5 kg eperből készültem dzsemetfőzni, de végül csak három kg maradt belőle:) Na de amit megettünk, az már nem romlik el:)
A 3 kg - ból hét üveggel lett. Mindenkinek jut egy kis kóstoló.
A recept Gergely Éva Erdélyi ízek című könyvéből van.
Hozzávalók:
- 3 kg eper
- kilónként 60 dkg cukor
- fél kávéskanál citromsó
- szalicil
Az érett epret megtisztítottam, 3 - 4 léből átmostam, lecsurgattam. Egy nagyobb műanyag tálban lerétegeztem, úgy hogy a rétegezést a gyümölccsel kezdtem, és a cukorral fejeztem be. Másnapig hűvös helyen állni hagytam, egy hibátlan zománcú edénybe öntöttem, hozzáadtam a citromsót(ez azért kell, mert így szép marad a színe), majd lassú tüzön felmelegítettem, és erős tüzön addig főztem, amíg besűrűsödött. Nem szabad leve maradjon. Közben folyamatosan kavargattam. Az edény alá vasból készült alátéteket tettem, hogy nyílt láng ne érje.
A recept azt írja, hogy erős tüzön 15 - 20 pecig kell főzni, kavargatás nélkül csak rázogatva, de nekem több idő kellett, mert nagyon sok levet eresztett, és én kavargattam is, mert éppen az volt a célom, hogy szétfőjjön az eper. Azért maradtak finom darabok benne, olyan guszta lett:)
Amikor a dzsem készen volt(ezt úgy ellenőríztem, hogy egy tányérra kivettem néhány kanállal, ha kihűlve megkocsonyásodik akkor jól van) forrón üvegekbe öntöttem. Az üvekeket fedő nélkül másnapig egy fehér lappal lefödve állni hagytam, így bebőrözik a teteje a dzsemnek. Másnap kis szalicilt hintettem a tetejükre, s fedővel lezártam.
A recept szerint az eper eléggé kényes gyümölcs, így nem árt a biztonság kedvéért 15 percig gőzölni.
Most vettem én is epret,elég drágán,de majdnem lemaradtam róla!Ma estére megvan a program nekem is:)
VálaszTörlésJól néz ki, szinte érzem az illatát! A citromsó az a citromsav?
VálaszTörlésAndrea
Nem is hallottam még citromsót, az citromsav lehet...
TörlésSajna,felénk nagyon kevés eper volt,így az idén lemaradtam a befőzéséről... :o(
VálaszTörlésDe azt én sem tudom mi az a citromsó...
Üdv.Rózsa
Nagyon szép eprekből főzted, látszik rajtuk, hogy frissek, így a dzsem is biztos nagyon finom lett!
VálaszTörlésAz eper levét le szoktam tölteni főzés előtt, csupán annyit hagyok rajta, amennyi az eperszemek tetejéig feljön. Így valóban 15-20 perc alatt kocsonyásodik és épen maradnak benne az eperszemek. :) A letöltött szörp pedig megáll főzés nélkül is, mondjuk nálunk még sosem érte meg a telet, mert vagy megittuk, vagy fagyiban elhasználtuk. :)
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy Kati!! Csudaszépek a lekvárjaid!!
VálaszTörlésÖöö, pont azt akartam írni, amit az előbb Alíz is írt, hogy a levét én leöntöttem volna, kis szörpinek.
VálaszTörlésMeggyel ugyanígy!
Amúgy meg nyitom az ablakot, jöhet a kóstoló :D
Boldog ember vagy, hogy ilyen szép, és finom epret tudtál befőzni.
Itt, mint írták előttem, kevés és drága az eper, a sajátomon is csak kis nyominger eprek vannak, napi 4-5 szemet tudok a száráról leenni.
Tavaly ilyenkor kétnaponta volt egy kiló.
Az idén tavaszon kevés eső volt, így megsínylette az eper.
Edó, akkor jó munkát hozzá:) A múlt héten olcsóbb volt az eper, de a sok eső miatt visszament az ára, 7, 50 - 8 lej alatt nem lehetett kapni.
VálaszTörlésÉn is csak ennyit tettem el, de nem vagyunk amógy nagy dzsemesek, inkább sütikbe, de teszünk el más gyümölcsből is. Mindenből egy kicsit:)
Erdőkóstoló, gondolom, hogy a cirtomsó a citromsav lehet. Most, hogy mondod mindig néztem a magyarországi blogokon, hogy pl bodzaszörp készítéshez is citromsavat használnak. El nem tudtam képzelni mi lehet:) Olyan mint a cukor, olyan kristályos és savanykás.
Rózsa, a cirtomsó a citromsav lesz:) Nálunk sem olyan rengeteg az eper, de azért kapható, bár drága.
Katalin, egy volt középiskolai osztálytársam foglalkozik epertermesztéssel, tőle vettem az epret, akkor szedte a kertben.
Alíz,
ezután úgy csinálom én is, (receptnél is írta, hogy ha túl sok a leve elhasználhatjuk szirupnak), csak arra gondoltam, hogy akkor a cukorból is kevesebb lesz rajta, ha leöntöm a levét:) Köszi az infot:)
Fernel,
korábban kellett volna kérdezzelek titeket:) Nekem nincs a kertben, vagyis anyuméknál, egy volt középiskolai osztálytársam foglalkozik epertermesztéssel, tőle vettem az epret, akkor szedte frissiben a kertben.
Hagyományosan nagyon guszta! Idén kimaradt az eperfőzés az életemből. Az az igazság, hogy amikor voltam epret szedni elég apró volt és csak 3/4 érett, gondoltam várok még vele. Aztán teltek a napok és lecsúsztam róla. Tegnap zártak az eper földek. Majd jövőre...Addig csodálom a tiédet! :o)
VálaszTörlésNagyon szép lett a színe! Én csak egy kilónyit tettem el, azt is kicsi rebarbarával vegyítve, de én végül a dzsemfix mellett döntöttem. Sajna muszáj valamilyen kompromisszumra jutni, dzsemfixszel meg extra kevés édesítő (25 deka nyírfacukor) is elég volt, bár szerintem sokáig nem kell majd elállnia :)))
VálaszTörlésImádom az epret, gyönyörű színe lett...
VálaszTörlésHirdettem egy játékot, kérlek nézz be hozzám, örülnék, ha csatlakoznál :-)
Nagyon szép lett!! azért megpucolni 3 kg. epret... na, de a végeredmény megéri, igaz? :)))
VálaszTörlésMindig inspirálsz! Köszi! :)
VálaszTörlésÉn tettem az enyémbe egy nagyon kicsi dzsem fixet, de amúgy hasonlóan készült :) Nagyon fincsi az eper lekvár :D
VálaszTörlésHú, remélem nekem is jut! Nagyon szép lett a dzsemed! Nálunk idén minden eper a gyomrunkban végezte, nem lett belöle dzsem :(
VálaszTörlésLányok köszönöm mindenkinek:)
VálaszTörlésÉn is állni hagyom az epret a cukorral, majd a levét leszűröm- megy szörpnek + cukorral és vízzel, a sűrűjéből meg jó sűrű dzsem lesz. Mindkettőt száraz dunsztban hagyom 24 órára. Évtizedek óta így rakom el!
VálaszTörlésKati én is javaslom, hogy főzés közben merd át, és szűrd üvegbe a tetejéről a levet nagyon finom szörp lesz belőle és így gyorsabban tudod elérni azt, hogy sűrűsödjék.
VálaszTörlésÜdv. Mariann !
Kedves névtelen, igen, citromsav, nálunk Erdélyben citromsónak hívjuk, az üzletben is ilyen néven árulják.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés