2013. augusztus 3., szombat

Paradicsomos karalábéleves

Mert szeretjük nagyon:)


Hozzávalók(6 személyre): 2 közepes karalábé, a karalábék kisebb, friss levelei, 1 hagyma, 1 paprika, 7 – 8 közepes paradicsom, 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 20 dkg füstölt csiremell, só, bors, kevés olaj, kis csokor petrezselyemzöld, kis csokor zellerzöld.
Elkészítése: A leveszöldségeket a karalábén kívül meghámozzuk, hosszúkás csíkokra vágjuk, s a finomra aprított hagymával együtt kevés olajon megdinszteljük. Közben kb. 3 liter vizet felforralunk, hozzáadjuk a megdinsztelt zöldségeket, a szintén csíkokra vágott karalábét, a laskára vágott karalábélevelet, a kicsumázott, négybe vágott paprikát, a zellerzöldet, sózzuk, borsozzuk, együtt puhára főzzük. A csirkemellet kockákra vágjuk, az olajon megpirítjuk, a paradicsomokat meghámozzuk, összeturmixoljuk, s mindkettőt a majdnem kész leveshez adjuk, néhány percig együtt forraljuk. A tetejére szórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet.
Megjegyzés: ha a friss paradicsomoktól nem lesz elég savanyú, házilag eltett paradicsomlével pótolhatjuk. Ízlés szerint tejföllel is tálalhatjuk.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki. Ez a leves meg nekem ismeretlen ;-). Ahogy látom, sok ilyen paradicsomos ízű leves van nálatok. Biztos hogy finom.

    VálaszTörlés
  2. Erről a finom leveskéről apukám jutott eszembe...Hogy szerette az ilyen zöldséges leveseket. Nagyon guszta!!!

    VálaszTörlés
  3. A napokban én is paradicsomos zöldséglevest főztem (nálam füstölt marhacsont volt benne), de karalábé helyett karfiollal. :)

    Kati, próbáltad már úgy beállítani, hogy a megjegyzésablak előreugorjon? Látogatók szempontjából egyszerűbb úgy a navigáció, több bejegyzést meg lehet nézni egymás után, nem kell állandóan frissíteni vagy visszalépni. (Ez csak egy javaslat részemről, természetesen, úgy tégy, ahogy neked tetszik.:) )

    VálaszTörlés
  4. Listás :) jövő héten kipróbálom. Teljesen zsírmentes változatban, mert most épp így élek (majd lehet írok róla, -3 kg), de tuti el fog készülni.

    VálaszTörlés
  5. csipike, igen, itt erdélyben szokás paradicsommal is savanyítani, nagyon finom:) Köszi:)

    Illéskrisz, hát igen, minden rájuk emlékeztet ilyenkor. Köszi:)

    sedith, ilyenkor ezek mennek, s kellett az FI-be is:)
    Ha azt mondod könnyebb úgy az olvasóknak, kipróbálom:)

    Annamari, teljesen zsírmentes lesz, ha nem párolod olajban előre a zöldségeket, csak egyszerűen megfőzöd, az olajban párolás a színe miatt érdekes inkább, mert kioldódnak a színanyagok, szebb lesz a színe a muroktól:) Kitartást akkor, írj majd róla, ha lesz kedved:) Köszi:)

    VálaszTörlés
  6. Ó de jó kis tartalmas levest főztél! Jól esne most egy tányérral :

    VálaszTörlés
  7. Kati, írtam, hogy ez az én meglátásom, te úgy teszel, ahogy jónak látod.:) De így pl. nyugodtan ugorhatok a megjegyzésablak és a bejegyzések között, és több bejegyzést is meg tudok nézni egymás után anélkül, hogy frissítenem vagy visszalépnem kellene.

    VálaszTörlés
  8. Katalin, köszike:)

    sedith, egyelőre így hagyom, bár ennek a hátránya az, s ezt másnál, többek között nálad is tapasztaltam, hogy az ablakkal együtt felugrik vmi reklámablak is, azt előbb le kell zárni, csak utána lehet írni:) Meglátjuk, mi lesz a további vélemény.

    VálaszTörlés
  9. De jól hangzik! :) Mentem a receptet, nagyon tetszik, finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  10. Hankka, finom is volt nagyon:) próbáld ki:) Köszi:)

    VálaszTörlés