2012. szeptember 10., hétfő

Vegyes savanyúság

Édesanyám egy szomszédasszonyunktól, Régina nénitől tanulta ezt a receptet.Olyan finom ez a savanyúság, hogy az ember lánya csak mind enné. Gondoltam felteszem, hátha valakinek megtetszik és még elkészíti. A hozzávalók közül az uborka az egyedüli, aminek már nincs szezonja, de nálunk a kertben még termett most is egy ennyi, és a piacokon is láttam még. Ezt az adagot édesanyám készítette, így ez az ő ügyessége:)


Hozzávalók: (1 adaghoz)
  • 2 kg zöld paradicsom
  • 2 kg uborka
  • 2 kg paprika (piros és zöld vegyesen)
  • 1 kg hagyma
  • 1 kg csípős paprika (ezt csak az tegye bele, aki szereti az extra csípős savanyúságot, mi csak 10 dkg csípőst tettünk, s így is pikánsan csípős lett)
  • fél l ecet
  • 4 evőkanál só
  • fél kg cukor (ízlés szerint, lehet kevesebb is, de kell hozzá a cukor, mert hanem vad savanyú íze lesz)
  • 3 csapott kávéskanál szalicíl
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott zöldségeket tetszés szerint feldaraboljuk. Az uborkát hámozva tesszük hozzá. Hozzákeverjük az ecetet, a sót, a cukrot, a szalicílt, és hűvös helyen egy napot állni hagyjuk. Utána üvegbe rakjuk és lekötjük.

11 megjegyzés:

  1. Mentem a receptet jövőre, nagyon jól hangzik, és gyönyörű a savanyúságotok a képeken is, színes, kívánatos! :)

    VálaszTörlés
  2. Én pont uborkát raktam ma el(itt még tele van vele a piac),de lehet,ezt még kipróbálom.Vízzel nem is kell felönteni?Enged annyi levet,amennyi kell?

    VálaszTörlés
  3. hankka, igen csodaszép színe van, de nagyon finom is:)

    Borga, igen enged annyi levet, csak az ecet , a cukor, a só kell rá:)

    VálaszTörlés
  4. Biztos finom, én is szeretem. Máris mentem egy két üveggel elteszek, mert csak én szeretem... Köszi!

    VálaszTörlés
  5. Ezt lehet is enni egyfolytában. :)) Hasonlóakat én is szoktam eltenni. Ráadásul az a jó ezekben a savanyúságokban, hogy tetszés szerint variálhatók. Az egy kiló csípőst viszont kissé soknak találom ehhez a mennyiséghez, mégha extracsípősre akarjuk, akkor is.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet! recept mentve,köszi szépen:)

    VálaszTörlés
  7. Szia, én is kipróbálom télen mindig jól jön egy kis vitamin :o)

    VálaszTörlés
  8. Jó recept a savanyú eltevéssel mindig bajba vagyok jókor jött kipróbálom köszi!!!

    VálaszTörlés
  9. Finom lehet, én is nagyon-nagyon szeretem az ilyen csalamádé féléket :)

    VálaszTörlés
  10. Illéskrisz, nálunk már második adag készült el, mert mi a zsíros kenyérrel is savanyúságot eszünk:)

    Erdőkóstoló, próbáld ki, nagyon finom:)

    Alíz, mi is soknak találtuk a csípőst, de a receptben ennyit írt, persze mi csak nagyon keveset tettünk hozzá:)

    Böbe, szívesen:)

    Rózsa, majd mond el, hogy sikerült:)

    Georgina, majd te is szólj, hogy ízlett-e?

    Katalin, bizony finom volt, egyrészét már meg is ettük:)

    VálaszTörlés