Ismét egy tésztás étel következik, amit már jó két hete készítettem. Tudni kell rólunk, hogy nagyon szeretjük a gombát, úgy az erdőn - mezőn termőt, mint a termesztettet. Nagybátyám pedig nagy gombász, így tavasztól őszig neki köszönhetően sokszor kerül gomba a terítékre.
Most a májusi pereszkének van többek között a szezonja, így már háromszor is készítettünk gombás ételt, édesanyám hagyományosan gombamártásként, gombás rántottaként, én pedig egy gombás tésztát készítettem.
Nem fűszereztem túl a gombát, mert azt szerettem volna, hogy a gomba íze érvényesüljön, ne nyomják el a fűszerek.
Májusi pereszke |
Hozzávalók:(2 személyre)
- 25 - 30 dkg penne tészta
- kb. 25 dkg májusi pereszke
- 1 - 3 szál zöld fokhagymaszár
- 1,5 dl tejföl
- 2 - 3 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
A gombát megtisztítottam, megmostam, hagytam jól lecsepegni. A nagyobb darabokat felszeleteltem, az aprókat egyben hagytam. Az olívaolajon először só nélkül, hogy ne eresszen levet picit megpirítottam, majd sóztam, borsoztam, és a saját levében 8 - 10 perc alatt megpároltam. Végül hozzáadtam az apróra vágott fokhagymaszárat és a tejfölt, majd jól összeforraltam.
A tésztát a szokásos módon kifőztem, és a gombás szósszal tálaltam.
hmm...ebből kérnék ebédre.
VálaszTörlésamúgy a kép alapján ez a gomba más nevén nem a májusi pereszke? vagy fűgomba?
Tövisalja gomba itt is, a kertvégi susnyás minden évben ad :D
VálaszTörlésTegnap mi tojásos gombaként ettük, jóóóó sok petrezselyemmel.
Viszont, a te képeden szerintem- szigorúan szerintem- májusi pereszke van :D
Milyenek voltak a lemezei? Fehérek, vagy rózsásak?
Amúgy meg mindegy is, mindkettő finom, ehető gomba. Csak kíváncsiskodom :D
4Gyerek, köszi a megjegyzést, utánanéztem és javítottam is:) Ez tényleg a májusi pereszke:)
VálaszTörlésFernel, igen tényleg májusi pereszke ami a képen szerepel, és az étel is abból készült, fehérek voltak a lemezei.
Gombáskönyv szerint a májusi pereszke és a tövisaljagomba két külön fajta, bár nagybátyám szerint Rigmányban ezt is tövisaljúnak, szilvafaaljúnak mondják.
Javítottam a bejegyzést a hivatalos adatok szerint:)
Fernel, még nem sikerült rájönnöm a nevedre, Évát pedig még nem akartam megkérdezni, de kutakodom tovább:)
Ebből én is kérnék, annyira guszta!!!
VálaszTörlésÉn is szeretnék egy ilyen Nagybácsit:-)
VálaszTörlésMindegy mi a neve, nagyon finom lehet :) szivesen kipróbálnám :)
VálaszTörlésSzívesen megenném most én is ezt a tányér gombás tésztát! A név engem nem érdekel!:-)
VálaszTörlésCsodásak a gombák és a tésztád is :)
VálaszTörlésGondolom az erdei gombák zamatosabbak, mint a termesztettek. Nagyon finom lehetett.
Én is szívesen megenném, imádom a gombát! Minden félét!
VálaszTörlésAz erdei gombának teljesen más a zamata, mint a termesztettnek, nagyon klassz ételt készítettél belőle:)
VálaszTörlésElfogadnám én is vacsorára!!
VálaszTörlésIgen jöhet vacsira!!:-))
VálaszTörlésKönyvecskéd úton. Bocsánat hogy kicsit később postáztam, de belföldre a munkahelyi levelek közé berakva el tudtam postázni :-))
Közbe munkát váltottam és nem jártam postán, de holnap megyek és postázom nektek is:-))
én meg nem néztem utána, felőlem akár ugyanaz a gomba lehetett volna, csak más néven.
VálaszTörlésAz erdei gombáknak sokkal finomabb, zamatosabb az ízük. Sajnos nagyon ritkán eszem, szinte alig. Eddig csak picike szegfű gombát kóstoltam...Kíváncsi lennék, hogy ennek milyen íze van...:o)
VálaszTörlésNagyon guszta! A gombás ételeket én is szeretem ;)
VálaszTörlésMég sosem hallottam ilyen gombáról... egyik elnevezését sem hallottam, sajnos:((
VálaszTörlésDe nagyon guszta az étel, amit készítettél, Kati!:)
Aleda, szívesen adok:) Köszi:)
VálaszTörlésBoGyó, kölcsönadom:)
Vikvi, nem csalódnál benne az biztos:)
Éva, én pedig szívesen megkínálnálak:)
Katalin, igen, zamatosabbak, és mindeniknek más az íze.
Mária, téged is várlak akkor kóstolóra:)
trollanyu, igen, mindeniknek más íze van, talán a legízletesebbek a szegfűgomba és a rókagomba nálunk. De ez is nagyon finom:)
Juci, jöhetsz te is vendégségbe:)
Ibcsi, ami késik nem múlik:) Már várom:)
4Gyerek, gondoltam nem hagyom annyiban, nehogy félretájékoztassak valakit:)
Illéskrisz, azt mondják nálunkfelé, hogy talán a szegfűgomba a legízletesebb. Erre a májusi pereszkére meg azt mondják, hogy lisztes ízű, de én semmi liszt yzt nem érzek rajta, hanem egy különleges gombaízt. Nem hasonlít a csiperkéhez.
Panna, köszi, én is:)
Roza, itt nálunk ezek ismert gombafajták, elég gyakran előfordulnak:) Köszi:)