2012. július 22., vasárnap

" Mindentbele " csorba fűrjtojással

Ez a leves nem egy hagyományos csorba, ahogy a neve is mutatja, minden belekerült ami a hűtőben és a kamrában fellelhető. Így tetszés szerint variálható. Érdekességét a fürjtojás adja, nekem nagyon ízlett benne, és a család sem panaszkodott:) A hozzávalókat csak szemmértékkel mértem, tetszés szerint variálható ez is.



Hozzávalók:(5 személyre)
  • kb. 30 - 40 dkg kövéresebb disznóhús
  • 5 - 6 közepes sárgarépa
  • 3 kisebb krumpli
  • 1 maréknyi fagyasztott zöldborsó
  • 1 maréknyi fagyasztott zöldpaszuly
  • 1 maréknyi fagyasztott tejespaszuly(fejcsenpaszuly)
  • 1 kisebb friss cukkini
  • fejenként 2 db fűrjtojás
  • 1 hagyma
  • szemesbors
  • lestyán
  • zellerzöld
  • petrezselyemzöld
  • lestyánecet
Elkészítés:
A disznóhúst egészben főni tettem, amikor felfőtt a habját leszedtem, sóztam, teatojásban hozzáadtam a szemesborsot és a zellerzöldet, lestyánt valamint a hagymát(amit később megfőve ki is vettem a levesből) .
Amikor a hús nagyjából megpuhult kivettem és kockákra vágtam, hozzáadtam a sárgarépát, a borsót, a zöldpaszulyt, a tejespaszulyt. Amikor mindezek megpuhultak hozzáadtam a krumplit és a cukkinit, kicsivel később pedig egyenként beletörtem a fűrjtojásokat, és nem kavargattam többé a levest amíg megfőttek, hogy egyben maradjanak. Amikor a tojások és a krumpli is megfőtt lestyánecettel savanyítottam, és megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel.


14 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, mennyi finomság került bele! :) Tényleg érdekes benne a fürjtojás, de biztosan nagyon finom volt így együtt! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki ez a leves, és biztosan nagyon finom is volt, mert csupa finomság van benne!

    VálaszTörlés
  3. Na ilyen az a leves, amilyeneket enni akarok majd otthon!:) Mindent bele csorbákat:))

    VálaszTörlés
  4. Nem hallottam még erről a levesről, de biztos ízlene. Férjem imádja a fürjtojást, de még sosem volt alkalmam venni...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta!!! Szeretem az ilyen leveseket. Fürjtojást még nem ettem, pedig a szomszéd utcában még árulnak is. Lehet venni kéne pár darabot.:)

    VálaszTörlés
  6. Te és a Katalin, nagyon értesztek az Erdélyi finomságokra. Guszta, és finom ez a leves, és a tál is nagyon szép! Imádom az ilyen eredeti ételeket!

    VálaszTörlés
  7. Katikám, nagyon finomat készítettél!:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól néz ki a levesed, én is szoktam készíteni csorbát, de cukkinivel még nem etettem :) finom lehet így is. És fürjtojást sem ettem még :(

    VálaszTörlés
  9. Látszik a fotón, hogy ízletes levest készítettél, hisz minden finomság belekerült. Nálunk a leves kihagyhatatlan...

    VálaszTörlés
  10. Ezt a csorba levest ki kell próbálnom. Ez majdnem olyan, mint nálunk a ragu. Én lili tojást ettem eddig, az ízlett.

    VálaszTörlés
  11. Milyen érdekes, hogy egészben főtt a disznóhús és utána vágtad föl. Mindig tanul az ember lánya, főleg Tőled. :) xxx

    VálaszTörlés
  12. Hankka, köszi, egy szakácskönyvben láttam fácán levest fűrjtojással, gondoltam ezt sem ronthatja el:)

    Mária, igen, hamar el is fogyott:)

    Bebi, igen:)
    Emi, eljön annak is az ideje:)

    Erika, a csorba nálunk hagyományos balkáni leves, mi a románoktól vettük át, de nagyon finom:)


    Gizi, köszi:) Én most ingyen kaptam a fűrtojást, egy ismerőstől, aki foglalkozik vele:)

    Elisabeth, köszönöm, a Katalin nevében is:) Ebbe nőttem én bele, ezt tanultam édesanyámtól, nagymamámtól:)

    Roza, köszi, igyekszem:)

    Katalin, eddig én sem tettem bele cukkinit, de most volt itthon, hát beletettem, csak jóbb lett tőle rosszabb nem:)

    Juci, hát leves nélkül nekem kikészülne a gyomrom. Leves az mindig van nálunk is:)

    Csipike, csorbának mondanak mindenféle levest itt nálunk a románok, ami valamilyen módon savanyítva van. Többféle csorba is van, mindenik finom.

    Noryta, azért jó egészben beletenni, mert akkor nem lesz húsfoncsikás/darabos a leves:)

    Panna, köszi:)

    VálaszTörlés