Vikitől hallottam a zöldparadicsom dzsemről, ő biztatott, hogy egyszer próbáljam ki, hát most itt volt az alkalom. Szerdán délután áttanulmányoztam Vikinél a receptet, és nekiláttam elkészíteni. Megmondom őszintén, féltem, hogy mi fog kisülni belőle, de állíthatom, hogy egy nagyon különleges és nagyon finom dzsemet készítettem. Nemhiába mondta Viki a kétkedőknek, hogy ő ezt már vagy 40 éve készíti és mindig elfogy. És abban is igaza volt Vikinek, hogy ezek a nyár végi zöld paradicsomok a napfénytől finomabbak lesznek, hiába zöldek, annyira édesek voltak, hogy nagyon kevés cukrot kellett hozzáadnom a dzsemhez.
Viki, köszönöm szépen a receptet, és az ötletet, már azt is tudom karácsonyra milyen sütit készítek vele:)
Az igazi színe az első fotón látható, amit másnap fényképeztem mikor kiszedtem a dunsztból, mert szerdán, amikor a második fotót készítettem olyan borús idő volt, hogy szinte barnának néz ki a dzsem, pedig halványzöld.
Hozzávalók:
- 2 kg zöldparadicsom
- 20 dkg cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- fél kávéskanál kardamom
- fél tasak dzsemfix (mert csak ennyi volt itthon)
- késhegynyi befőzőpor
A megmosott zöldparadicsomot éles késsel meghámoztam, cikkekre vágtam. Hibátlan zománcú fazékba helyeztem, hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot és 2 dl vizet. Alacsony lángon felforraltam, és addig főztem, amíg a paradicsom megpuhult. Ekkor botmixerrel pürésítettem, hozzáadtam a dzsemfixet, a kardamomot, és alacsony lángon addig gyöngyöztettem tovább, amíg besűrűsödött. Legvégül hozzákavartam a befőzőport. Tiszta üvegekbe töltöttem, szárazdunsztban hagytam kihűlni. Ebből az adagből nekem két nagyobb és egy kisebb üveggel lett.
tavaly készítettem, de vmiért nem jött be...
VálaszTörlésA te dzsemednek is szuper színe van! Olyan, mintha kiwi lenne :)
VálaszTörlésSosem hallottam még zöld-paradicsom lekvárról...Jó pap is holtig tanul. Minden esetre kóstolnék belőle. :o)
VálaszTörlésBiztos finom lehet, még sosem hallottam róla!
VálaszTörlésTényleg nagyon szép színe van az első képen, és igazán finom is lehet! :) Kíváncsi vagyok, milyen sütibe fogod tenni! :)
VálaszTörlésNagyon szép színe lett! Én is csináltam tavaly, csak több cukorral :)) Nagyon finom, mi reggelire szoktuk enni, sütibe még nem tettem.
VálaszTörlésRég elfeledett recept,cseppnyi (kardamom) újítással :)Csak finom lehet!
VálaszTörlésSajna,már nincs zöld paradicsomom,de meg kóstolnám :o)
VálaszTörlésHa volna kedved,a házi ételízesítő receptjét leírhatnád,mert azt ki szeretném próbálni.
A kertész magazinban van a birsalma kompót eltevése télire,ma azt próbáltam ki,még dunszba van :o)
Üdv.Rózsa
Turák Kinga,
VálaszTörléshát így van, ízlések és pofonok:)
Bors and Pepper, köszi, éppen gondolkodom a kividzsemen:)
Illéskrisz, én is Vikitől hallottam először:)
Lilla, nagyon fincsi:)
hankka, köszi, majd meglátod:)
Katalin, akkor tudod milyen fincsi:)
Márti, igen, régi az újjal:)
Rózsa, Már fennt van az ételízesítő a blogon, próbáld ki mert nagyon finom:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2011/09/etelizesito-hazilag.html
Nem találtam,köszönöm :o)
VálaszTörlésViszont kaptam zöld paradicsomot,így kipróbálom a receptet...
El is feledkeztem erről, pedig valamikor Anyukám is készített. Érdekes, különleges íze van. Savanyúság is mindig készült a zöld paradicsomból, uborkával vegyesen.
VálaszTörlésRózsa, örvendek, hogy megtetszett a recept, s hogy a dzsem is tetszett:)
VálaszTörlésGerdi, mi sosem készítettünk ilyen dzsemet, savanyúságot azt igen:)
Jéééé!Eddig én is csak savanyúságnak ismertem.Köszönöm a receptet!!!!
VálaszTörlés