2013. május 30., csütörtök

Gombamártás puliszkával

Sedith említette egy hozzászólásában, hogy ő tárkonyos gombaparikást is készített, már akkor eldöntöttem, hogy én is kipróbálom. Nem tudom az övé hogy készült, én úgy készítettem ahogy máskor is szoktuk a gombamártást, csak hozzáadtam pluszban a tárkonyt, és puliszkát főztem hozzá. A mártás sajnos kicsit sötét színű lett, mert a gomba megfogta, de az ízén ez semmit se rontott:) Sedith, köszi az ötletet : )


Hozzávalók: 25 dkg gomba, kis csokor friss tárkony, 1 - 2 evőkanál liszt, 3 dl tej, só, kevés olaj.
A puliszkához: 30 - 35 dkg puliszkaliszt (a liszt milyenségétől függ), 1 kávéskanál só, 1 liter víz.
Elkészítése:  A gombát megmossuk, felszeleteljük, és a felforrósított olajon megpirítjuk, majd saját levében puhára pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt, egyet kavarunk rajta, majd hozzáadjuk a lisztet is, felöntjük a tejjel, sózzuk, folyamatosan kavargatva besűrítjük.
A puliszkához a lobogó forró vízbe sugárban beleengedjük a kukoricalisztet, közben habverővel állandóan kavargatjuk, hogy nehogy csomós legyen. Ezután az edényt picit lefödjük, és egészen alacsony lángon tartjuk még néhány percet, amíg a kukoricaliszt megfő és besűrűsödik.
Ha formázni is szeretnénk, egy - két pudingformát kikenünk kevés olajjal, belesimítjuk még melegen a puliszkát, 5 percig hagyjuk dermedni, utána kiborítjuk a formából.
A mártást a puliszkával és valamilyen friss zöldségsalátával tálaljuk.

11 megjegyzés:

  1. Hmmm, de megenném! Múltkor vettem szárított rókagombát, és már éppen azon gondolkodtam, hogy be kellene iktatnom valamikor. Ezt az adagot hányan ettétek, mert szerintem én simán beverném? :D

    VálaszTörlés
  2. Illéskrisz, köszi:)

    sedith, hú, imádom a rókagombát, s mindig előttem van egy kép, mikor Jamie egy videóján rókagombás pizzát készített, isteninek tűnt:)
    Ezt az adagot én egyedül ettem két nap ebédre, tudod, szalmaözvegy vagyok:)

    VálaszTörlés
  3. Húú, de megenném most! :))

    VálaszTörlés
  4. De jól néz ki:) Milyen egyszerű étel és mégis olyan csodásan tálaltad, elfogadnám ma ebédre:)

    VálaszTörlés
  5. Hű, de finom lehet! Egyszerűen nagyszerű! :-)

    VálaszTörlés
  6. Hogy én milyen régóta szeretnék puliszkát készíteni. Ki kellene próbálnom, főleg ezzel a gombás finomsággal :)

    VálaszTörlés
  7. Erika, elhiszem:) Köszi:)

    Horváth Emerencia, köszi:)

    trollanyu, én az ilyen egyszerű ételeket szeretem, de azért fel lehet dobni valamivel:) Köszi:)

    Zsuzska, az volt bizony:) Köszi:)

    Viktória Bori, akkor ki is kell próbálni:) Köszi:)


    VálaszTörlés
  8. A gombás puliszkánál már csak a májasat szeretem jobban! Nagyon gusztán tálaltad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi, köszi:) Ki kell próbáljam májjal is akkor, mert úgy még nem próbáltam,. Csirkemájpaprikásra gondoltál?

      Törlés