2013. május 19., vasárnap

Ordás palacsinta

Szerdán a juhász vagy ahogy nálunk mondják a major, hozott be friss sajtot és ordát, így most ordás receptek következnek. Ez a palacsinta igazi erdélyi ínyencség, s nálunk is nagy kedvenc. Anyummal felváltva sütögettük. Isteni. Imádom. De mi lesz így a diétámmal?:)


Hozzávalók: 1 tojás, 10 evőkanál liszt, csipet só, 2 kávéskanál cukor, 2 - 3 dl tej, csorrintásnyi olaj, annyi ásványvíz, hogy híg, szinte tejszín sűrűségű tészta legyen. A töltelékhez: kb. 40 dkg friss orda, nagy csokor kapor, 1 tojás, 2 evőkanál cukor.
Elkészítése:  A tojást a sóval és a cukorral simára kavarjuk, hozzáadjuk a lisztet és a tejet, csomómentesre kavarjuk, majd apránként hozzáadjuk a tejet és az ásványvizet. Végül hozzáöntjük az olajat. A palacsintasütőbe pici olajat felforrósítunk, belecsurgatunk kb. egy kisebb merítőkanálnyi tésztát, és a palacsintasütőt körbeforgatva elterítjük benne. Amikor a palacsinta széle már elvált a sütőtől akkor megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Ha teflonos palacsintasütőt használunk a következőknél már nem szükséges olajazni.
A töltelékhez az ordát villával széttörjük, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, az apróra vágott kaprot, és alaposan összekavarjuk A kisült palacsintákat megkenjük a kapros ordával, majd feltekerjük. Melegen tálaljuk.

17 megjegyzés:

  1. mit nem adnék most ebből néhány darabért... :)

    VálaszTörlés
  2. Tavaly ettem először ordás süteményt, mikor Gyergyóújfalun jártunk, nagyon-nagyon finom volt! Úgyhogy valószínűleg ez a palacsinta is csúszna... :-) Nagyon jól néz ki! ;-)

    VálaszTörlés
  3. Mi is palacsintát ettünk :-)
    Kati! A palacsinta nem hízlal, én még 1 dekát sem híztam tőle ;-)

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikus ahogy néz ki a finom ordás palacsintáid...de szeretnék én is enni egy párat!

    VálaszTörlés
  5. Hát igen. Én is elkezdtem, az első héten le is dobtam 1 kilót. És most már egy ilyesmitől olvadozni kezdek... fogok sütni őrölt zabpehelyből vagy kettőt, megtöltöm reszelt almával. Az mégicsak lightosabb...

    VálaszTörlés
  6. na, elütöttem, 2 kilótól szabadultam meg :)

    VálaszTörlés
  7. Jaj, de megkívántam! Imádom az ordát és nálunk egyáltalán nem lehet kapni, vagy ha annak is hívják, nem olyan ízű, mint Erdélyben. Mikor ott voltunk nyaralni a házigazdákat fűztük erősen, hogy hozassanak a "juhásszal", de nem akartak, mondván, hogy általában a kényes pesti gyomrok nem jól fogadják ezeket az erős tejtermékeket. Hát mi addig rágtuk a fülüket, hogy egyik reggelire hozattak, és hmm... azóta is könnyes szemmel emlékszem rá, nagyon-nagyon finom volt. Mint a vaj, édes, krémes... De jó neked!

    VálaszTörlés
  8. Nagy kedvenc nálunk is, mi ettünk a hétvégén:)

    VálaszTörlés
  9. Ez aztán különleges recept. Én még sosem kóstoltam az ordát, érdekelne milyen jellegű?

    VálaszTörlés
  10. Juj, ez annyira jól néz ki, bizony én is állandóan sütögetnék:) Még nem kóstoltam ordát, talán egyszer:)

    VálaszTörlés
  11. Istenem! mit nem adnék egy kis otthoni ordás palacsintáért...

    VálaszTörlés
  12. Pinkóci, akkor küldök fénypostán néhányat neked:)

    HahóPihe, szerintem is, az egyik legfinomabb ordás sütemény:)Köszi:)


    Csipike, jó neked, engem még a levegő is hizlal:)

    Elisabeth, olyan szyívesen megkínálnálak. Köszi:)

    Annamari, akkor kitartást neked, csak így tovább:) Zabpehelyből még nem sütöttem, de EK-s kolleganőim már próbálták, az is finom lehet.

    margaretta, jobban körülírtad, mint én, tényleg olyan édes, krémes állagú, s elhiszem, hogy nagyon ízlett nektek.
    Köszi:)

    Aleda, úgy látszik, mindenki szereti:)

    Csilla Andi, ez jellegzetesen erdélyi recept, az alábbi linken olvashatsz nálam az ordáról, és ahogy margaretta írta, édes ízű, krémes állagú finomság: http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2011/07/az-orda.html

    trollanyu, hátha egyszer meg tudod kóstólni:)Köszi:)

    Farci, köszi:)

    Márti, aki már evett ilyet az tudja igazán hiányolni, igaz?

    VálaszTörlés
  13. Ó de nagyon guszta! Ordát még nem ettem, de akár tehéntúrósat is szívesen elfogadnék most!

    VálaszTörlés
  14. Imádom! És képzeld el, hogy nálunk csak én szeretem így palacsintába, a többiek süteménybe eszik csak.
    Itt Nagyváradon sokat kutattam amíg találtam házi termelőtől igazi, krémes ordát. Igen, hazai ízek:-)
    A töltelékbe a tojást elszoktam választani, a fehérjét habbá verem, így kavarom bele, könnyedebb lesz a krém....nyami megyek ordát venni:-)

    VálaszTörlés
  15. Éva, elhiszem:) De hidd el, teljesen más az íze, mint a tehéntúrónak:)

    Kinga, hát igen, de a buktóból csak vittem neked is:)

    HajniZoli, nálunk mindenki szereti, az őszön ordás pitét is készítettem, az is nagyon ízlett a családnak:)



    VálaszTörlés