszTörlés
  9. A kukoricakásás töltött káposztát főzte édesanyám mindig szalonnával. De nem vegyítettük bele a töltelékmasszába, hanem külön tettük bele mindegyik levélbe. Így biztos, hoyg mindegyik töltött káposztában volt szalonna. :)

    A káposzta a töltelékbe is ismerős, azt meg anyai mamám szokta úgy csinálni, de ő egy finomra reszelt murkot is tett bele, a színe kedvéért. :)

    VálaszTörlés
  10. Patrícia, mi nyáron mindig édeskáposztából készítjük, én jobban is szeretem, mint a savanyúval:) Nagyon finom:) Köszi:)

    Böbe, én is szeretem a paradicsomlével készültet is, következőt úgy főzöm, csak a család nincs úgy oda a paradicsomléért:) Köszi:)

    Katalin, olyan jó puha lesz a töltelék a szalonnától, mert felszívja azsírját:) Köszi:)

    Vicuska, nálunk is az idősebbek készítették, s tényleg jót tesz a szalonna a rizsnek, puha lesz tőle. Mi nem fűszerezzük agyon, így is finom:) Köszi:)

    Gerdi, igen, van aki pirítja a töltelékhez a hagymát, mi nem szoktuk, úgye milyen finom? Köszi:)

    Márti, én is jobban szeretem édes káposztából, nálunk a vagdalt s édeskáposztából van hozzá.Köszi:)

    Rózsa, annak csak örvendek, ha tetszik:) Akkor már volt értelme megmutatni, írni a blogot:)Köszi:)

    HajniZoli, van mikor mi is darálunk bele szalonnát, mikor szárazabb a hús, a káposzta csak azért kell, hogy lazítsa a tölteléket:) Köszi:)

    VálaszTörlés
  11. Szivesen meg kostolnám a finom töltött káposztát szalonnával. Én nagyon szeretem a szalonnát, de vigyázni kell a koleszterol végett. Nagyon guszta, és finom! Puszillak

    VálaszTörlés
  12. Elisabeth, igen, vigyázni kell a szalonnával, az biztos, de hát ezt sem esszük mindennap, főleg én:)
    De nagyon finom:) Köszi:)

    VálaszTörlés
  13. sedith, nem tudom, véletlenül kihagytalak a sorból:)
    A kukoricakásás töltött káposztát a kolozsvári házinénim mondta, hogy ők is szalonnával készítették, a mi családunkban olyan nem készült.
    Murkot még nem hallottam a töltelékesbe, de biztos, hogy szép színt ad neki:) Köszi:)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon kíváncsivá tett ez a natúr szalonnás változat. Mindenképpen ki kell próbáljam !

    VálaszTörlés
  15. Az amatőr hagyományőrző, már vártam a hozzászólásodat, mert tudtam, hogy neked ez a recept tetszeni fog:) Kipróbálhatod nyugodtan, garantáltan finom és hagyományos:)Köszi:)

    VálaszTörlés
  16. Jajj Kati, ne is mondd, egészen elcsábulok tőle:) Pedig biztosan bővelkedik szénhidrátban:))

    VálaszTörlés
  17. Roza, hát van egy kicsi benne, az biztos:) Én egy tölteléket ettem meg, szerintem három - négy hónaponként egy ennyi nem árt:) Köszi:)

    VálaszTörlés