A receptet Esztertől hoztam, köszönet neki érte.
Hozzávalók:
- 100 g fenyőrügy
- 300 ml víz
- fél citrom leve
- 300 g cukor
A fenyőrügyet a vízzel és a citromlével felforraltam, fél órát főztem, majd átszűrtem. Hozzáadtam a cukrot és kívánt(mint a méz) sűrűségűre főztem. Eleinte világos zöldes, majd a sűrűsödéssel sötétedett is. Nagyon finom, gyantás ízű szirup lett.
Egy adagot hidegen sajtolva is készítettem.
Hidegen sajtolva
A fenyő fiatal hajtásait leszedtem, megmostam.Tiszta
befőttesüvegberétegeztem a rügyeket és a cukrot.. Legfelülre
cukor került. Kb 4 napig érlelni,
nem kell sem napra sem árnyékba tenni. Szűrőn vagy gézen tiszta üvegbe szűrni,
jól lezárniErről még nem tudok véleményt mondani, mert még most érlelődik.
És még egy örömhír számomra, hogy a júniusi Erdélyi Konyhában nekem is megjelent egy cikkem a rigmányi kürtőskalácsról:)
Érdekes recept!
VálaszTörlésGratulálok a publikáláshoz!:)
Érdekes felhasználása a borókának! Eddig csak a tobozbogyókról tudtam, hogy használják - fűszerként, de a gint is ezzel ízesítik (finom :D...). Majd mondd el, milyen a hidegen sajtolt szirup!
VálaszTörlésMég én sem hallottam a borókából fenyőmézről, de milyen jó ötlet!! Biztosan finom lesz, a gin sem rossz. A gyógyhatása azonban más, mint a többi fenyőből készülőé, ezek inkább kaparó torokra, köhögésre kiválóak. A borókafenyő viszont veseműködést serkentő és ízületi bántalmakra ajánlott.
VálaszTörlésÓvatosságból írom, hogy van egy nagyon mérgező borókafaj a nehézszagú boróka, parkokban ültetik, bár nem hasonlítanak egymásra, de azt még véletlenül se....
Bebi, köszönöm:)
VálaszTörlésAnnamari,
én sem ilyenből akartam készíteni eredetileg, de ilyet szedett nekem a bácsi:)
Erdőkóstoló,
köszi szépen az információkat:) Ezt a borókát az erdőben szedte a bácsi, mondta is a gyermek az osztályomból, hogy a bogyóját szokta használni a nagymamája. Egyébként meg már ittunk belőle, szerencsére jól vagyunk:)
Gratulálok a cikkhez és sok sikert a sziruphoz! Remélem láthatjuk majd micsoda finomságokat készítesz a felhasználásával! :-)
VálaszTörlésGratulálok a cikkedhez! A szirup nagyon fincsinek tűnik, biztosan kellemesen zamatos, még nem ettem ilyet.
VálaszTörlésAz én szirupom is már majdnem készen van, remélem jó lesz:) Gratulálok a publikációhoz:)
VálaszTörlésMicsoda csoda dolgok! Nem hallottam még ilyenről. Különleges lehet!
VálaszTörlésGratulálok a cikkhez! Én éppen most készülök leszűrni a szirupot. Cukor helyett mézzel készítettem, remélem jó lesz, és persze télen hasznos.
VálaszTörlésGratulálok az újság szerepléshez! Különleges szörpöt készítettél!
VálaszTörlésEngem is izgat a fenyőszörp, nemrég találtam valahol egy receptet. Milyen íze van? Fenyőre emlékeztető?
VálaszTörlésAz Erdélyi Konyhát én is megvettem, nem először, de most nagyon utánajártam, mert én is benne vagyok:-)
Minden évben teszek el én is fenyőszörpöt, isteni télen a gyerekeknek! A hideg variánst még nem prébáltam, de ha lesz véleményed róla írd meg. Így is télire gondoltad? A cukor tartósítaná?
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a gratulációt, ne haragudjatok, hogy csak most válaszolok:)
VálaszTörlésRemélem még belefér: gratula! :))
VálaszTörlés